Linkuri accesibilitate

Dacă Moldova vrea să reuşească are nevoie de acordul de asociere


Jacek Protasiewicz și Libor Roucek la conferința de presă.
Jacek Protasiewicz și Libor Roucek la conferința de presă.

Mesajul europarlamentarilor Jacek Protasiewicz și Libor Roucek la Chișinău.




Uniunea Europeană prin importanţi lideri ai săi a facut nenumarate apeluri catre autorităţile de la Chisinau să păstreze cursul reformelor, să continue orientarea către Occident a ţării şi să nu pericliteze şansele semnarii acordului de asociere cu Uniunea europeana prelungind perioada de incertitudini si de stagnare. O astfel de delegatie tocmai a plecat azi de la Chişinău. Ea a fost condusă de lideri importanti ai celor doua mari grupuri parlamentare europene – partidul european şi cel social si democrat. A fost de față la briefingul de la aeroport din aceasta dupa amiaza și relatează Tamara Grejdeanu.


La încheierea vizitei, care a coincis cu faza definitorie a negocierilor pentru formarea unei noi majorităţi ce ar urma să sprijine guvernul Leancă, membrii parlamentului european au spus că au îndemnat reprezentanţii fostei alianţe de guvernare să ajungă la un consens şi să colaboreze pentru a realiza reformele care ar apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană. Iată care a fost mesajul lui Libor Roucek, vice-preşedinte al grupului social-democrat din cadrul parlamentului european:

„În parlamentul European noi cooperam indiferent dacă suntem partide de stânga sau de dreapta şi cu acest mesaj am venit în Moldova. Dacă Moldova vrea să reuşească nu doar în formarea guvernului dar şi în implementarea reformelor, integrarea europeană, atunci este doar o singură şansă - de a avea acordul de asociere şi de a avea progres în ceea ce interesează cel mai mult oamenii, liberalizarea regimului de vize. Dar pentru asta aveţi nevoie de cooperarea actorilor principali.”

Europarlamentarii şi-au exprimat speranţa că după negocieri, parlamentul va acorda vot de încredere unui potenţial guvern condus de premierul desemnat, Iurie Leancă. Jacek Protasiewicz, vicepreşedinte al Parlamentului European a spus că îşi doresc la Chişinău de un partener reprezentat de guvern care să facă paşii necesari în direcţia asocierii cu Uniunea Europeană:

„Întotdeauna în viaţa politică sunt anumite divergente sau conflicte. Oricum, dacă ei pot cădea de acord asupra obiectivelor strategice ale guvernului şi anume direcţia spre Uniunea Europeană, avem impresia că ei vor putea cădea de acord asupra desemnării liderului guvernului. Restul e ceva minor care poate fi rezolvat si nu poate fi un pretext pentru ca Moldova să rateze oportunitatea de a semna Acordul de asociere anul acesta la Summitul de la Vilnius, pentru că oportunitatea poate fi pierdută pentru un timp foarte lung.”

Oficialul european a mai spus că dacă Republica Moldova va merge pe calea europeană aceasta trebuie să facă faţă mai multor provocări, şi anume să lupte cu corupţia şi depolitizeze instituţiile statului de drept, pentru a se elimina ireversibil justiţia selectivă:

„Ceea de ce avem nevoie este colaborarea dintre partenerii noştri, să reconstruim direcţia pro-europeana pentru că este o oportunitate strategică şi politică care nu poate fi ratată. De asemenea am spus colegilor noştri că formarea guvernului este un prim pas , dar mai departe trebuie să fie executate reformele necesare şi asta presupune şi faptul că instituţiile statului trebuie să fie independente de politic cât mai mult posibil”

Oficialii Europeni şi-au exprimat speranţa că în următoarele zile va fi ales un guvern şi că politicienii moldoveni nu vor renunţa la direcţia pro-europeană, orientare care va ajuta Republica Moldova să-şi rezolve problemele economice beneficiile urmând să fie sesizate de întreaga populaţie.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG