Linkuri accesibilitate

Cum și cine învață să devină antreprenor în Moldova


O conferinţă internaţională pe tema educaţiei antreprenoriale la Chișinău.



Cum pot fi tinerii pregătiţi mai bine pentru viaţa reală? O idee este ca aceştia să înveţe încă din şcoală ce înseamnă şi cum funcţionează o afacere? Anul trecut, în 15 şcoli profesionale din Republica Moldova a funcţionat un program pilot de educaţie antreprenorială, cu succes. Dar extinderea lui se loveşte de două probleme: lipsa profesorilor şi a unei baze teoretice pentru predarea cunoştinţelor. Tamara Grejdeanu a fost prezentă la o conferinţă internaţională pe tema educaţiei antreprenoriale care a avut loc la Chișinău.

Chiar dacă prin definiţie antreprenoriatul presupune o activitate practică, în şcolile profesionale unde sunt cursuri de iniţiere în acest domeniu, instruirea tinerilor se limitează doar la repere teoretice, mai ales că nu sunt profesori specializaţi în acest domeniu, spune Sofia Şuleanschi, coordonatoarea programului pilot de educaţie antreprenorială. Ea sugerează că deşi nu avem specialişti pregătiţi încă de pe băncile universităţii, cadrele didactice pot fi instruite astfel încât la cursuri, elevii să capete abilităţi de întreprinzător:

„Am văzut că de fapt, profesorii implicaţi în predarea acestei discipline, erau profesori ai cu totul altor discipline şi aveau şi aceste ore de predare. Nu este vina profesorilor fiindcă asta este ceva nou în sistemul educaţional, şi atunci când un profesor ia să predea, pe lângă un alt obiect şi această disciplină, atunci că evident trebuie să fie format, să fie creat un sistem unde el poate să se califice, şi spre regret acum noi nu putem zice că avem deja acest sistem creat în Moldova.”

Un curs de antreprenoriat, e de părere Petru Arcan, profesor la Colegiul Naţional de Comerţ ar trebui să le ofere tinerelor posibilitatea să experimenteze, să realizeze ideile pe care le au, întrucât lipsa abilităţilor de aplicare se vede mai ales când tinerii merg să se angajeze:

„Absolveşte colegiul, absolveşte şcoala profesională, tehnică, de acum şi universitatea , şi când vin în câmpul muncii, ei pur şi simplu nu pot să se orienteze, deci aici este o gamă foarte mare de probleme.”

Europa Liberă: Nu au suficiente cunoştinţe practice?

„Anume iată aspectul practic nu este bine dezvoltat aş spune, ponderea cea mai mare de ore este dedicată teoriei”

Experinţa altor ţări a dat rezultate mai ales în învăţământul profesional. Tinerii care au avut cursuri de antreprenoriat şi-au găsit un loc de muncă şi au putut convinge, mai lesne, angajatorii de priceperea pe care o au.

Actualmente, materialul de instruire care stă la baza cursurilor de antreprenoriat are o vechime de aproape un deceniu, iată de ce, Octavian Vasilache, reprezentantul Ministerului educaţiei spune că până a fi extins, cursul are nevoie de o reînnoire:

„La noi este cursul, bazele antreprenoriatului, din anul 1994, însă pentru a îmbunătăţi acest curs noi am elaborat o curiculă nouă, care să fie cu mai multe aspecte practice, pentru a da posibilitate elevilor să obţină această competenţă antreprenorială, fiindcă noi în strategia de dezvoltare a învăţământului vocaţional, tehnic, avem ca prioritate anume dezvoltarea spiritului antreprenorial la elevi şi la absolvenţi.”

Chiar dacă nu au de gând să pună pe roate proprii afaceri, Eugen Matrinciuc, absolvent al Academiei de Studii Economice spune că o asemenea experienţă ar molipsi tinerii de iniţiativă, astfel încât să se implice cu responsabilitate în orice activitate şi să pună în practică idei inovative:

„Cred că ar fi un obiect opţional foarte interesant, dacă într-adevăr o să fie un profesor calificat şi cât mai multe practici. Antreprenoriatul nu este doar pentru a face un profit, este ca să poţi să te organizezi corect, să te încadrezi poate uneori în timp, adică nu este doar pentru profit.”

Pentru a le arăta elevilor un itinerar real de aplicare a cunoştinţelor ce ţin de antreprenoriat, în mai multe colegii din capitală se fac simulări de întreprinderi, ceea ce ar fi o nouă formă de practică, care să îi ajute pe elevi să înţeleagă cum funcţionează o afacere, începând de la crearea ei şi până la gestionarea bugetului şi a resurselor umane.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG