Linkuri accesibilitate

Erdogan îşi păstrează calmul


Un protestatar antiguvernamental în piaţa Taksim din Istanbul, 5 iunie 2013
Un protestatar antiguvernamental în piaţa Taksim din Istanbul, 5 iunie 2013

Vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden, a îndemnat conducerea de la Ankara să respecte drepturile oponenților politici.


Demonstranții s-au ciocnit cu forțele de ordine în multe orașe din Turcia noaptea trecută, în ciuda scuzelor pentru violența polițienească exprimate ieri de un vicepremier care a încercat să oprească valul de proteste fără precedent împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan. Mai multe informații în relatarea lui Mircea Țicudean.

Ziarele pro-guvernamentale din Turcia scriu despre o îmblânzire a atitudinii guvernului față de protestatari în absența premierului Erdogan, care a plecat luni seară într-o vizită prin state din nordul Africii după un sfârșit de săptămână marcat de proteste.

„Ramură de măslin”, titrează ziarul „Sabah”, iar „Milliyet” scrie despre „O politică mai blândă”.

Reuters notează că vicepremierul Bulent Arinc avea programată pentru astăzi o întâlnire cu organizatorii adunării de la care au pornit protestele, ținută vineri în centrul Istanbulului împotriva desființării unui parc într-un plan de reamenajare urbanistică. Arinc a insistat însă că nu vrea să stea de vorbă cu grupările nenumite care ar exploata în scopuri politice mânia față de brutalitatea poliției.

Ieri, Arinc, aflat la conducerea guvernului în absența lui Erdogan, s-a consultat cu președintele Abdullaph Gul, care s-a arătat mult mai moderat în declarațiile pe tema protestelor decât șeful guvernului. Apoi, Arinc a cerut scuze pentru „violența excesivă” a poliției împotriva demonstrației din Piața Taksim, în contrast evident cu declarațiile lui Erdogan, care vorbise despre „hoți” și „extremiști”.


Între timp, în Piața Taksim, centrul Istanbulului modern, mii de persoane au rămas într-o tabără improvizată care începe să capete aspectul unei așezări ceva mai de durată. Au fost ridicate corturi, se vând măști și mâncare și se pregătește o mini-bibliotecă. În cursul nopții, într-un colț al vastei piețe, câțiva protestatari s-au încăierat cu poliția, care a folosit gaze lacrimogene. Dar corespondentul Europei Libere Glenn Kates ne-a spus că astăzi dimineață tabloul era pașnic.

„Este o scenă mai liniștită”, ne-a spus corespondentul Europei Libere, amintind că mai multă animație a fost ieri seară, când mii de persoane s-au adunat în Piața Taksim scandând lozinci ca „Peste tot în Turcia este rezistență”.

Corespondentul nostru a mai relatat că mulți dintre protestatarii cu care a stat de vorbă i-au spus că se simt trădați de un guvern care le ignoră interesele și că nu vor renunța la demonstrații până ce premierul Erdogan nu le va recunoaște dreptul de a participa la dialogul politic.

Premierul Tayyip Erdogan vorbind al universitatea din Alger, 5 iunie 2013
Premierul Tayyip Erdogan vorbind al universitatea din Alger, 5 iunie 2013
Premierul Erdogan, care a câștigat trei alegeri consecutive și are o majoritate parlamentară enormă, nu a comentat evenimentele interne la conferința de presă ținută ieri la Alger. Un diplomat citat de Reuters sub condiția anonimatului a spus că acum prioritatea premierului turc este să „păstreze tăcerea”, pentru că „orice ar spune pare să mărească iritarea”.

Preocupate în mod tradițional de stabilitatea unuia din marii lor aliați, Statele Unite au comentat cu îngrijorare ultimele evenimente din Turcia. Vicepreședintele Joe Biden a îndemnat conducerea de la Ankara să respecte drepturile oponenților politici.

„Turcia are acum ocazia să demonstreze că nu e nevoie să alegi între expansiunea economică și democrație, un sistem care dă putere câștigătorilor alegerilor, dar îi protejează și pe cei rămași în opoziție”, a spus Biden.

Statele Unite au lăudat mereu Turcia ca pe un exemplu de democrație într-o țară preponderent musulmană, chiar și atunci când la putere s-a aflat un premier, Erdogan, dintr-un partid cu rădăcini islamiste. Dar criticii interni ai premierului spun că cu toate succesele economice și reformele politice din primul său mandat, Erdogan a început să se transforme într-un lider autoritar. Ei îl mai acuză că-și promovează agenda „islamistă” relaxând regulile portului basmalelor islamice, limitând vânzarea alcoolului, avansând tot felul de proiecte religioase și criticând tot mai des orice fel de opoziție. Recent, Erdogan a spus de exemplu că rețelele de socializare pe internet sunt „cel mai mare blestem”. Dar așa cum scrie AP, pentru mulți turci tocmai acest gen de comunicare este esențial, mai ales când presa dominată de stat trece cu vederea abuzurile puterii. Așa s-a întâmplat după unii și vinerea trecută, când intervenția brutală a poliției în Piața Taksim a fost omisă din programele de știri ale marilor televiziuni.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG