Linkuri accesibilitate

„Interesul UE este ca Moldova să își recapete liniștea. Iar o regiune ca Transnistria, care aparține Moldovei, să se realipească Moldovei”


Interviu cu eurodeputatul Werner Schulz.




Summitul Uniunea Europeană - Rusia, discuția despre liberalizarea vizelor pentru cetățenii ruși, despre corupția la nivel instituțional din Rusia, problemele legate de Transnistria sînt cîteva din temele dialogului purtat de eurodeputatul Werner Shulz cu corespondenta Europei Libere Iolanda Bădiliță.


Europa Liberă: Dle Schulz, ati vorbit despre ultimul summit Rusia - Uniunea Europeană din Ekaterinburg ca despre un summit al blocajului si al stagnarii.

Werner Schulz:
Da, este un summit in urma caruia nu avem nici un fel de rezultate. Batem pasul pe loc. De exemplu Rusia isi doreste inlesnirea obtinerii vizelor pentru cetatenii sai. UE mergea chiar mai departe oferind liberalizarea vizelor pentru cetatenii de rand din Rusia. Insa, pe de alta parte, dorim ca oficialii rusi care in acest moment sunt partasi la masurile de represiune din Rusia sa nu primeasca vize de calatorie in UE. Iar aceasta este o chestiune la care partea rusa reactioneaza foarte alergic, si nici macar in cazuri cum este cazul Magnițki nu doreste sa ia masuri.

Europa Liberă: Cu alte cuvinte, UE doreste liberalizarea vizelor pentru cetatenii rusi de rand, insa doar atunci cand anumite conditii sunt indeplinite, respectiv aceasta conditie referitoare la oficialii implicati in cazul Magnițki. Insa exista si alti jucatori importanti aici in afara de Parlamentul European, guvernele statelor membre. Vor fi de acord acestea cu solicitarea parlamentului de alcatuire a unei liste negre cu oficialii rusi implicati in cazul Magnițki?

Werner Schulz:
Intre timp pot spune ca exista un consens intre statele membre in aceasta privinta. Este insa controversata chestiune a liberalizarii vizelor pentru functionarii posesori de pasapoarte de serviciu. Este vorba de in jur de 15-18.000 de posesori de pasapoarte de serviciu, oficiali rusi. Este problematic pentru ca acesti functionari provin dintr-o tara in care nivelul coruptiei este enorm, o parte dintre acestia sunt corupti si iau parte la urmariri, represiuni impotriva societatii civile si a organizatiilor neguvernamentale. Or nu dorim sa le facem un privilegiu acestor persoane.

Rusia și relațiile cu Uniunea Europeană: postludiu la un summit
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:07 0:00


Europa Liberă: Statele Unite au emis deja o lista cu persoane non-grata, este vorba de functionarii care au legatura cu cazul Magnițki. De ce nu ii urmeaza UE exemplul? Parlamentul European a cerut Consiliului de 3 ori acest lucru.

Werner Schulz:
Parlamentul a solicitat este adevarat, dar in UE este nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre. Probabil ca exista si temerea ca partea rusa va reactiona, ca in cazul Magnitzki si USA, cand a stopat adoptiile americane din Rusia. Insa nu trebuie ca teama sa ne motiveze reactiile. Cred ca nu suntem atat de dependenti de Rusia incat sa ne fie teama sa luam anumite decizii. De altfel, daca si in Europa ar fi instituita o astfel de lista neagra, ar avea un impact mult mai mare. Sa nu uitam ca majoritatea acestor functionari rusi nu au interes sa calatoreasca in SUA. Au copii la scoli in Europa, au proprietati si conturi in banci aici, merg la cumparaturi in Londra si Paris. Foarte bine, este in regula. Ce nu dorim noi sunt ca banii obtinuti ilegal, pe cai criminale ca in cazul Magnitzki, de exemplu, sa stea in bancile europene sau sa fie cheltuiti aici.

Europa Liberă: Vorbind despre blocaje si chestiuni sensibile in relatia dintre UE si Rusia - pe 9 mai, adica exact de ziua Europei - s-a aflat intr-o vizita „neoficiala“ la Chisinau si Tiraspol insarcinatul special al Rusiei pentru Transnistria, vicepremierul Dmitri Rogozin. Prima intrebare: de ce o vizita „neoficiala“, mai ales cand vorbim despre o chestiune atat de sensibila …

Werner Schulz:
Situatii ca cea din Transnistria demonstreaza ca nu avem aceleasi interese. Interesul UE este ca Moldova sa isi recapete linistea. Iar o regiune ca Transnistria, care apartine Moldovei, sa se realipeasca Moldovei, luandu-se desigur in consideratie un anumit grad de autonomie, drepturile minoritatilor si asa mai departe. Acesta este interesul UE. Interesul Rusiei este sa existe acolo o regiune separata. Este o atitudine imperiala care poate fi observata la Rusia. Avem o problema similara in Osetia de Sud, in Nagorno Karabah- unde o parte in conflict este sustinuta de Armenia, alta parte de Azerbaijan. In Transnistria este asemanator.Cheia acestui conflict se afla la Moscova, la Kremlin. Cand Rusia va decide sa isi retraga trupele- care stationeaza acolo, caci nu este vorba de trupe de pace cu mandat ONU, conflictul isi va gasi rezolvarea. Rusia nu are, de fapt, ce sa caute acolo. Acolo este vorba de un stat suveran provenit din fosta Uniune Sovietica.

Europa Liberă: Prin situatii ca cele de mai sus Rusia ar incerca sa impiedice statele in cauza- Moldova, Georgia- sa se apropie de UE?

Werner Schulz:
Si asta. Dar este total contraproductiv. Pentru ca aceste tari sunt preocupate serios cu aceste conflicte. In plus, UE nu poate deocamdata sa le considere drept candidati la intergrare, cata vreme au aceste tensiuni interne care fierb si sunt mentinute in fierbere. Acesta este o politica total distructiva a partii ruse. O vedem si in Siria, unde este mult mai rau, e adevarat, caci Rusia a sustinut crimele regimului Assad.
XS
SM
MD
LG