Linkuri accesibilitate

Stratfor despre strategia de securitate a României (Adevărul)


„Asaltul împotriva lui Dan Voiculescu” (România liberă)


Editia centrala a ziarului Adevarul publica o sinteza a consideratiilor lui George Friedman, seful publicaţiei de geopolitică Stratfor, privind strategia de securitate a Romaniei. Friedman, care a tinut recent o conferinta la Bucuresti, e de parere ca Romania nu-si evalueaza corect apartenenta la Uniunea Europeana si la NATO. In speta, ar trebui sa-si reduca asteptarile. Ca stat european, Romania trebuie sa fie multumita ca are moneda sa proprie si nimic mai mult. In ceea ce priveste NATO, nu ar trebui sa valorizeze intr-atat investitia americana in scutul antiracheta de la Deveselu, ci sa caute sa obtina investitii americane pentru asigurarea popriei securitati prin armament conventional. Pentru ca, sustine Friedman, nu un atac antiracheta ameninta Romania, rusii nu vor folosi rachetele. In schimb, citam: „Alianţa Nord-Atlantică nu este în stare să soluţioneze cerinţele de securitate ale zonei care reprezintă azi frontiera de est a Europei şi trece pe lângă Polonia, Slovacia, România, Bulgaria şi Turcia şi, dacă fiecare ţară va avea relaţii comerciale extinse cu Rusia, trebuie să fie în stare să se protejeze singură”. Concluzia fondatorului Stratfor este ca „interesele de securitate naţională ale României vor fi mai bine servite prin investiţii americane mai ales în sectoarele strategice energetice şi de exploatare a minereurilor decât prin dependenţa de UE sau de NATO”.

Comentatorii presei de la Bucuresti sunt preocupati astazi in mod deosebit de „asaltul impotriva lui Dan Voiculescu”. Asa numeste Dan Cristian Turturica, de la Romania libera, arestarea unuia dintre colaboratorii patronului trustului de presa Intact, care opereaza si canalul de televiziune Antena3. Omul este acuzat de santaj impotriva unui alt operator media. Procesul este comparat de mai mjulti analisti, intre care Tia Serbanescu de la Curentul, cu cel in urma caruia a fost inchis fostul patron de la Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vantu. Deocamdata, miscarea ii foloseste clar premierului Victor Ponta, liderul Partidului Social Democrat, cu care Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu este aliat la guvernare, arata Dan Cristian Turturica in Romania libera. Daca miscarea nu reuseste insa, PSD ar incasa-o serios de la Antene, cu daune electorale severe. Turturica vede o singura miza a acestui calcul politic riscant: poate ca Voiculescu nu va ajunge in inchisoare, dar va putea fi probabil convins sa iasa din politica, unde sustine din plin si Partidul National Liberal, ceea ce ar lasa culoar liber PSD-ului.

Si totusi, de ce acum? se intreaba si Ioana Ene, pe site-ul ziare.com. Pentru ca scandalul in care a intrat televiziunea lui Dan Voiculescu e un catalizator al ruperii, mai la toamna, a Uniunii Social-Liberale, aflate la guvernare. O ruptura dorita de un PSD in crestere de audienta.
XS
SM
MD
LG