Linkuri accesibilitate

Ce a învăţat R. Moldova din dezastrul inundaţiilor


La Drepcăuţi, după 7 luni de la inundaţii, martie 2009
La Drepcăuţi, după 7 luni de la inundaţii, martie 2009

La trei ani după tragedia de la Nemţeni şi Obileni, autorităţile abia acum se gândesc să realizeze un studiu de fezabilitate pentru întărirea digurilor.


Astăzi în multe zone din Europa centrală, care au suferit după marile inundaţii din 2002, presa şi opinia publică se întreabă şi întreabă politicienii şi aleşii locali: ce s-a făcut în aceşti 11 ani pentru a reduce impactul inundaţiilor? Moldova nu este ameninţată de inundaţii, dar şi acolo, conjunctural s-ar putea spune, se pune întrebarea: ce s-a făcut de la inundaţiile din 2010? O întrebare la care Diana Răileanu a căutat răspunsuri:
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Dacă natura va pune la încercare trăinicia digurilor ridicate de-a lungul râurilor Prut şi Nistru, şansele ca zidurile de protecţie să cedeze sunt mari. Aşa crede primarul satului Ţiganca, Cantemir, Petru Gandrabur, a cărui localitate a fost afectată de inundații în vara anului 2010:

„De astă primăvară, cu agenţii economici, sectoarele vulnerabile de pe digul de protecţie din bazinul râului Prut au fost fortificate, au fost întărite cu forţele proprii. Dispunem de un excavator procurarea căruia a fost posibilă cu susţinerea PNUD-ului şi pe care îl folosim şi ne este de mare ajutor. În rest, la sectorul care a fost afectat sau a făcut probleme în anul 2010 până astăzi, cu părere de rău, nu ştiu care este pricina, pricina evident e una financiară şi este de competenţa autorităţilor centrale, dar nu s-au finisat lucrările. S-au făcut lucrări atunci, în 2010, ceva în 2011, dar nu sunt finisate.”

Prutul revărsat la Cotul Morii, iulie 2010
Prutul revărsat la Cotul Morii, iulie 2010
Şi la Talmaza, Ştefan Vodă, localitate aşezată pe malul râului Nistru, autorităţile se bizuie pe forţele proprii pentru a întări zidul de protecţie. Primarul Ion Ursu spune că digul care fereşte satul de apele Nistrului este într-o stare deplorabilă:

„Am apelat la Ministerul Mediului, la Agenţia „Apele Moldovei”, pentru că digul mai mult de 30 de ani nu a fost reparat capital şi de la Ministerul Mediului am primit răspuns că la moment se duc lucrări de reparaţie a digurilor în lunca Nistrului de jos, la Palanca, Tudora, iar cu timpul vor ajunge şi la Talmaza. De la „Apele Moldovei” ne-au spus că se preconizează un proiect pentru anul 2015, care o să fie implementat în 2017, dar să ştiţi că nu am fost de acord cu acest răspuns. Până în 2017 să dea Domnul să fie pace şi sănătate, dar astăzi sunt însămânţate peste 3 mii de hectare în lunca Nistrului cu grâne şi cereale şi nu e de dorit ca ele să piară în caz de inundații.”

Primarul Ion Ursu spune că ezită să ceară ajutorul agenţilor economici pentru a întări digul de pe Nistru şi iată de ce:

„Am apelat la agenţii economici, sunt gata şi ei să ne ajute cu tehnică, motorină şi să organizăm un excavator ca să transportăm solul, să mai facem ceva reparaţii, dar iarăşi să nu fim, iertată să-mi fie expresia: „Popă în Biserică străină.” Digul este la bilanţul Agenţiei „Apele Moldovei” şi pot să vină cu avertizări că nu aşa facem, că ceva am încălcat şi iarăşi suntem puşi într-o situaţie nu prea plăcută.”

Prutul revărsat la Nemţeni, 8 iulie 2010
Prutul revărsat la Nemţeni, 8 iulie 2010
Responsabilii de la Agenţia „Apele Moldovei” strâng din umeri atunci când sunt întrebaţi despre reparaţia digurilor din preajma râurilor Nistru şi Prut. Directorul Agenţiei, Marin Adam, a menţionat după şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, care a avut loc la finele săptămânii trecute, că aproape 100 km de diguri necesită reparaţie, însă bani în buget nu sunt prevăzuţi. Mai mult, deşi Republica Moldova a fost grav afectată de inundaţii acum trei ani, autorităţile abia acum intenţionează să realizeze un studiu de fezabilitate pentru reparaţia digurilor:

„Despre sumele de bani vom putea vorbi doar după ce va fi efectuat un studiu de fezabilitate şi documentaţia tehnică de proiect, unde va fi estimată valoarea necesităţii. Acum este prematur ca noi să putem spune despre o sumă. În calculele bine determinate, precedente, se arăta că un km de reparaţie a digurilor constituie aproape 3 milioane lei. Dar noi acum să ne expune asupra unei sume nu avem cum.”

Directorul de la Apele Moldovei, Marin Adam, a mai spus că în prezent se duc lucrări de reparaţie în preajma a 12 localităţi din lunca râurilor Nistru şi Prut, care ar fi cele mai expuse riscului de inundaţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG