Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


O mie șase sute de absolvenţi alolingvi vor susţine pe 4 iunie primul examen de bacalaureat în municipiul Chişinău. Examenul este la Limba şi Literatura Română.

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, se întâlneşte cu o delegație a Curții de Conturi din România.

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova va demara campania naţională de informare a populaţiei cu genericul „Tinerii sindicalişti spun DA – Sindicatelor”. O campanie care se va desfăşura în șase oraşe.

La Tiraspol începe Festivalul anual al filmului american, organizat de ambasada Statelor Unite. Genericul ediţiei din acest an este: „Comedia de-a lungul anilor”, iar intrarea este gratuită. Festivalul va fi deschis în această după amiază de ambasadorul american William Moser.

La Ekaterinburg are loc summitul Rusia-Uniunea Europeană: agenda este dominată de două probleme, situaţia din Siria şi politica de preţuri dusă de Gazprom în Europa. Este şi motivul pentru care din delegaţia UE, condusă de preşedintele Comisiei Jose Barroso şi de Herman van Rompuy, fac parte coordonatorul politicii externe Catherin Ashton şi comisarul pentru energiei Gunther Oettinger.

Raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei îşi continuă vizita în Bosnia Herţegovina, în urma căreia vor evalua măsura în care au fost respectate angajamentele luate faţă de structurile europene.

La Bruxelles începe reuniunea de două zile a miniştrilor apărării din ţarile NATO. Miercuri este programată şi întâlnirea comisiei NATO-Georgia.

Pe de altă parte, reprezentantul special al premierului Georgiei pentru relaţiile cu Rusia, Zurab Abashidze, se va întâlni la Praga cu adjunctul ministrului de externe rus, Gregori Karasin. Este a treia oară cînd cei doi se întâlnesc de la schimbarea puterii la Tbilisi, discuţiile concentrându-se de fiecare dată pe măsuri concrete de normalizare a relaţiilor bilaterale.

Astăzi este Ziua Internaţională a Copiilor inocenţi, victime ale agresiunii, o zi creată pentru a sublinia faptul că apărarea drepturilor copiilor este una din priorităţile Naţiunilor Unite.
Cu această ocazie, la Chişinău are loc acţiunea „Nu tolera violenţa împotriva copiilor” la care participă, între alţii. ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga şi reprezentanta UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG