Linkuri accesibilitate

Croația readuce în UE memoria războiului


Dan Alexe privind portretul fostului premier croat Ivo Sanader
Dan Alexe privind portretul fostului premier croat Ivo Sanader

Croația e prima țară ce intră in UE, precum țările fondatoare in anii 1950, condusă de o clasa politică ce a cunoscut un război adevărat.


Croația, cu memoria proaspata a războiului, poate întări UE, obsedată acum doar de economie, in plină criză si framântată de tendințe centrifuge, cum o arată Anglia lui David Cameron.

Croația va intra în UE pe 1 Iulie, devenind a 28-a țară membră, după care extinderea UE se va opri pe o perioadă greu de estimat, chiar dacă mai sint trei țări care au statut de candidat (Islanda, Turcia și Muntenegru).

UE s-a construit, dupa un război devastator, pe ideea de solidaritate in condiții vitrege. Trecând deceniile, si mai ales odată cu criza actuală, notiunea de solidaritate s-a estompat - ajunge sa vedem cum vorbesc germanii despre greci, sau nordicii in general despre mediteraneeni.

Noua generație europeană crește intr-o mentalitate neo-liberala individualistă, în care fiecare e pentru sine. Croația, in schimb, e prima tara care intra in UE, precum țările fondatoare in anii 1950, condusă de o clasa politica compusă din oameni ce au cunoscut un război adevărat.

Sigur, se poate argumenta ca UE a primit deja o țară fostă iugoslavă încă de acum un deceniu: Slovenia, dar mica Slovenie nu a cunoscut, în momentul imploziei Iugoslaviei, decât o săptămână de hîrjoneală la frontiere... Slovenilor nu le-a fost bombardata capitala, ei nu au avut orașe rase precum Vukovar în Croația și nu au cunoscut „curățarea etnică”.

Evident, putem spune ca asta si explica in parte egoismul pragmatic al slovenilor, care se considera parte din Mitteleuropa, ca și austriecii, nu au spiritul balcanic de intrajutorare precum croatii, ba chiar sint singura tara din Europa in care s-a refuzat, prin referendum național, construirea unei moschei.

Croații vor putea aduce ceva ce a dispărut in Europa. E adevărat ca țara e intr-o situație economică gravă, cu un sfert din populație la șomaj in multe regiuni si cu o economie orientată în principal spre turism, dar de care beneficiază doar litoralul adriatic. E adevărat si ca in ultimele doua decenii clasa politica croată a fost la fel de corupta ca si cea din Serbia, sau din orice altă țară din Balcani. Fostul premier conservator Ivo Sanader a fost de altfel condamnat recent la 10 ani închisoare pentru corupție, o pedeapsă record in istoria Europei. Croații știu însă, precum încă mai știau europenii în anii '50, ce înseamnă războiul, ce înseamnă un autentic dezastru.

Politicienii lor vin cu o doza de pragmatism filo-european cum nu mai există in UE. Asta suplineste cu prisosință orice alte neajunsuri economice sau statistice pe care le vor aduce ei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG