Linkuri accesibilitate

„Cerul Unic European"


Navele Air France parcate pe aeroportul internaţional Roissy-Charles de Gaulle, din Paris
Navele Air France parcate pe aeroportul internaţional Roissy-Charles de Gaulle, din Paris

De ce nu vor unele țări din UE să dirijeze împreună traficul aerian din blocul cu 27 de membri?


Uniunea Europeană încearcă de mai multă vreme să convingă țările membre că transportul aerian ar fi mai sigur și mai ieftin dacă spațiul aerian al Europei, acum fragmentat în zeci de spații naționale, s-ar unifica. De ce nu place acest plan unor guverne europene și mai ales controlorilor de trafic?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

Controlorii spațiului aerian din 11 țări europene vor protesta miercuri împotriva planurilor de a crea un singur spațiu aerian pentru întreaga Uniune Europeană.

Comisia Europeană de la Bruxelles si-a prezentat astăzi propunerile de reformare si reglementare a ceea ce a fost numit, încă de acum un deceniu, „Cerul Unic European".

Franța este deja afectată de o grevă începută astăzi, controlorii temându-se că propusele reguli europene vor afecta numărul de locuri de muncă din sector. Greva controlorilor francezi, care trebuia inițial să țină trei zile, se va încheia de fapt mâine, după ce Parisul și Berlinul au cerut Comisiei Europene să amâne impunerea anunțatelor reforme.

Numărul lucrătorilor din sectorul european al aviației depășește 250.000, dintre care o zecime, circa 25.000, sunt controlori aerieni.

Comisia Europeană afirmă că trecerea la un spațiu unic ar tripla capacitatea aeriană europeană, ar decupla securitatea zborurilor, ar reduce poluarea şi ar înjumătăți costul controlului aerian.

Actualmente, fiind împărțit între cele 27 de țări membre (28 cu Croația începând de luna viitoare), controlul spațiului aerian al UE generează costuri estimate la aproape 5 miliarde euro pe an, ducând pe deasupra la multe devieri ale zborurilor si deci la mai multă poluare.

Estimarea că reformele și crearea spațiului aerian unic european ar tăia costurile in două se bazează pe o comparație cu Statele Unite, unde spațiul aerian are dimensiuni similare, dar administrarea lui costă de două ori mai puțin decât in Europa.

In Franța, aproape jumătate din zboruri au fost anulate marți. In Belgia, o grevă luna trecută la aeroportul din Bruxelles a dus la un haos total și la o situație in care un mare număr de pasageri nu si-au putut recupera bagajele decât după o întârziere de mai multe săptămâni.

Sindicatele nu contestă argumentele economice ale Comisiei Europene, dar acuză Comisia că urmărește o privatizare forțată a multor servicii și subliniază pierderea unui mare număr de locuri de muncă ce ar urma de aici.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG