Linkuri accesibilitate

„Veteranii PS am convenit să creăm o platformă pentru a salva partidul de la faliment”


Veronica Abramciuc
Veronica Abramciuc

Veronica Abramciuc: „Planurile lui [Igor Dodon] de a deveni boierul Partidului Socialiştilor au eşuat...”


Odată cu ampla criză politică s-a consumat zilele acestea și o mică dramă în Partidul Socialiștilor. Fosta președintă a formațiunii, deputata Veronica Abramciuc, a lansat acuzații dure la adresa președintelui actual al socialiștilor, deputatul Igor Dodon. Abramciuc a spus că Dodon ar dori să preia puterea totală în partid printr-un atac raider, o expresie intrată în uz odată cu încercările de preluare ostilă a băncilor moldovene. Dodon a răspuns că Ambramciuc ar fi o „deviaționistă”, dornică să sprijine un guvern de dreapta. Corespondenta noastră Alla Ceapai a discutat cu Veronica Ambramciuc, cerându-i să explice conflictul din PSRM.

Europa Liberă: Doamna Abramciuc, nu este prea clară situaţia din Partidul Socialiştilor. Ce se întâmplă?

Veronica Abramciuc:
„Partidul Socialiştilor are vechime de activitate pe arena politică de peste 20 de ani. Mai bine de un an între partid şi grupul lui Igor Dodon a fost semnat un acord. Conform acordului au fost stabiliţi doi conducători ai partidului – Igor Dodon în calitate de preşedinte şi preşedintele executiv Valentin Crâlov, unul din fondatorii partidului.

Acordul nu prevedea că se vor face tentative de uzurpare a puterii şi tentative de a cumpăra membri din careva parte. Noi am început să înţelegem că aproximativ de trei luni se începe dezechilibrarea procesului destul de serios. S-au început represiuni asupra membrilor de partid şi activiştilor conducători a structurilor raionale care erau reprezentanţi din echipa partidului de până la venirea lui Igor Dodon. S-a închis oficiile raionale din Cahul, Comrat, Anenii Noi.

Punctul culminant pentru noi a fost pe 27 mai la şedinţa executivului a fost pusă întrebarea de a lichida organizaţia de partid din Glodeni şi a trimite două persoane de la Chişinău pentru a o reînregistra. Asta contravine statului partidului nostru. Când este un acord iar cineva face asemenea lucruri aceasta se numeşte atac raider.

De aceea, veteranii Partidului Socialiştilor am convenit să creăm o platformă în cadrul partidului pentru a atrage pârghiile de conducere a partidului şi pentru a salva partidul de la faliment politic şi financiar, deoarece la etapa actuală partidul are foarte mari datorii financiare.”

Europa Liberă: Se va pune problema excluderii lui Igor Dodon din partid, din funcţia de lider a partidului?

Veronica Abramciuc:
„Domnului Igor Dodon i se va propune să părăsească partidul. Noi nu vedem viitorul partidului cu dânsul în frunte şi cu metodele care sunt folosite acum. El a greşit când a crezut că o să vină într-un partid cu scopuri meschine şi o să acapareze partidul. El aşa a făcut şi în PCRM. Tot din scopuri meschine s-a înscris în PCRM cu câteva zile înainte de a fi înaintat în calitate de candidat la funcţia de primar al Chişinăului.

El trebuie să înţeleagă că planurile lui de a deveni boierul Partidului Socialiştilor au eşuat. Noi trebuie la fel să înţelegem şi să recunoaştem vina că noi am avut o speranţă, noi am greşit. Deci, scindarea asta în partid nu are absolut nimic cu votarea guvernului, cu votarea speakerului, cu poziţia în Parlament. Aceasta este o coincidenţă.

Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, joi, la o partidă de vorbă în holul Parlamentului
Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, joi, la o partidă de vorbă în holul Parlamentului
Preşedintele partidului, Igor Dodon, a început să facă declaraţii care nu erau coordonate la nivel de partid. Declaraţiile de genul instaurarea unui guvern tehnocrat absolut nu s-a discutat în partid. Un alt exemplu, acum trei săptămâni Igor Dodon a început să anunţe că socialiştii nu o să voteze guvernul, dar această hotărâre nu a fost discutată la partid. Abia pe 29 mai a fost pusă în discuţie această problemă la Consiliul Republican al partidului.”

