Linkuri accesibilitate

Bac, video, fraudă și educație


Andrei Munteanu: „Cultura copiatului în R. Moldova va fi dezrădăcinată atunci când copilul va vedea utilitatea însuşirii programelor care li se cer.”


Tinerii care vor absolvi în acest an liceul vor da examenele de bacalaureat în perioada 4 şi 21 iunie. Pentru susţinerea examenelor au fost amenajate 100 de centre de bacalaureat, unde au fost instalate camere de luat vederi. Deşi mai sunt doar câteva zile până la primul examen numărul celor care se declară contra supravegherii video, care ar putea stresa elevii, este tot mai mare. Apărând această decizie, Maia Sandu, ministru al educaţiei a spus în repetate rânduri că îşi doreşte ca elevii să nu mizeze pe copiat şi fraudă atunci când îşi încep drumul în viaţă.

Gândită ca o pârghie de descurajare a copiatului, perceput de părinţi si elevi ca o normă şi nu ca o infracţiune, iniţiativa ministerului de a introduce un sistem general de supraveghere a examenelor de bacalaureat a fost criticată de diverse segmente ale societăţii.

Unii s-au arătat preocupaţi de stressul pe care îl vor suporta copiii, alţii au calificat drept nejustificate costurile pentru dotarea tehnica, de 7 milioane de lei, fără un randament cert.

Anul trecut practica supravegherii video a fost testată la trei licee din capitală, doar că elevii şi părinţii şi-au dat în scris acordul, spune directorul liceului „Gheorghe Asachi”, Boris Volosatâi. Pe de o parte această metodă, constată directorul liceului, este în favoarea examenelor care trebuie să fie ferite de posibilitatea de fraudare şi îi avantajează pe copiii sârguincioşi, care s-au pregătit de examene. Pe de altă parte această metodă nu este pe deplin democratică, lipsindu-l pe elev de posibilitatea de a alege:

„La începutul studiilor liceale, candidatului de a se înscrie la studii liceale i se pune pe masă şi regulamentul şi metodologia de examinare peste trei ani de zile, şi atunci omul alege, merge la liceu teoretic, care presupune aşa rigori, sau merge la o şcoală profesională, la un colegiu care îi propune alte oportunităţi. Nu trebuie să-l pui, trebuie să-i dai posibilitate să aleagă, dar aici este numai scopul de a arăta că până acum sistemul a funcţionat defectuos.”

Chiar dacă sala de examen va fi supravegheată cu camere video, înregistrările nu au cum sa fie utile pentru o eventuala reacţie promptă. Înregistrările video vor fi stocate ca probă în cazul în care asistenţii vor semnala tentative de a copia, spune Anatol Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii:

„În fiecare sală de examen sunt asistenţi, ei trebuie să reacţioneze la aceste momente. Noi nu vom monitoriza în timp real toate sălile de clasă. Este important că toată informaţia înregistrată de camerele de luat vederi şi noi putem după ce s-a terminat examenul să ridicăm imaginile şi să ne uităm la ele. De ci este important că tot ce se petrece în sala de examen camera înregistrează, şi atunci asta ar trebui să responsabilizeze toată lumea prezentă acolo, elevii şi asistenţii.”

Expertul în educaţie, profesorul universitar, Andrei Munteanu se declară convins că o asemenea iniţiativă nu este deocamdată justificată. El crede că eforturile autorităţilor ar trebui să fie mai degrabă concentrate pe analiza metodelor de predare şi relevanţa conţinutului educaţional pentru copii:

„Cultura copiatului în Republica Moldova va fi dezrădăcinată atunci când copilul va vedea utilitatea însuşirii programelor care li se cer prin programa educaţională de stat. Eu cred că se procedează foarte neetic faţă de copii, că sunt impuşi de a fi monitorizaţi cu camere video din simplu motiv că copiii sunt trataţi preconceput ca devianţi.”

După fiecare sesiune de examen se face o analiză, spune Anatol Topală. La părerea lui rezultatele din acest an vor permite o evaluare mult mai obiectivă a problemelor din sistemul educaţional:

„Dacă examenul va fi efectuat corect, atunci se vor arăta unele rezultate, vom înţelege în care situaţie ne aflăm cu educaţia şi cu învăţământul şi după aceea va trebui să intervenim serios în mai multe aspecte legate de învăţământ. Dacă vor fi rezultate obiective, atunci vom putea trage concluzii corecte despre ceea ce se întâmplă.”

În România supravegherea video la examene a fost introdusă acum doi ani. Şi autorităţile vecine au invocat pe argumentul că această metodă va responsabiliza elevii. Marian Munteanu, student originar din Republica Moldova spune că deranjaţi de camerele video au fost doar cei care au venit nepregătiţi la susţinere:

„Dacă vii să dai BAC-ul pe bune, şi nu eşti pregătit să copiezi, poţi să nu fii stresat. Elevii ziceau iniţial, vai, avem camere, vai. Erau cei care au venit să dea cu prezenţa mai mult, ştiau că au să pice şi ei se uitau la camere în loc să scrie. Din momentul în care ştii că nu ai ce să faci, nu ai venit acolo să copiezi, stai fără grijă.”

La sesiunea de bacalaureat din acest an s-au înscris peste 28 de mii de elevi. Dacă comisia de evaluare va stabili că unii tineri au copiat şi înregistrările video vor proba acest lucru, atunci lucrarea va fi anulată şi elevii vor susţine repetat examenul, în anul următor. Pentru copii care nu se vor prezenta la examen din motive justificate, a fost acceptată o sesiune suplimentară.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG