Linkuri accesibilitate

Sindicaliștii au mărșăluit la Chișinău de ziua lor profesională


Salarii mai mari, diminuarea muncii la negru şi reducerea şomajului – câteva doleanţe ale sindicatelor.


Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a sărbătorit astăzi Ziua profesională a sindicalistului. Printr-un marş, de la Academia de Ştiinţe până până în Piaţa Marii Adunări Naţionale, sindicaliştii au cerut guvernării majorări de salarii şi acţiuni mai energice pentru diminuarea muncii la negru şi reducerea ratei şomajului. În fata guvernului, cele câteva mii de sindicaliști au fost întâmpinate de premierul Iurie Leancă şi ministru muncii, protecţiei sociale şi a familiei, Valentina Buliga.

După ce amânaseră tradiţionalul marş al solidarităţii de 1 mai, pentru a evita orice tangenţe cu mitingurile politice organizate de comunişti şi socialişti, sindicaliştii au decis sa mărșăluiască, astăzi, în centru capitalei scandând lozinci în susţinerea salariaţilor.

„Sindicatele spun da dezvoltării economice. Sindicatele spun nu şomajului şi lichidării locurilor de muncă. ”

Profitând de faptul că între timp a fost învestit noul Guvern, preşedintele sindicatelor Oleg Budza l-a invitat în faţa participanților pe premierul Iurie Leancă şi i-a înmânat o serie de revendicări social-economice formulate în numele angajaților. Printre care implicarea mai activă a Guvernului în combaterea muncii la negru şi a salariilor în plic, precum şi crearea locurilor de muncă cu salarii decente. Oleg Budza a cerut, în mod special, susţinerea tinerilor la angajarea în câmpul muncii. În acelaşi timp, însă, el a s-a pronunţat împotriva modificării Codului Muncii prin care angajatorului i se va rezervă dreptul de a concedia salariatul ajuns la vârsta de pensionare:

„Modificarea codului muncii atinge drepturile unor membri de sindicat, care nu trebuie să fie aruncaţi afară. Şi noi considerăm că acest lucru nu va afecta tinerii.”

Totodată, Oleg Budza a insistat şi asupra calităţii forţei de muncă:

„Patronii nu sunt satisfăcuţi. Doar 14 la sută din manageri sunt satisfăcuţi de calitatea forţei de muncă. Trebuie să fie o mai bună pregătire la şcoala profesională, la universitate. Să nu avem numai diplome frumoase fără de competenţe. Noi trebuie să asigurăm locuri de muncă specialiştilor cu calificare înaltă.”

Premierul Iurie Leancă împărtăşeşte şi el părerea că trebuie de îmbunătăţit calitatea forţei de muncă din Republica Moldova, prin sporirea numărului de lucrători calificaţi. Totodată, premierul a dat asigurări că sindicatele vor fi consultate înainte de operarea oricărei modificări în Codul Muncii:

„Sunt convins că domul preşedinte Budza înţelege că sunt anumite elemente în Codul Muncii care eventual pun anumite piedici în dezvoltarea economiei. Iar toţi noi suntem interesaţi să avem o dezvoltare economică, fiindcă doar astfel vom putea răspunde necesităţilor cetăţenilor din Republica Moldova.”

Iurie Leancă a fost tratat de participanții la acțiunea de astăzi cu oarecare simpatie, dar nu şi ministra muncii, protecţiei sociale şi a familiei Valentina Buliga. Mai mulţi sindicalişti au scandat „Jos Buliga!”, ceea ce a determinat-o pe ministra muncii să discute cu oamenii în plină stradă după încheierea marşului. Sindicaliştii au insistat să vorbească cu ministra Buliga despre modificarea Codului Muncii privind încetarea contractelor de muncă cu profesorii ajunși la pensie, declarată drept legală printr-o decizie a Curţii Constituţionale. Iată ce le-a spus Valentina Buliga:

„Este un drept al angajatorului. Atingerea vârstei de pensionare nu este un temei pentru rezilierea contractului de muncă. În cazul când persoana este capabilă, este aptă de muncă, angajatorul încheie un contract de muncă pe o perioadă determinată cu persoana care atinge vârsta de pensionare şi îi permite să muncească.”

Chiar daca au mărșăluit astăzi împreună, părerile sindicaliştilor s-au împărţit. Unii au insistat asupra păstrării dreptului pensionarilor să muncească, iar alţii au optat categoric asupra şanselor de angajare pentru tineri, ca aceştia să nu se vadă siliți să plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG