Linkuri accesibilitate

Priorităţile ministerului muncii, protecţiei sociale şi familiei dela Chișinău


Valentina Buliga: „„De fapt, nu fac promisiuni. Eu sunt omul care încerc să găsesc soluţii şi în această perioadă dificilă.”




Miercuri, când premierul Iurie Leancă a prezentat prioritățile primelor 100 de zile de guvernare, Valentina Ursu a stat de vorbă despre agenda ministerului muncii, protecţiei sociale şi familiei, cu titulara portofoliului, Valentina Buliga.



Valentina Buliga: „Priorităţile nu s-au schimbat. De fapt, aceleaşi obiective: ridicarea calităţii vieţii cetăţenilor, excluderea inegalităţii şi inechităţii în sistemul de protecţie socială, direcţionarea corectă a asistenţei sociale către cei cu venituri mici, incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi şi alte obiectiv care au fost trasate şi continuă să fie o prioritate a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, şi a întregului guvern. Dar o acţiune prioritară pe care o vom realiza, deoarece au fost prevăzuţi bani, se va majora prima grilă de salarizare de la 800 la 900 de lei, pentru cei salarizaţi conform reţelei tarifare unice, din sectorul bugetar. De această majorare vor beneficia circa 107.000 de angajaţi. În medie, majorarea va fi de circa 16%. Nu va fi doar cu 100, pentru că merge aşa, în formulă crescândă. Anterior era maximum 100, acum vom ajunge şi până la 260 de lei, adică în funcţie de grila de salarizare şi de performanţa specialistului.”

Europa Liberă: Dar protecţia socială pe cât de echitabilă este?

Valentina Buliga:
„În acest nou sistem de asistenţă socială, conform estimării veniturilor, ne dorim cu adevărat ca să excludem inechitatea din sistem pentru că anterior trebuia să fii ori invalid, ori pensionar, ca să primeşti un ajutor din partea statului, lăsându-se, de fapt, fără ajutor familiile cu copii, familiile tinere care îşi caută un loc de muncă şi nu şi-l găsesc. Avem anumite deficienţe...”

Europa Liberă: Care sunt deficienţele?

Valentina Buliga:
„Încă nu se înţelege atât de specialişti, cât şi de cetăţeni că legea şi regulamentul trebuie respectate întocmai aşa cum sunt scrise. Am depistat anumite erori în declaraţiile pe care le fac familiile, am depistat implicări ale unor specialişti care au fraudat, într-un fel, şi au subestimat sau supraestimat valoarea ajutorului social. Şi această informaţie a fost transferată Procuraturii şi Ministerului Afacerilor Interne, pentru a investiga cazurile, pentru că este o crimă să admiţi fraude şi erori, şi corupţie, cu atât mai mult în sistemul de asistenţă socială.”

Europa Liberă: Pe cât de conforme sunt politicile sociale cu cerinţele organismelor internaţionale? Bănuiesc că multe din aceste politici le coordonaţi şi cu finanţatorii, cu partenerii de dezvoltare.

Valentina Buliga:
„De multe ori, noi ne întâlnim cu abordări greşite, când noi copiem practici din alte ţări, neajustându-le la tradiţiile noastre, la specificul ţării noastre. Evident, bunele practici pe care le au unele ţări sunt şi pentru noi valabile şi un temei de inspiraţie. Dar Ministerul niciodată nu a uitat despre specificul Republicii Moldova, despre greutăţile, provocările prin care trece ţara noastră. De aceea să spunem că noi am copiat un model din Marea Britanie sau din Franţa, fără să fie ajustat la nevoile oamenilor noştri, este, pur şi simplu, greşit. Da, noi ţinem cont de experienţă, încercăm să nu călcăm pe aceleaşi greşeli pe care le-au făcut alte ţări.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă să ţineţi cont de angajamentele pe care le luaţi, când negociaţi acordul cu FMI-ul, de exemplu?

Valentina Buliga:
„Doamnă Valentina, pentru noi sunt parteneri de dezvoltare, dar nu cei care trebuie să ne indice. În domeniul social, chiar noi am fost, inclusiv fosta guvernare, cei care am înţeles că nu mai putem merge înainte cu un sistem de protecţie socială bazat pe categorii, inechitabil şi neţinând cont de nevoile oamenilor. De aceea nu este o impunere a Fondului Monetar Internaţional, sau a Băncii Mondiale, este o necesitate a ţării, de a crea un sistem bazat pe anumite principii, de a crea un sistem care să-i ajute pe oameni, să-i protejeze pe oameni. Dar, în domeniul asigurărilor sociale, să se înţeleagă că pensia nu este un cadou din partea statului, este un venit asigurat şi toţi avem obligaţiunea şi sarcina să contribuim la crearea bugetului de asigurări sociale.”

Europa Liberă: Dar când operaţi majorări de pensii, îndemnizaţii, trebuie totuşi să vă coordonaţi aceste intenţii cu FMI-ul? Pentru că ei vă întreabă de unde identificaţi resursele băneşti.

Valentina Buliga:
„Absolut. Sunt anumiţi indicatori coordonaţi de către Republica Moldova, guvernul, cu partenerii noştri, indicatori pe care trebuie să-i respectăm, atunci când negociem anumite proiecte sau anumite investiţii care vin în ţara noastră.”

Europa Liberă: Din moment ce bugetul e sărac şi e unul de consum, vă reuşeşte totuşi să promiteţi majorări de pensii, indemnizaţii?

Valentina Buliga:
„De fapt, nu fac promisiuni. Eu sunt omul care încerc să găsesc soluţii şi în această perioadă dificilă. Din puţinul pe care îl avem să avem un sprijin echitabil pentru cei cu venituri mici şi cu nevoi...”

Europa Liberă: Lupta cu salariul la plic a dat rezultate?

Valentina Buliga:
„Încă nu ne-a dat rezultatele pe care le aşteptăm. Aici nu doar Ministerul, Inspecţia Muncii, Inspecţia Financiară, Centrul Naţional Anticorupţie, aici toată lumea trebuie să înţeleagă că salariul la plic este un flagel al economiei naţionale. Şi atât timp cât circulă miliarde încă în economia tenebră, pierde bugetul de stat, pierde bugetul asigurărilor sociale. Şi, până la urmă, pierde simplul cetăţean, care astăzi, bucurându-se că primeşte un salariu în plic, atunci când nu dă Doamne, dar se va întâmpla un risc asigurat, poate, pur şi simplu, să nu aibă acest drept.”

Europa Liberă: Dar de ce atât de greu vă reuşeşte să convingeţi agenţii economici să se debaraseze de acest viciu de a mai da salarii la plic?

Valentina Buliga:
„Eu cred că este şi o cultură a noastră economică, fiscală, este o neînţelegere încă a politicilor, este o lipsă de responsabilitate care încă mai domină în Republica Moldova. De aceea aici avem parteneri atât sindicatele, cât şi patronatele pentru că sunt agenţi economici serioşi, responsabili care îşi onorează obligaţiunile. Cu cei care nu-şi onorează obligaţiunile trebuie să luptăm cu toţii.”

Europa Liberă: De astăzi aveţi o echipă nouă?

Valentina Buliga:
„De astăzi o echipă nouă: trei profesionişti, unul reconfirmat şi doi noi. Vom munci...”

Europa Liberă: E bine că au devenit ministerele unicolore politic?

Valentina Buliga:
„Din punct de vedere al responsabilităţii şi al promovării, eu cred că este un lucru bun care se mai întâlneşte şi în alte ţări şi este şi pentru noi o provocare, dar sigur va da rezultatele aşteptate.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG