Linkuri accesibilitate

România la televizor (Hotnews)


Semne de descumpănire în tabăra puterii (22)


„Romania este o tara, in sfarsit, linistita”, cel putin daca o privesti la televizor, arata Dan Tapalaga intr-un articol publicat pe site-ul Hotnews. In platourile de televiziune in care altadata se derulau seara de seara „executii” politice nemiloase e pace si armonie. Protestele sociale care mocnesc, privatizarile care esueaza, investitiile blocate sunt prezentate in treacat la stiri. In schimb, trece mult in fata un subiect „evazionist” precum arestarea lui Gigi Becali, pana mai ieri parlamentar al puterii. E liniste la televizor, daca nu luam in seama zgomotul cu care de autodistruge opozitia. Dan Tapalaga ii pomeneste pe consilierii presedintelui Traian Basescu, care nu au gasit ceva mai bun de facut decat sa se razboiasca, citam, „cu cei cativa jurnalisti care mai au curajul sa spuna cate ceva despre magistrati si prietenii lor din politica”. Dan Tapalaga insusi a fost acuzat de „minciuna si manipulare” pentru un comentariu pe tema intelegerilor de culise ale coabitarii dintre presedinte si premier.

In revista 22, Andrei Cornea atinge si el tema sensibila a justitiei, dar nu referitor la reactivitatea paguboasa a opozitiei, ci la unele semne de descumpanire chiar din tabara puterii. Cornea crede ca condamnarea la inchisoare cu executare, pentru coruptie, a lui Gigi Becali, le-a dat fiori de nesiguranta multora, inclusiv premierului Victor Ponta. Acesta duce cu el scandalul, declansat anul trecut, cu lucrarea de doctorat plagiata. In aceasta chestiune, expertizele academice au dat clar un verdict de vinovatie stiintifica,. In schimb, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit neinceperea urmaririi penale. Comentatorul de la 22 spune ca Victor Ponta nu mai poate fi totusi sigur ca, la un moment dat, subiectul nu va fi redeschis, ca ”soarta” nu i-ar putea juca si lui feste precum cea din viata patronului Stelei. Au patit-o, in fond, si fostul premier Adrian Nastase sau mogulul de presa Sorin Ovidiu Vantu. Dupa sirul de procese rasunatoare, chiar asa tergiversate cate 10-15 ani cum au fost ele, citam, „a devenit evident că până şi ei, olimpienii, sunt oameni: pot să ajungă de la ambrozie drept la fasolea de cazan”.

Intr-un articol publicat pe site-ul contributors, Ioan Stanomir remarca si el linistea in care se pregatesc modificari perfide ale Constitutiei Romaniei. De pilda, scaderea pragului electoral la referendum, de la 50% la 30%. „O constituţie adoptată cu un număr ridicat de voturi va putea fi amendată pe fundalul unei participări deosebit de reduse la vot. O pătrime din electorat este investit cu dreptul de a dispune de soarta naţiunii”, arata expertul in drept constituional. Mult mai ingrijoratoare i se pare o alta initiativa, lansata zilele trecute in Parlament, cand deputatul liberal Mihaita Calimente a cerut scoaterea referendumului din Constitutie. Argumentul lui a fost ca aceasta forma de consultare ar fi caracteristica democratiilor directe, si nu celor reprezentative, cum are Romania. Ioan Stanomir reaminteste: „Anumite valori nu sunt şi nu pot fi negociabile - intre ele, dreptul cetăţenilor de a se pronunţa în cetate, fără oprelişte.”
XS
SM
MD
LG