Linkuri accesibilitate

Moldova și violența în societate


Clasamentul Institutului pentru Economie și Pace situează Moldova pe locul 74 din 162 de țări.



Un nou studiu anual al Institutului pentru Economie și Pace sugerează că Moldova se bucură de cea mai pașnică atmosferă dintre toate țările CSI.

Studiul care măsoară violența din societate plasează Moldova pe cel mai bun loc dintre toate fostele republici sovietice cu excepția țărilor baltice. Moldova și-a păstrat locul de anul trecut, îmbunătățindu-și scorul foarte puțin.

La scară globală, clasamentul Institutului pentru Economie și Pace situează Moldova pe locul 74 din 162 de țări.

Analizând 23 de așa numite dimensiuni ale păcii, de la conflictele armate active, la nivelul criminalității și cel al persecuțiilor politice într-o societate, studiul spune că fostul spațiu sovietic este unul dintre cele mai puțin pașnice, fiind întrecut numai de Asia de Sud, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Situația din regiune s-a schimbat de la o țară la alta în mod diferit, arată cercetarea institutului bazat la Sidney și la New York. În jumătate dintre țări – s-a îmbunătățit, iar în cealaltă – s-a înrăutățit. Cel mai tare, atmosfera a degradat în Ucraina lui Viktor Ianukovici, mai ales din cauza a ceea ce studiul numește „creștere a percepției criminalității” și „amploare a terorii politice”, o aluzie la întemnițarea mai multor oponenți politici ai puterii. O altă cauză proeminentă a păcii șubrede din Ucraina aflată pe locul 111 în lume este numită relația complicată a țării cu Rusia care o presează să se alăture plănuitei Uniuni Eurasiatice.

În Rusia însăși pacea a degradat, între altele, tot din cauza „terorii politice”. Dar mai importante decât asta sunt întețirea activităților teroriste, sporirea numărului morților în conflictele interne, mai ales în regiunea caucaziană și creșterea sinuciderilor. Institutul pentru Economie și Pace plasează Rusia pe unul dintre ultimele locuri în lume după nivelul de violență din societate, pe locul 155.

Mai jos decât ea se află doar șapte țări, inclusiv Afganistanul, situat pe ultimul loc. Cercetarea arată că tendința generală în lume din 2008 încoace a fost deteriorarea păcii.

Zona cea mai pașnică de pe glob ar rămâne Europa, cu Islanda în frunte, dar până și aici situația s-a înrăutățit pe fundalul crizei economice. Multe țări din Uniunea Europeană trec prin vremuri economice dificile, fapt care a sporit probabilitatea unor demonstrații violente, instabilității politice și răspândirii criminalității.

Unele țări europene, unde vârful crizei pare să fi trecut, și-au îmbunătățit ușor indicatorul păcii, inclusiv România care s-a situat pe locul 30 în lume și locul 19 în Europa.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG