Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti despre Transnistria şi despre Unire (România liberă)


„Mişcarea media Gratiati-l pe Gigi” (Adevărul)


Intr-un interviu acordat ziarului Romania libera, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a evitat sa comenteze afirmatiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care crede ca Transnistria trebuie sa revina cat mai repede in componenta Federatiei Ruse. „Nu pot să comentez declaraţiile unui oficial străin din postura mea de ambasador. Menţionez totuşi că Ucraina recunoaşte suveranitatea Republicii Moldova, poate cu un statut special pentru Transnistria”, a spus Bauer. Raspuns diplomatic si la chestiunea eventualei uniri dintre Basarabia si Romania: „Este un subiect prea sensibil pentru a fi discutat cu voce tare. (...) Poziţia oficială a Ucrainei subliniază susţinerea suveranităţii Republicii Moldova”. Ambasadorul ucrainean afirma insa transant hotararea guvernului de la Kiev de a continua constructia canalului Bistroe, ca reparatie fata de preluarea de catre Romania, spune domnia sa, a controlului asupra gurilor Dunarii, dupa dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice. Bistroe reprezinta insa, insista reprezentantul Kievului, doar un interes economic, nu si militar. Interviul acordat Romaniei libere se refera si la modul in care Ucraina ințelege sa-si rezolve cat de cat probema dependentei de gazul rusesc: importa gaz rusesc din Germania si Ungaria, in viitor poate si din Romania, pentru ca achizitia se face astfel la un pret mai mic decat cel cerut de Gazprom.

In editia centrala a ziarului Adevarul, Ioana Lupea comenteaza cazul Becali. Omul de afaceri care patroneaza echipa de fotbal Steaua, si europarlamentar, se afla in inchisoare pentru coruptie pentru doi ani, dar a comparut si ieri in fata Inaltei Curtie de Casatie si Justitie intr-un alt dosar, in care i se cere condamnarea la 4 ani. Ioana Lupea vorbeste despre o „miscare media Gratiati-l pe Gigi”, care are, pentru televiziuni, ratiuni practice dar si simbolice. Practice, pentru ca e lucru stiut: George Becali a dat ani de zile bani televiziunilor si a impartit cu unii dintre ei, pe dedesubt, afaceri banoase. In plus, stilul lui scandalagiu face audienta, ceea ce, arata jurnalista, se traduce tot in bani. Simbolic vorbind insa, valul de simpatie fata de Gigi Becali este periculos. „Acest abuzator obscen si-a asumat public rolul de predicator si sponsor al saracilor si al bisericii, fiind asimilat in spatiul public unui preot. (...) Becali nu e singurul corupt simpatizat, altii au primit voturi din partea cetatenilor, desi se aflau in inchisoare, acesta fiind un simptom al unei patologii sociale”.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca faza de consultare publica asupra modificarii Constitutiei s-a incheiat si ca incepe sa lucreze Comisia de scriere a proiectului. Modificarile anuntate pana acum par mai degraba prudente. Ioan Stanomir, un specialist in domeniu, arata intr-un articol de pe site-ul contributors ca se tinde spre un model de republica parlamentara, cu diminuarea atributiilor presedintelui si intarirea celor ale premierului. Ioana Ene consulta insa, pe ziare.com, si alte voci si constata ca pot fi posibile intentii ascunse. Ponta sustine ca doreste o prevedere constitutionala care sa permita confiscarea averilor obtinute prin frauda. Ce ar urma de aici? Modificarea regimului proprietatii private, care iarasi nu ar mai fi garantata, ci doar ocrotita, ca pe vremea lui Ion Iliescu. Totusi, analistul politic Sorin Ionita nu impartaseste ingrijorarea: bogatii se afla chiar in tabara puterii, care nu va lasa sa-si vada primejduite averile, oricum ar fi fost ele obtinute.
XS
SM
MD
LG