Linkuri accesibilitate

„Deficitul încrederii între formaţiunile care negociază este cea mai mare problemă”


Opinii despre șansele formării și aprobării unui nou guvern la Chișinău.




Acordul noii majorităţi legislative ar putea fi semnat în ziua când deputații vor trebui sa voteze pentru guvernul condus de Iurie Leancă, adică joi, 30 mai. Anunțul a fost făcut de democratul Valeriu Lazăr, după negocierile purtate cu liberal-democrații. El a mai spus că acum se discuta şi despre cine va conduce CNA-ul, FISC-ul şi Vama, așa că negocierile sunt destul de anevoioase. Liderul democraților Marian Lupu a fost si mai categoric „Votăm Guvernul doar după alegerea speaker -ului”.

Directorul executiv al agenției de presă „Infotag”, Anatolie Golea, e de părere că un nou cabinet de miniştri are puţine şanse să fie votat joi în plenul parlamentului:

„Probabilitatea acordării votului de încredere guvernului Leancă este sub 50 la sută pentru că disensiunile sunt prea mari şi nu va fi atât de simplu de a le depăşi. PD pledează pentru alegerea preşedintelui parlamentului pentru că reieşind din înţelegerea care există funcţia urmează să revină PD. După care PD va avea mai mult spaţiu pentru a efectua manevre şi a mai cere ceva. Liberal-democraţii la rândul lor, dat fiind faptul că s-au fript prea tare şi au mers la cedări până la 22 aprilie, nu cred că vor accepta acest lucru. Deficitul încrederii între formaţiunile care negociază este cea mai mare problemă la ziua de astăzi. cel mai grav este că toţi aceşti politicieni sunt nişte mincinoși în ochii alegătorilor. Asta ar trebui să-i pună pe gânduri. Şi acesta ar fi unicul argument care i-ar face să se teamă de alegeri anticipate şi să-i mobilizeze pentru a forma acum un guvern.”

Aneta Grosu, redactor-şef la „Ziarul de Gardă” spune că în cazul în care va fi votat un nou guvern, meritul nu va fi al clasei politice de la Chişinău:

„Meritul va fi a Parlamentului European, a oficialilor europeni care insistă ca Republica Moldova să păşească pe drumul european, să nu se dezică de ceea ce a promis în 2009 electoratului şi să continue această cale. Deci, meritul clasei noastre politice e doar această criză pe care a fi iniţiat-o cu mult succes şi care continuă de mai mult timp, şi care dă mai multe bătăi de cap nu doar cetăţenilor ci şi oficialilor străini, şi tuturor prietenilor Republicii Moldova. faptul că domnul Marian Ilici condiţionează alegerea guvernului cu alegerea şefului legislativului pare o chestiune artificială. S-ar putea că au dreptate cei care spun că ar exista nişte înţelegeri tenebre între PCRM şi PD. S-ar putea că o presupusă împăcare între Vladimir Voronin şi Vlad Plahotniuc ar exista. Este important să se depăşească această criză. Şi în cazul în care există o strategie şi nişte termeni fixaţi de votare, de numire, de investire a unui nou guvern ar trebui toţi să se consolideze şi să încerce să depăşească această condiţie dacă cu adevărat vor ca Republica Moldova să iasă din această criză.”

În opinia şefului biroului Itar-tass din Moldova, Valeriu Demidetchi, deputații vor încerca să creeze o nouă majoritate şi vor vota un nou executiv:

„Mi se pare că guvernul va fi format, dar nu datorită vizitei comisarului Fule şi celorlalţi europeni, dar datorită liderului comuniştilor Vladimir Voronin. Liderii partidelor din alianţă sunt conştienţi de ceea ce se va întâmpla cu ei în cazul dacă comuniştii câştigă o majoritate în parlament la alegeri anticipate. Potrivit unor sondaje recente acest lucru este real. Cred că nimeni nu se îndoieşte şi de faptul că noua coaliţie nu va dura mult timp. Probabil după summit-ul de la Vilnius unde comisarii din Bruxelles îşi vor da seama de ceea ce au numit poveste de succes a parteneriatului Estic îşi vor da seama că există o altă realitate. Coaliţia va fi din nou distrusă, dar dintr-un alt motiv - vor apărea contradicţii între liderii care vor crea această majoritate. Motivul va fi promisiunile făcute şi neîndeplinite.”

Europa Liberă: Dvs. spuneţi că ar putea să fie votat un nou guvern, cine dintre deputaţi îl votează?

„PLDM, PD cu anumite condiţii şi astăzi domnul Dodon a înaintat nişte condiţii, şi cele 5 condiţii ale deputaţilor grupului Mişin. Toţi dintre aceştia ştiu ce se va întâmpla dacă se ajunge la alegeri anticipate. În copilărie am privit un film unde eroii se întrebau: în 10 minute, fugim până la graniţă ori nu?”

Amintim că premierul desemnat, Iurie Leancă, urmează să prezinte joi, 30 mai, legislativului componenţa cabinetului de miniştri şi programul de guvernare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG