Linkuri accesibilitate

„Perspectiva unei creșteri economice rămâne valabilă”


Profesorul Lawrence Summers la o reuniune la New York în 2012
Profesorul Lawrence Summers la o reuniune la New York în 2012

Lawrence Summers: „aranjamentele politice între țări trebuie gândite cu multă atenție ca să se evite constrângerea și să existe consimțământul fiecăruia înainte de a se încerca integrarea unor țări separate în vreo uniune.”



Lawrence Summers este unul dintre cei mai faimoși economiști americani ai generației sale. Cu doi ani în urmă, el a reveni să predea la universitatea Harvard, acolo unde și-a început, în 1980, o carieră care l-a adus de două ori la Casa Albă. Prima dată ca membru al echipei președintelui Bill Clinton, când a ajuns ministru de Finanțe, iar a doua oară ca director al Consiliului Economic Național în administrația Obama, fiind autorul stimulentelor pentru depășirea crizei economice actuale. În vârstă de 58 de ani, Summers a fost intervievat de corespondentul Europei Libere, Richard Solash despre economia americană, cea europeană și perspectivele unei Uniuni Eurasiatice.


Lawrence Summers a fost întrebat la început dacă pendularea pe buza recesiunii va deveni o nouă normalitate pentru economia Uniunii Europene, care s-a micșorat din nou în primele luni ale anului, pentru al șaselea trimestru consecutiv.

Economistul crede că Europa are în față un drum foarte îndelungat al ieșirii din recesiune. El amintește că sistemul monedei unice conține dificultăți inerente. Țările membre ale zonei euro se află în cicluri economice diferite, în unele economia scade, iar în altele crește. Țări aflate în recesiune ar dori devaluarea euro pentru a-și spori competitivitatea, dar aceasta ar prejudicia țările care cresc.

Spre deosebire de Statele Unite, în Uniunea Europeană sunt dificile și alte ajustări în privința pieței muncii sau un sistem centralizat de impozitare. Recâștigarea competitivității la periferia zonei euro este o provocare foarte grea, implicând reforme structurale considerabile. Summers spune că președintele Băncii Central Europene, Mario Draghi a reușit să reducă mult riscurile unor accidente financiare majore. „Dar, perspectiva unei creșteri economice foarte lente sau negative a fost și rămâne valabilă”.

Economistul american a fost întrebat ce șanse de succes crede că poate avea o Uniune Eurasiatică plănuită de liderul rus Vladimir Putin pe baza Uniunii Vamale pe care țara sa o dezvoltă cu Belarusul și Kazahstanul, în care ar fi atrase alte foste republici sovietice.

Lawrence Summers spune că un comerț mai liber este deseori un lucru bun. El permite mai multe schimburi, o mai mare specializare a țărilor și mărfuri mai ieftine pentru consumatori. Mișcarea capitalului și tehnologiilor pot ajuta să prospere mai ales țările foarte sărace.

Cât privește previziunile politice, Summers spune că a ezitat mereu să facă așa ceva, chiar și în cazul Statelor Unite, fără a mai vorbi de alte țări. „Cu toate acestea, continuă el, aș spune că aranjamentele politice între țări trebuie gândite cu multă atenție și grijă ca să se evite constrângerea și să existe consimțământul fiecăruia înainte de a se încerca integrarea unor țări separate în vreo uniune. Aceasta este zona unde diavolul se ascunde în detalii. Aș deveni tot mai atent pe măsură ce lucrurile se mișcă de la o zonă de comerț liber înspre ceva care seamănă cu un guvern comun”.

Corespondentul nostru, Richard Solash l-a mai întrebat pe Lawrence Summers care poate fi cea mai mare surpriză în economia mondială a următorului deceniu. Economistul care a gândit pachetul de stimulente financiare pentru evitarea unei noi Mari Depresiuni în Statele Unite și care spune că această politică a dat rezultate, crede că surpriza poate veni tot din Statele Unite.

Summers crede posibilă o refacere a economiei americane mai rapidă decât presupunerile multora. „Avem - spune economistul american -, avantajul energiei mai ieftine, unui sector imobiliar care își revine, a unei scăderi substanțiale a nivelului de îndatorare și al faptului că reducerile în politica fiscală care au coborât consumul s-au încheiat deja. Există șansa ca Statele Unite să surprindă pe partea plăcută în următorii câțiva ani. Putem urma un ciclu asemănător celui din 1990, când o economie mai puternică a dus la scăderea deficitelor, iar deficitele mici întăreau la rândul lor economia”.

În același timp, cel mai mare risc pentru economia mondială a următorului deceniu ar fi, potrivit lui Summers, o împotrivire din partea guvernelor de a recunoaște și a ajusta politicile economice la faptul că există o cerere redusă de mărfuri și servicii.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG