Linkuri accesibilitate

În așteptarea unor mecanisme reale de control a pieţei de medicamente


Alexandru Coman: „unicul lucru pe care îl facem, stabilim preţul de import, în baza unei formule care constă în a găsi media a trei, cele mai mici preţuri din ţările de referinţă.”



Guvernul și-a trecut printre priorități într-un plan de acțiuni pe următorii doi ani transparența formării prețului la medicamente, promițând, cu alte cuvinte, că farmaciile și firmele conectate la sistem nu vor mai putea aplica adaosuri comerciale exagerate. Autoritățile de mândresc că deja eforturile au dat roade, dar unii experți insistă că medicamentele nejustificat de scumpe continuă să se vândă.

Datele oficiale prezentate de Agenţia medicamentului arată că în ultimul an preţurile la medicamente nu au crescut iar în timpul apropiat, spune Alexandru Coman, directorul Agenţiei, oamenii ar putea chiar să scoată mai puţini bani din buzunare pentru tratament.

Directorul constată că reflecţiile oamenilor precum că preţurile ar fi prea mari sunt subiective, întrucât costul final al produsului depinde în mare parte de oferta producătorului, ca mai apoi celelalte adaosuri să fie justificate de o formulă transparentă:

„Preţul este pus de către producător. Noi unicul lucru pe care îl facem, stabilim preţul de import, în baza unei formule care constă în a găsi media a trei, cele mai mici preţuri din ţările de referinţă care sunt în număr de nouă, adică este un preţ absolut transparent care se poate de evaluat de oricine fiindcă este bazat pe nişte informaţii oficiale. De acum preţul acesta de producător serveşte ca şi bază pentru a se calcula preţurile pe interior.”

Mai mult de jumătate din medicamentele care se vând în farmacii sunt importate , iată de ce expertul economic Roman Chircă este de părere că autorităţile ar trebuie să controleze mai bine zona producător şi exportator, întrucât cea mai mare netransparenţă se atestă în lanţul import – distribuire, unde are loc creşterea preţurilor:

„Începând cu intrarea în vamă şi până a ajunge în farmacii, aici partea aceasta este reglementată, dar mai multe companii intermediare măresc semnificativ preţurile şi atunci ajustarea, ceea ce se adaugă aici în teritoriul nostru este relativ puţin şi pare transparent, deci problema este la livrările de peste hotare. Problema este nodul în care se partajează piaţa, modul în care lipseşte concurenţa, modul în care lipseşte transparenţa, modul în care se utilizează statul ca instrument de obţinere a avantajelor pe o piaţă de desfacere.”

Expertul mai spune că pentru a avea mecanisme reale de control a pieţei de medicamente, mediul de afaceri trebuie să fie separat de administraţia din domeniu. În politica de stat din domeniul medicamentului se spune că cetăţenii trebuie să fie asiguraţi cu medicamente accesibile ca preţ, eficiente şi sigure.

Am întrebat-o pe Ludmila Topchin, specialistă la Ministerul Sănătăţii ce acţiuni se întreprind pentru a îndeplini aceste obiective?

„Se lucrează spre ajustarea cadrului normativ, la rigorile directivelor europene, în aşa fel ca produsele medicamentoase de pe piaţa farmaceutică să fie cât mai eficiente, cât mai sigure, ca cetăţeanul nostru să aibă acces la aceste produse de importanţă vitală.”

Ludmila Topchin spune că accesul cetăţenilor la medicamente a fost evaluat şi de experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii care au venit cu mai multe recomandări de îmbunătăţire a acestui segment de piaţă:

„Au fost identificate părţile forte şi părţile slabe, să zic, ale sistemului şi în prezent echipa Ministerului sănătăţii de comun cu agenţia medicamentului, cu importatorii de medicamente, reprezentanţii producătorilor de peste hotare, se mobilizează pentru a elabora un pachet de acte normative care ar duce la înlăturarea acestor carenţe.”

În Republica Moldova sunt peste o mie de farmacii. Dacă în localităţile rurale oamenii sunt nevoiţi să meargă uneori şi în satul vecin pentru a găsi o farmacie, atunci în mediul urban experţii constată că majoritatea proprietarilor încalcă prevederile legislaţiei care cere ca distanţa dintre farmacii trebuie să fie nu mai mică de 250 de metri.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG