Linkuri accesibilitate

„R. Moldova este foarte aproape de prăpastia unui stat falit politic” (V. Chirilă/IPN)


Șansa de a prinde trenul de Vilnius (Jurnal de Chișinău).



Un happy-end la Vilnius pentru Republica Moldova încă nu este exclus. De această părere este editorialistul Petru Bogatu, care explică în comentariul său din „Jurnal de Chişinău” şi de ce UE „ar forţa” acest happy-end. Ca să nu încapă pe mâna adversarului geopolitic, este, pe scurt, explicaţia. După ce vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, nu s-a sinchisit să pună presiune chiar în PMAN, somând Republica Moldova să renunţe la cursul european în favoarea Uniunii Euroasiatice, a devenit mai clar ca niciodată că astăzi fractura geopolitică est-vest trece nu pe crestele Carpaţilor, după cum considera greşit Samuel P. Huntington, ci pe râul Nistru.

În aceste împrejurări, Occidentul şi-a diminuat brusc exigenţele. Cu toate că pare un repetent în materie de democraţie, Chişinăul este tratat cu o clemenţă nemaivăzută.

O altă constatare: cauza europeană nu mai este lăsată exclusiv la cheremul politicienilor moldoveni. Până una-alta, adevărata AIE a Republicii Moldova se află la Bruxelles şi Washington, nu la Chişinău, mai scrie Bogatu.

Editorialistul Nicolae Negru de la aceeaşi publicaţie continuă ideea scriind că „R. Moldova mai are şanse să prindă, împreună cu Ucraina, Armenia şi Georgia, trenul spre Vilnius”. „Fireşte, nu de dragul liderilor noştri imprevizibili şi iresponsabili ne face concesii UE, ci pentru a neutraliza astfel presiunile invizibile asupra politicienilor moldoveni dinspre Est”, apreciază editorialistul la unison cu colegul său.

Anunţul liderului PL, Mihai Ghimpu, că nu va vota guvernul Iurie Leancă îl face pe editorialist să emită următoarea sugestie adresată acestuia: după cum s-a pronunţat simbolic pentru demiterea guvernului Filat, Ghimpu se poate pronunţa simbolic pentru instalarea guvernului Leancă, dând dovadă că doreşte sincer încheierea perioadei de instabilitate şi război politic. Impresia editorialistului este însă că liderul PL se inspiră dintr-un manual pe care ar scrie „cum distrugem un proiect politic de succes”.

Pentru Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, care a acordat un interviu agenţiei IPN, „după cinci luni de dezmăţ politic, Republica Moldova este foarte aproape de prăpastia unui stat falit politic, instituţional şi ignorat de principalii săi parteneri externi”. Dl Chirilă mai apreciază că „în prezent, foştii aliaţi AIE au o singura cale să evite dezastrul şi să se reabiliteze în ochii societăţii, şi anume formând, fără întârziere, un Guvern pro-european cu personalităţi nepătate de actualul scandal politic, cu o susţinere politică fermă şi cu o agendă convingătoare de reforme”.

Publicaţia Kommersant.md se declară convinsă că „joi va fi creată o nouă coaliţie politică dintre liberal-democraţi, democraţi şi „liberalii-reformatori”. […] Experţii recunosc că UE a jucat nu chiar ultimul rol în crearea coaliţiei şi prognozează că aceasta nu are zile multe, aşa încât spre toamnă politicienii vor reveni la ideea anticipatelor”, se mai spune în articol.

În „Timpul”, George Damian publica un articol întitulat „Războiul Rece al gazelor de şist”. Un război cu tot mai multe voci ce se opun gazelor de şist şi care ar fi potrivit unora finanţate din Rusia. „În momentul în care în Europa va apărea o alternativă la gazele ruseşti dispar o parte din pârghiile politice ale Moscovei, dar se va înregistra şi o scădere a veniturilor – şi astfel nu vor mai putea fi susţinute politicile sociale din Federaţia Rusă care asigură liniştea politică de mai multă vreme… Nici nu este de mirare că discuţiile din jurul exploatării gazelor de şist din Europa încep să amintească de discursurile din perioada Războiului Rece.

Împotriva acestor noi resurse energetice s-a dezlănţuit o propagandă care aminteşte de lupta împotriva exploatării proletarilor din ţările capitaliste”, scrie George Damian. Deznodământul pe care stăruie comentatorul este că, până la urmă, cu gazele de şist se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat cu toate resursele natural - vor fi exploatate. Asta pentru că preţurile politice ale gazelor naturale ruse au crescut dincolo de limita suportabilităţii. Relansarea economică a Uniunii Europene nu se poate produce în lipsa resurselor energetice.
XS
SM
MD
LG