Linkuri accesibilitate

Ultima zi de şcoală


...înainte de vacanţa mare. Stagiarul Europei Libere, Alexandru Bolfa a stat de vorbă la ultimul sunet cu părinți și copii de la școala primară Ion Creangă și liceul Petru Zadnipru de la Chișinău.

„Ma numesc Vlad Botnari si am absolvit clasa intaia E.”

Europa Liberă: Iti place la scoala?

„Da.”

Europa Liberă: Vara ce ai vrea sa faci?

„Sa ma odihnesc la tabara.”

Mama lui Vlad: „Fiecare litera care o trecea copilul,trecea si prin sufletele noastre, adica aveam aceleasi emotii ca si copilul, aveam impresia ca suntem scolari si suntem pe bancile scolii si la anul viitor vom trece in urmatoarea clasa,clasa a doua.“

Europa Liberă: Ce clasa esti?

„A patra.”

Europa Liberă: De ce esti trista?

„Am intarziat.”

„Are media 9,75 si pentru asta ni s-au dat diplomele.”

Europa Liberă: Ce-i pentru un parinte un an scolar?

„Stres, da stres, trebuie sa faci temele sa-l ajuti in fiecare seara sa-l verifici si cind ai doi copii stresul e dublu.”

„Copilul la scoala asta nu inseamna ca gata am scapat toata ziua sau seara numai sa-i verifici lectiile, implicarea e totala.”

„Implicare totala si cind au copii vacanta avem si noi vacanta.”

„Eu is clasa a sasea.”

Europa Liberă: Da ce foaie ai in mana?

„Media generala si diploma, diploma fiindca am terminat eminent. Am invatat multe lucruri noi, mi+am facut multi prieteni noi. Sa ma duc la mare, la tabara la bunici.”

Europa Liberă: Cum ti sa parut anul?

„Normal.”

Europa Liberă: Aveti examene?

„Da.”

Europa Liberă: Ce ganduri ai?

„Emotii.”

Europa Liberă: Si urmezi in continuare acelasi liceu sau pleci?

„Nu plec de aici, vreau sa fiu politist, imi place.”

„A doisprezecea am terminat-o. Camerile de luat vederi cam streseaza elevii dar vom vedea, ne vom descurca. Vreau sa-mi continuu studiile in calitate de arhitector.”

Europa Liberă: Îi corect sa va puna camere video?

„Eu cred ca nu, stiti deputatii si altii au sustinut examenele fara, bine sa fie asa daca sustin ei sustin si eu, nu-i o problema, daca sustin si ei bacalaureatul, examenele de bacalaureat cu camerele il sustinem si noi fara probleme, dar daca ei stau pur si simplu in fotolii moi si noi sedem si dam sub camere si sub supraveghere asta-i alta treba. La drept, sa ma lupt cu toate astea.”

„Este un pic de emotii, frica dar consider ca ar trebui sa nu ne facem atatea griji si doar sa invatam si sa ne bazam pe cunostintele noastre. Planuri de viitor? Vreau sa merg peste hotare dar sper ca voi reveni inapoi si voi fi unul din specialistii buni care se reintorc.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG