Linkuri accesibilitate

Un Parlament în căutarea busolei europene


Semnarea Acordului pentru o Coaliție Guvernamentală Proeuropeană
Semnarea Acordului pentru o Coaliție Guvernamentală Proeuropeană

Acordul de constituire a noii coaliții de guvernare a fost semnat de 53 de deputați, 31 liberal-democrați, 15 democrati și 7 liberali reformatori.


Ziua cea mare astazi in Parlament pentru guvernul propus de premierul desemnat, Iurie Leancă. La şedinta Parlamentului a asistat si presedintele Moldovei, Nicolae Timofti, care a rostit un discurs in care a vorbit clar despre cele două cai pe care le are Moldova in funcţie de votul parlamentarilor: un nou guvern si stabilitate plus o şansă pentru acordul de asociere cu Uniunea Europeana la summitul din toamna de la Vilnius, sau... alegeri anticipate.

Deputatii intra pe rand in cabina de vot pentru a alege presedintele Parlamentului. Speakerul ar urma sa fie ales dintre
Liliana Pahlihovici votează
Liliana Pahlihovici votează
cele doua candidaturi, una a aliantei proeuropene, Igor Corman, si alta a opozitiei comuniste, Sergiu Stati.

Abia dupa asta ar urma si votul pentru investirea noului guvern. Asa au insistat sa se intample democratii, pentru o mai mare siguranta ca reprezentantul lor va fi votat de toti membrii coalitiei.

Inainte de inceperea acestei sedinte, in Parlamentul de la Chisinau a fost constituita o noua alianta de guvernare din care, fata de AIE, lipsesc doar liberalii rămași fideli președintelui lor, Mihai Ghimpu.

Noua alianta a pastrat in titulatura sa cuvintul european, numindu-se mai exact de guvernare proeuropeana, si aceasta si-a declarat drept prioritate continuarea proiectelor incepute care ar trebui sa se soldeze cu asocierea Republicii Moldova cu UE si semnarea unor acorduri de liber schimb si calatorii fara vize in spatiul comunitar.

Acordul de constituire a noii coalitii a fost semnat de 53 de deputati, 31 liberal-democrati, 15 democrati si 7 liberali reformatori.

Din istoria unei zile parlamentare speciale...

In debutul sedintei, seful statului a venit in fata deputatilor si i-a indemnat inca o data sa voteze pentru noul cabinet. El a spus ca continua sa creada ca fostul executiv a fost demis fara motive si ca regreta implicarea unor institutii ale statului, prentre ele nominalizand CC, in reglarile de conturi politice. Presedintele le-a mai spus deputatilor ca spera ca astazi Moldova va obtine totusi stabilitatea de care are nevoie ca niciodata in acest an cind trebuie sa se intample summitul de la Vilnius.

In noua echipa guvernamentala pe care o va propune Iurie Leanca spre votul Parlamentului figureaza doar patru nume noi, unul la transporturi, minister care a fost preluat de la liberali de catre democrati si va fi condus de Vasile Botnari, un multimilionar apropiat democratului Vlad Plahotniuc. In locul lui Leanca la externe va veni Natalia Gherman, fiica primului presedinte moldovean, Mircea Snegur.

Monica Babuc
Monica Babuc
Democratii au renuntat la Boris Fosca de la cultura si l-au inlocuit cu o fosta consiliera a lui Plahotniuc, Monica Babuc. La tineret in locul fostului ministru liberal Octavian Ticu numit cu doar sapte zile inainte de demisia guvernului Filat II va veni adjunctul acestuia, Octavian Bodesteanu.

Dar pana a ajunge la investitura guvernului, coalitia proeuropeana are de ales un speaker. La vot participa si comunistii, asa ca votul ar putea sa aduca si anumite surprize.

Pentru a avea mai multa siguranta ca acesta va fi votat, democratii au insistat ca votarea sefului legislativului sa se produca inainte de investitura guvernului.

In acest moment nu este clar daca Parlamentul reusi astazi sa treaca prin toate aceste proceduri de vot, chiar daca sedinta va continua pana noaptea tarziu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG