Premierul român Victor Ponta a plecat in Germania cu gindul ca va reusi sa o convinga pe cancelara Angela Merkel sa fie de acord cu un parteneriat strategic româno-german. Ideea primului ministru român a esuat si potrivit presei intilnirea dintre cei doi sefi de guvern n-ar fi depasit zece minute.

Totusi, Victor Ponta a fost primit la Berlin cu onoruri militare, semn ca a inceput dezghetul in relatiile celor doua state, dupa ce Germania i-a intors spatele guvernului Ponta in vara trecuta, cind liberalii si socialistii români au incercat sa-l demita pe Traian Basescu printr-o lovitura de stat. Atunci, liderii socialisti si liberali din România i-au spus Angelei Merkel sa nu-si bage nasul in treburile interne ale tarii, iar acum sint nedumeriti de ce n-a reusit premierul Ponta sa incheie un parteneriat strategic.
Sefa guvernului de la Berlin i-a spus insa premierului roman ca Germania este „cel mai important partener commercial al României”, ca „exista potential pentru dezvoltarea acestei relatii”, dar ca „pentru economia germana este foarte important ca in România sa fie respectate standardele statului de drept, sa fie transparenta si sa nu existe coruptie”. Victor Ponta i-a raspuns Angelei Merkel ca România „si-a recistigat stabilitatea” si ca dincolo de bataliile politice interne singurul drum pe care poate merge Bucurestiul este cel european si transatlantic.
Miza acestei vizite pare sa fi fost refacerea imaginii si credibilitatii premierului Victor Ponta, care acum aproape un an îi recomanda cancelarei germane sa taca fiindca nu ea voteaza la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu. Seful guvernului de la Bucuresti nu pare sa fi apucat sa ridice chestiunea aderarii României la Spatiul Schengen in discutiile cu Angela Merkel, cu toate ca Germania este una dintre tarile care prefera sa amine aceasta problema.

Nu e prea clar nici daca Victor Ponta a reusit sa le cistige simpatia investitorilor germani, mai ales ca acestia s-au plins ca „statul român nu are o reputatie buna”, ca birocratia e prea stufoasa, ca lipsesc autostrazile, returnarea TVA se face cu intirziere, ca statul intirzie platile pentru lucrarile facute si ca firmele nemtesti din România au de primit de la statul roman 100 de milioane de euro. Premierul român le-a spus investitorilor germani ca acesti bani au fost deja alocati, dar nu a vorbit nimic despre schimbarile si refromele care ar trebui aplicate in administratie, in asa fel incit lucrurile sa poata functiona transparent.
In discutiile neoficiale oamenii de afaceri germani se pling ca reprezentantii statului român le cer spaga la tot pasul, ca politicienii români asteapta la rindul lor atentii si ca principalul obstacol in atragerea investitorilor straini in România este coruptia, care exista la tot pasul. De aceea Angela Merkel a tinut sa-i atraga atentia premierului român ca relatiile economice se pot dezvolta doar in conditiile functionarii statului de drept, a transparentei si a lipsei coruptiei.