Europa Liberă: Şi dvs. aveţi altă părere decât cea a lui Igor Dodon şi susţineţi acest nou guvern?

Veronica Abramciuc:
„De la partid nu au fost făcute presiune asupra mea pentru a-mi indica cum să votez. Eu am studiat programul şi componenţa noului guvern. Eu sunt bucuroasă deoarece deputaţii care au viziuni contrare ideologiei noastre, mă refer la deputaţii pro-Ghimpu din PL, reprezentanţii lor nu s-au regăsit în lista componenţei noului guvern. Asta mă face ca într-adevăr să am un motiv din care să le spun alegătorilor noştri că este un pas înainte, este o biruinţă, inclusiv pentru noi.

Eu am citit programul guvernului şi am văzut un compartiment întreg pentru apărarea drepturilor minorităţilor naţionale. Este pentru prima dată când în programul unui guvern un compartiment aparte este pentru minorităţile naţionale. Eu am văzut în program un punct care indică la faptul că pensionarii pensia cărora diferă eră pentru că ei au ieşit la pensie în momentul trecerii de la rublă la leu şi au o pensie foarte mizeră, iar guvernul îşi asumă însărcinarea ca aceste categorii să fie egalate în drepturi cu ceilalţi pensionari. Am mai văzut susţinerea femeilor şi egalarea lor în drepturi cu bărbaţii, inclusiv pentru accederea în funcţii publice.

Eu nu consider că componenţa guvernului este perfectă, dar s-au dus tratativele şi dacă se încetează procesul de tratative şi se purcede la altă componenţă a guvernului, eu mă pot aştepta că acolo pot nimeri persoane care au o ideologie contrară cu a noastră. Mă pot aştepta, de asemenea, că vor fi schimbări şi în programul de guvernare. Din aceste motive, la etapa actuală se alege din două rele, răul cel mai mic.”

Europa Liberă: Vroiam să vă întreb dacă aripa veteranilor din Partidul Socialiştilor susţine ideea lansată de Igor Dodon de a organiza un referendum pentru demiterea primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă?

Veronica Abramciuc:
„Această întrebare, spre deosebire de guvern tehnocrat şi multe alte declaraţii, într-adevăr la forţarea echipei vechi a partidului a fost pusă în discuţie la Consiliul executiv al formaţiunii. Însă nu a primit susţinere. Mai mult decât atât, lui Igor Dodon i-a fost recomandat să înceteze să promoveze aceste chestii. Deoarece creează o impresie la populaţie că el este umflat de nemulţumire că Dorin Chirtoacă la învins în electorala pentru funcţia de primar. Eu personal, ca secretar de lucru ideologic, i-am recomandat domnului Igor Dodon să se liniştească.

Într-adevăr, la momentul când a avut loc alegerea pentru primar este adevărat că şi pentru Igor Dodon, şi pentru Dorin Chirtoacă au votat două părţi aproximativ egale din electorat. În partidul nostru era şi este viziunea că nu este exclus că în suburbiile Chişinăului au fost făcute şi unele falsificări. Nu este exclus că Dorin Chirtoacă a câştigat cu poate careva chestii.

Dar problema constă în faptul că acel electorat care l-a votat pe Igor Dodon a fost electoratul comuniştilor care actualmente îl consideră pe Igor Dodon trădător. Iar câte procente ar acumula acum Igor Dodon noi nu ştim. Noi ştim sondajele sociologice care arată că ratingul partidului este de un procent şi ceva. Iar Igor Dodon este a doua persoană cu cel mai mare rating negativ în Republica Moldova, potrivit sondajelor. Şi eu am spus că nu dăm startul unui referendum neştiind ce baze avem.

Nu are rost să ne luam piept la piept cu Dorin Chirtoacă care se află în funcţie. Lasă-l să-şi îndeplinească funcţiile că noi avem alte probleme la nivel de stat. Lasă Chirtoacă să facă curat în oraş, să răspundă de lumină, de beciurile clădirilor, de transportul public. El are cu ce se ocupa şi să răspunde în faţa alegătorilor. Noi avem viziunea noastră faţă de Chirtoacă. Ea este destul de negativă. Dar sunt procese democratice. Oamenii au fost aleşi lasă-i să lucreze. Noi ce trebuie să stăm veşnic pe baricade şi să ne dăm în cap unii altora?!”
XS
SM
MD
LG