Linkuri accesibilitate

CNI, procurorul Zubco și declarațiile de avere (ziarulnațional.md)


Pericolul inundațiilor pe Prut și Nistru (Jurnal de Chișinău)



Un articol din „Jurnal de Chişinău” vorbeşte despre o posibilă cedarea a digurilor de pe Prut şi Nistru. Potrivit autoarei, în timp ce autorităţile de la Chişinău asigură că nu sunt motive de îngrijorare, locuitorii satelor de pe malurile Prutului şi Nistrului urmăresc cu înfrigurarea creşterea nivelului apei şi, totodată, prognozele ce prevestesc revenirea ploilor. Se tem de repetarea potopului din 2010, apreciază publicaţia. Tonul articolului ar putea fi calificat probabil prea alert dacă n-ar exista în el o confirmare din partea agenţiei „Apele Moldovei” că lucrurile nu sunt exagerate. Citând reprezentanţi ai acestei agenţii, ziarul afirmă că dacă ploile vor continua, digurile ar putea ceda în orice moment.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, a fost ieri seară invitatul unei televiziuni. Declaraţiile domniei sale cu referire la situaţia de la Moldova Agroindbank, care a reclamat, la sfârşitul lunii mai, preluarea ilicită a unor importante pachete de acţiuni ale instituţiei financiare, care va avea noi acţionari, sunt citate de majoritatea mediilor. „Statul se află într-un joc de-a şoarecele cu pisica cu aşa-zişii 'băieţi deştepţi". În derularea tranzacţiilor care au loc sunt o serie de indici care dau naştere unor suspiciuni. Nu avem de a face cu şapte acţionari noi, ci, posibil, avem de a face cu un grup de persoane, care s-au înţeles din timp şi au dobândit o cotă substanţială fără permisiunea băncii. Tranzacţiile se efectuează sub pragul de 5%, pentru a nu trebui ca ei, aceşti ‘băieţi deştepţi’, să-şi dezvălui identitatea", a precizat guvernatorul BNM citat de publika.tv. „Au fost depuse plângeri şi la Procuratură. A fost intentat şi un dosar penal”, mai este citat guvernatorul.

CNI a început să publice declaraţiile de avere pe care le-a recepţionat de la peste 45 de mii de demnitari. Prima serie a scos la iveală, bunăoară, aşa cum observă Ziarulnaţional.md, că fostul procuror general, Valeriu Zubco, apare în aceste declaraţii ca fiind sărac lipit pământului. Potrivit declarației de avere pentru anul 2012, acesta nu are nicio proprietate. Salariul de 156 de mii de lei obținut de fostul șef de la Procuratură și cel de 43 de mii de lei, obținut de soție, sunt singura avere a familiei Zubco, care crește doi copii. Nici pomină de casa de milioane din str. Vâlcele pe care presa i-a atribuit-o anterior. Imobilul care potrivit datelor de la „Cadastru” a fost obținut prin moștenire de procurorul general de la o rudă a acestuia, astăzi este înregistrat pe numele unui notar din Ocnița, Mariana Huzinschi, precizează Ziarulnaţional.md.
XS
SM
MD
LG