Linkuri accesibilitate

Şi-a propus Evgheni Şevciuk să tensioneze relaţiile cu Chişinăul?


Sovietul suprem din Tiraspol
Sovietul suprem din Tiraspol

Istoricul şi publicistul Gheorghe Cojocaru, în dialog cu Vasile Botnaru, despre decizia liderului transnistrean de a muta Sovietul suprem, legislativul regiunii separatiste, din Tiraspol la Bender.


Gheorghe Cojocaru: „Cu puţin timp în urmă, pe fondul impasului politic, incertitudinilor şi instabilităţii guvernării, liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, anunţa decizia de a transfera „Sovietul suprem” de la Tiraspol pe malul drept al Nistrului, la Tighina. Nu se ştie cu exactitate ce anume l-a determinat să ia această decizie, care a rămas, practic, necomentată de observatorii fenomenului transnistrean de la Chişinău, dar cert este că această iniţiativă a luat prin surprindere toată lumea.”

Europa Liberă: Guvernul, e adevărat, lovit de provizorat, s-a pronunţat pe marginea acestei intenţii, guvernul de la Chişinău, arătând că modificarea unilaterală a realităţilor pe teren, prin consolidarea prezenţei administrative transnistrene în oraşul Bender, constituie o încălcare gravă a cadrului de securitate din zonă – constatare preluată din acte mai vechi. Deci şi-a propus oare Evgheni Şevciuk să tensioneze, cu bună ştiinţă, relaţiile cu Chişinăul?

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru: „Autorităţile au avut o reacţie adecvată, au avertizat şi Preşedinţia ucraineană în exerciţiu a OSCE, ceilalţi parteneri la formatul de negocieri „5+2” asupra pericolului tensionării situaţiei în Zona de Securitate, insistând asupra neadmiterii derapajelor de la cadrul existent de asigurarea a securităţii. Formal, Şevciuk a motivat această decizie a sa prin faptul că sediul actual al „sovietului suprem” de la Tiraspol a devenit neîncăpător pentru demnitarii locali, iar transferarea lui la Tighina ar ava avea efecte benefice atât asupra activităţii acestei instituţii, cât şi asupra importanţei oraşului din partea dreapta a Nistrului pentru regiunea transnistreană, în ansamblu. După cum se vede, de la Smirnov încoace, Tiraspolul a devenit prea mic pentru ca să găzduiască şi instituţiile executive şi cele legislative locale.”

Europa Liberă: E de la sine înţeles că motivaţia este de adormit copiii. Cu Sheriff-ul în spate, cred că se putea construi peste noapte un sediu adecvat. Şi atunci e logic să ne întrebăm ce n-a spus, de fapt, Şevciuk sau care e motivaţia adevărată a acestor demersuri?

Gheorghe Cojocaru: „Un lucru evident, Şevciuk n-a spus că această iniţiativă a sa pune în pericol echilibrul de securitate din zonă şi n-a spus ce semnificaţii politice ar putea avea transferul „sovietului suprem” de pe un mal pe altul al Nistrului. Or, instalarea unei structuri de bază a regimului transnistrean pe un loc nou, la Tighina, urmăreşte să intimideze guvernarea de la Chişinău şi să exercite presiuni în plus asupra cursului politic orientat spre integrarea europeană.”

Europa Liberă: Între timp, buturuga mică răstoarnă carul mare pentru că, aşa cum ştim, a urmat şi reacţia celor care au fost vizaţi, adică deputaţii în „sovietul suprem” de la Tiraspol care refuză să meargă la Tighina...

Gheorghe Cojocaru: „Aceştia au adoptat, cu o majoritate de voturi, după cum se ştie, şi o rezoluţie prin care refuză să execute decizia lui Şevciuk de transfer a „sovietului suprem” la Tighina. Vom vedea până unde va evolua acest conflict între administraţia lui Evgheni Şevciuk şi „sovietul suprem”, dar este evident că liderul transnistrean a primit o ripostă de unde nici nu se aştepta.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG