Linkuri accesibilitate

Ministerul Educației se pregăteşte să filmeze BAC-ul


...în ciuda criticilor. În unele şcoli s-a apelat la ajutorul psihologului pentru a linişti elevii.

Cu zile numărate înainte de începerea examenelor de bacalaureat, pe 4 iunie, s-au înmulțit criticile la adresa ministerului Educației care va instala în toate cele 100 de centre de examinare camere de monitorizare pentru a descuraja copiatul – un sistem testat prima dată analul trecut în doar trei licee. În ciuda criticelor care spun că filmarea examenelor va stresa liceenii, ministerul merge mai departe cu aceste pregătiri, după cum aflăm de la Tamara Grejdeanu:

Liceul teoretic ,,Ion Pelivan” din satul Răzeni, Ialoveni este de acum pregătit pentru a găzdui ultimele examene din viaţa liceenilor. Centrul de bacalaureat, unde vor veni elevi din şapte licee din raion a fost dotat cu camere video, iar echipamentul a fost testat, spune directoarea liceului Adelina Gheţiu. La părerea sa, în mare parte, absolvenţii s-au împăcat cu gândul că vor fi supravegheaţi nu doar de asistenţi şi au exclus miza pe mijloace interzise, in special pe zisele copiuţe:

„La centrul de bacalaureat noi vom avea 263 de candidaţi. Preconizate pentru susţinerea bacalaureatului sunt trei săli, sala de sport, sala de festivităţi şi sala de mese. Au fost instalate camerele video, ele funcţionează, deja pot să mă uit la monitor în săli. Elevii noştri, absolvenţii, aş zice că sunt pregătiţi, să vedem cum vor susţine.”

Directoarea mai spune că pentru a reduce din avântul de care au dat dovadă tinerii, criticând noua măsură de supraveghere, a apelat la ajutorul psihologului. Mai mult, tinerilor li s-a arătat cum funcţionează echipamentul video şi în ce măsură vor fi urmăriţi:

„A lucrat şi psihologul şcolar cu ei, le-a propus nişte teste, în urma cărora am constatat că ei nu sunt stresaţi. Mă rog este acolo o frustrare că cineva îi va urmări, dar le-am demonstrat pe monitor cum se vede, le-am spus că nimeni nu are intenţia să urmărească nemijlocit ce fac, este în vizor toată sala, adică nu trebuie să fie stresaţi pentru că nimeni nu urmăreşte scopul ca să ia în vizor un elev şi să-l urmărească strict.”

Pentru a-i familiariza pe copii, părinţi şi pe profesori cu rigorile examenelor de bacalaureat, autorităţile au desfăşurat mai multe sesiuni de informare în teritoriu. Anatol Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii spune că tinerii au aflat şi despre declaraţia pe care o vor semna la început de examen, prin care îşi asumă obligaţia de a nu folosi telefoane mobile, notiţe şi alte materiale interzise. Despre obligaţii, în ziua examenelor li se va aminti şi asistenţilor care trebuie să asigure ordinea în sala de clasă şi să informeze comisia despre orice încălcare a regulamentului:

„Am făcut întâlniri în teritoriu la care au participat câte un elev din fiecare şcoală care au absolvenţi, câte un părinte, câte un cadru didactic, unde s-au discutat toate problemele legate de organizarea examenului. Conform metodologiei, toţi asistenţii, în ziua examenului sunt instruiţi încă o dată în plus, ce trebuie ei să asigure în sală, şi care sunt obligaţiunile lor conform metodologiei de organizare a examenelor.”

Factori decizionali de la Ministerul Educaţiei spun că necesitatea supravegherii video, vine după ce la sesiunea de bacalaureat din anul trecut au fost înregistrate multiple cazuri de utilizare de către elevi a telefoanelor mobile pentru preluarea testelor completate, unii profesori care transmiteau răspunsurile corecte devenind complici ai infracţiunii. Ministerul educaţiei a atenţionat părinţii că orice acumulări de bani pentru examene vor fi considerate ca acte de corupţie. Am întrebat-o pe Nicoleta Ciobanu, elevă în clasa a 12-a dacă în acest an liceenii vor încerca să se asigure în acest fel că vor fi ajutaţi la examen:

„Anul acesta e puţin probabil că prin aşa modalitate noi o să putem să avem unele avantaje. În orice caz nu ne putem asigura prin modalitatea aceasta, că noi o să putem să susţinem bacul pentru că nimeni nu vrea să poarte răspundere pentru asta. Din ce în ce mai puţine speranţe avem, ca prin modalitatea asta, situaţia să o soluţionăm.”

În acest an autocarele care vor duce elevii la centrele de bacalaureat vor fi însoţite de o maşină a poliţiei, care îi va ajuta să ajungă la timp. Elevii care nu vor fi mulţumiţi de nota pe care o vor avea la test, vor putea depune o contestaţie la centru de bacalaureat, timp de 48 de ore de la momentul afişării rezultatelor.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG