Linkuri accesibilitate

Siria şi politica de preţuri a concernului Gazprom pe agenda summitului Rusia – Uniunea Europeană


Vladimir Putin, Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso (de la dreapta la stânga) la Ekaterinburg, 3 iunie 2013
Vladimir Putin, Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso (de la dreapta la stânga) la Ekaterinburg, 3 iunie 2013

Un summit fără rezultate palpabile.


Summitul Rusia – Uniunea Europeană de la Ekaterinburg s-a încheiat fără rezultate semnificative în două din problemele majore discutate: livrarea de arme către Siria si politica de preţuri a concernului Gazprom faţă de ţările europene. Cu toate acestea, relatează agenţiile internaţionale de presă, se pare că s-a ajuns la un acord tacit ca nici una din părţile implicate în conflictul sirian să nu fie înarmată înainte de conferinţa internaţională care ar urma să aibă loc în iulie, la Geneva.

Preşedintele Consiliului european, Herman van Rompuy, a ţinut să reamintească, la conferinţa de presă comună cu preşedintele rus Vladimir Putin, că ţările Uniunii Europene s-au angajat să nu livreze arme opoziţiei siriene înainte de august. Pentru a da o şansă unei eventuale conferinţe internaţionale, iniţiată de Statele Unite şi Rusia. Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a acceptat ca ţările membre să înarmeze, în principiu, opoziţia siriană. În parte ca reacţie la anunţata livrare de sisteme ruseşti antirachetă S300 către regimul preşedintelui Bashar al Assad.

„Conflictul sirian nu poate fi rezolvat pe căi militare”, a declarat între altele Herman van Rompuy la Ekaterinburg. „Singura alternativă sunt negocierile”.

Preşedintele Vladimir Putin, pe de altă parte, s-a declarat din nou dezamăgit de decizia Uniunii Europene de a ridica embargoul asupra livrărilor de arme. „Orice încercare de a schimba situaţia din Siria prin forţă, prin intervenţie militară directă va fi un eşec cu serioase consecinţe umanitare”, a avertizat Putin. Care a declarat însă că Rusia nu a livrat încă Siriei sistemele anti-rachetă sol-aer S300 pentru a nu „dezechilibra balanţa de putere din regiune”.

Contractul cu guvernul sirian, a reamintit Putin, a fost încheiat cu ani în urmă şi este perfect legal, din punct de vedere al legislaţiei internaţionale. Motiv pentru care Rusia nu va renunţa la el. Cum remarcă mai mulţi experţi internaţionali, în joc este şi renumele Rusiei ca exportator de arme pe piaţa internaţională.

Astăzi a fost dat publicităţii un raport al Naţiunilor Unite care arată că nivelul violenţei in confruntările din Siria a atins „un punct de vârf”. Mai mult, se precizează că există indicii că s-au folosit „arme chimice”.

Pe agenda summitului de la Ekaterinburg se mai aflau două subiecte importante, la care nu s-au înregistrat progrese: politica de preţuri a concernului Gazprom în Europa, piaţa unde livrează cam 70 la sută din necesarul de gaze; şi dorinţa Rusiei de a obţine un regim liberalizat de vize în Uniunea Europeană pentru cetăţenii ei.

Aşa că participanţilor nu le-a rămas decât să sublinieze un aspect pozitiv al relaţiilor bilaterale: creşterea semnificativă a volumului schimburilor comerciale.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG