Linkuri accesibilitate

Musulmani din Balcani recrutați pentru a lupta în Siria


Combatanți din Armata Liberă Siriană
Combatanți din Armata Liberă Siriană

În majoritatea cazurilor, militanții balcanici care se pregăteau să meargă în Siria au îmbrățișat o mișcare a islamiștilor fundamentaliști.



Musulmani din Balcani pleacă în Siria pentru a-i ajuta pe rebelii din Siria care luptă contra regimului Assad. Alexandru Eftode prezintă în rezumat relatarea corespondenților Europei Libere, Milos Teodorovic și Ron Synovitz:

Eldar Kundakovic a fost ucis de o grenadă în luna mai în timp ce lua parte la o operațiune pentru eliberarea rebelilor sirieni dintr-o închisoare. Spre deosebire de mulți alți militanți care s-au alăturat rebelilor, el nu era nici din Siria, nici din vreo țară arabă.

Kundakovic plecase în Siria de la Novi Pazar, din regiunea Serbiei, Sandzak populată majoritar de musulmani bosniaci. Resad Plojovic, liderul adjunct al acestei unități administrativ-teritoriale musulmane a declarat Europei Libere că musulmanii din Balcani sunt recrutați să lupte în Siria:

„Există centre sau indivizi care au probabil legături cu unele organizații și care îi motivează pe oamenii de la noi. Tot recrutorii ar trebui să știe și căile de transport către teatrul de război. Să vorbim deschis. Mulți de aici habar nu au unde se află Siria. N-au de unde ști cum să ajungă și să ia parte la tot ceea ce se întâmplă acolo”.

Esad Kundakovic, tatăl tânărului ucis, a declarat Europei Libere că a vorbit ultima dată la telefon cu fiul său la sfârșitul lunii martie, când acesta a intrat în Siria din Turcia și s-a alăturat rebelilor sirieni împreună cu alți aproximativ 30 de combatanți din Sandzak.

Mina Jovicic, o prietenă a lui Kundakovic de la Novi Pazar spune că acesta s-a radicalizat înainte de plecare: „A devenit religios deodată iar apoi a început a merge la lecții, a se întâlni cu alți oameni care vorbeau despre asta întruna”.

În majoritatea cazurilor, militanții balcanici care se pregăteau să meargă în Siria au îmbrățișat o mișcare a islamiștilor fundamentaliști cunoscută ca mișcarea salafistă care include jihadiștii din Al-Qaeda. Liderii salafiști din Balcani dezmint că ar avea legătură cu recrutările.

Jurnalistul de la Novi Pazar, Anel Grbovic a fost coleg de clasă cu Kundakovic. El spune că acesta și majoritatea altor jihadiști din Sandzak s-au distanțat de principalele două comunități musulmane din Serbia, înainte de a pleca în Siria:

„Fapt este că avem aici organizații ilegale care recrutează oameni. Fapt este că au case în care se adună. Fapt este că au locuri unde-și practică religia, ceea ce înseamnă că s-au îndepărtat de moschei. Aceasta înseamnă că s-au auto exclus din comunitatea islamică și sunt ușor de influențat de către de unii indivizi și organizații”.

Anunțul morții lui Kundakovic, postat de rebelii sirieni pe un site de internet, atrage atenția asupra unei tendințe tot mai pronunțate: tineri musulmani din Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Macedonia, Kosovo și Albania pleacă în Siria să se alăture cauzei rebelilor. Serviciul sud-slavic al Europei Libere a aflat că ar fi vorba de câteva sute de balcanici.

Goran Zubac, directorul Agenției de Investigații și Protecție de Stat din Bosnia, a declarat Europei Libere că instituția sa a interogat cel puțin opt bărbați în legătură cu recrutările pentru Siria. Zubac spune că agenția sa monitorizează atent adepții salafismului, mișcare pătrunsă în Balcani, mai ales în Bosnia-Herțegovina, în timpul războaielor din anii 1990.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG