Linkuri accesibilitate

Moldova se pregătește de timpuriu de o expoziție în Italia


Conceptul final al pavilionului pe care îl va avea Republica Moldova la expoziţia de la Milano va fi ales din 12 proiecte rămase în concurs.


Republica Moldova a început de timpuriu pregătirile de o mare expoziție în 2015 în Italia, țară unde locuiește o mare comunitate de moldoveni emigrați la muncă. Cum veți auzi din reportajul Tamarei Grejdeanu, Moldova se pregătește de acea expoziție internațională cu o altă expoziție, locală:

Conceptul final al pavilionului pe care îl va avea Republica Moldova la expoziţia de la Milano va fi ales din 12 proiecte rămase în concurs. Autorii acestora au avut sarcina să ia în calcul genericul expoziţiei: „Hrănirea planetei, energie pentru viaţă.” În cadrul preselecţiei au avut succes proiecte ce au scos în prim plan modalităţi ingenioase de prezentare a produselor ecologic pure. De pildă, una din machetele expuse are aspectul unui măr decojit. Parte a echipei de creaţie, arhitectul Eugen Prodan spune că o asemenea idee pune accentul pe imagine şi mesaj:

Eugen Prodan
Eugen Prodan
„Suntem o ţară agricolă şi respectiv este de datoria noastră să promovăm fructele şi legumele autohtone. Şi am vrut să arătăm miezul, avem miez de fapt.

Europa Liberă: Să ne spuneţi dacă aţi mizat şi pe elemente de design unice, care să atragă priviri, care să atragă şi ochiul cunoscător în ale designului?

„Credem că la o astfel de expoziţie pavilionul trebuie să atragă atenţia, în primul rând pentru că lumea fuge la astfel de expoziţii, fiindcă am avut experienţa din Shanghai şi am văzut că este foarte important să atragi atenţia omului. Mizăm pe elementul de design şi am arătat şi în imagini că lumea îşi doreşte să facă poze cu pavilionul nostru.”

Republica Moldova va participa pentru a treia oară la o expoziţie de o asemenea amploare la care îşi dau întâlnire peste 170 de ţări. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr este de părere că aceasta este nu doar o oportunitate de promovare a ţării dar şi o cale de a demonstra potenţial în creşterea alimentelor ecologice şi de a găsi parteneri externi:

Pavilionul "Măr decojit"
Pavilionul "Măr decojit"
„Pavilionul va fi al Republicii Moldova, evident că noi vom etala acolo tot ce avem mai bun. Producătorii agricoli sau producătorii de alimente din republica Moldova utilizează tehnologii din diferite ţări, de aceea, etalând produsele Republicii Moldova, de fapt noi, într-un fel vom scoate în evidenţă şi tehnologiile cu care operează. Evident că, noi mizăm în primul rând în calitate de sponsori să se regăsească cei care furnizează tehnologii pentru producătorii din Republica Moldova, asta ar fi logica.”

Ministrul Economiei a mai spus că în primul rând expoziţia este un proiect de investiţie în promovarea şi recunoaşterea Moldovei la nivel global.

Vasile Sitari crede că la expoziţiile internaţionale, vizitatorii sunt atraşi, mai ales de elementele cu specific naţional, de aceea, îmi spune el, macheta pe care a realizat-o combină tradiţia şi specificul agro-alimentar al Republicii Moldova:

„Dacă ne uităm mai atent vedem că spicurile sunt luate din elemente ca ornament naţional, ca simbol.”

Europa Liberă: Aţi mizat totuşi pe tradiţie, ceea ce reprezintă Republica Moldova?

„Da, desigur că pe tradiţie deoarece sunt foarte multe state care promovează ca un factor decisiv viticultura, pomicultura. Această construcţie va reprezenta de fapt şi acel nivel pe care îl deţinem, să zicem la nivel european, adică, adică în tratarea structurilor arhitecturale. Este preconizat în macheta respectivă şi o sală de cinema unde vor fi rulate filme despre Moldova.”

Printre machetele expuse mi-a atras atenţia un proiect care are în prim-plan harta Republicii Moldova. Iată cum îşi motivează abordarea autoarea proiectului Tatiana Ambroziac:

„Noi am încercat să reprezentăm Republica Moldova prin harta Moldovei pentru că, dacă întrebăm pe cineva din lume, voi ştiţi unde se află Moldova, ce ţară este, cu ce se reprezintă, nimeni nu ştie unde se află. Vizitatorii se deplasează prin nivele, pe scări, în spaţiu deschis, aici pot să fie plante, dacă pot să zic, naţionale.”

Organizatorii din Republica Moldova îşi propun să încurajeze comunicarea interactiva între vizitatorii expoziţiei şi producătorii locali. La modul practic asta va însemna că vizitatorii pavilionului de la Milano, vor avea posibilitatea să urmărească în regim online terenurile pe care au fost cultivate fructele si legumele dar să şi discute cu fermierii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG