Linkuri accesibilitate

Intențiile de modificare a Constituției... (România liberă)


și proiectul de regionalizare (Adevărul).



Intentiile de modificare a Constitutiei sunt astazi tema cea mai mult discutata de presa centrala, in stransa corelatie cu proiectul de regionalizare a Romaniei. Comisia constitutionale stabilita sa lucreze pe langa Parlament va produce un proiect lipsit de viziune, dar care conserva ambiguitati folositoare clasei politice aflate acum la guvernare. De pilda, semnaleaza Ioana Lupea in Romania lbiera, cel privitor la regimul de stat: republica semi-prezidentiala, scrie explicit in text, republica parlamentara, in fapt, prin restrangerea severa a atributiilor presedintelui.

Cel mai contestat amendament este cel referitor la subordonarea magistratilor catre Parlament, altfel spus, la subordonarea justitiei. Conform viitoarei Constitutii, procurorii vor putea fi audiati de Parlament - masura care a mai fost incercata, dar careia i s-au opus direct magistratii. Intr-un articol publicat pe pagina electronica a ziarului Romania libera, si care a aparut si in revista 22, Andreea Pora descrie tactica abila prin care social-democratii ii lasa pe partenerii lor liberali sa se expuna public cu asemenea modificari controversate. Tot ei vor si incasa eventualele daune electorale daca articolul nu reuseste sa treaca.

Fostul ministru liberal al justitiei Tudor Chiuariu a gasit modalitatea sa sustina public amendamentul cu audierea magistratilor: procurorii apartin unor institutii si nu persoana procurorului este audiata, ci institutia. „Nu cred ca exista om cit de cit familiarizat cu reglementarile statului de drept sau cu democratia care sa nu inteleaga potentialul de presiune si ingerinta al politicului in justitie care rezida in aceasta prevedere”, scrie Andreea Pora, care adauga ca nu se asteapta la o respingere prin referendum a unei asemenea Constitutii. Uniunea Social-Liberala are grija sa duca, intre timp, si o abila campanie de presa. In articole, arata Andreea Pora, este strecurata tot mai des nemultumirea fata de procurori si de anchetele intimidante, practic fata de „ingradirea furatului la lumina zilei, umilinta de a vorbi codat la telefon, de a te intilni cu kamarazii prin carciumi sau boscheti, de datul cu subsemnatul la DNA, dar mai ales spectrul puscariei!”.

Puterea pregateste asadar un referendum constitutional fara probleme, in conditiile in care cvorumul de participare va fi de numai 30%. In plus, USL va prelua probabil din anteriorul proiect de modificare a Constitutiei, formulat de o comisie prezidentiala si deja aprobat de un referendum ignorat, cel din 2009, ideea micsorarii numarului de parlamentari, de la aproape 600 la 300. In aceste conditii, arata Ioana Lupea in Adevarul, e de asteptat ca viitoarea consultare publica sa aduca la vot mai mult decat nucleul dur pro-putere.

In paralel cu proiectul modificarii Constitutiei, se lucreaza intens la proiectul de regionalizare. Liviu Lolu, de la Adevarul, crede ca guvernul se foloseste de orice ca sa evite dezbaterea publica.In ultima saptamana, pretexul au fost marsurile gay si discutia conexa despre definitia data familiei in viitoarea Constitutie: uniunea intre soti sau, mult mai restrictiv, intre un barbat si o femeie. Jurnalistul crede ca tara se imparte in aceste zile intre baronii locali, care isi fac lobby la Palatul Victoria pe diverse canale. Asa se face ca deja, in loc de sapte regiuni, cate erau programate, prim-vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit deja despre opt sau noua.
XS
SM
MD
LG