Linkuri accesibilitate

Vînzoleala din jurul BAC-ului


„Nici o presiune nu ne va face să renunţăm la o evaluare corectă şi cred că elevii şi studenţii trebuie să primească note bazate pe merit”.


Ministra Educaţiei, Maia Sandu, a declarat deunăzi că instituţia pe care o conduce nu va renunţa la inovaţiile pregătite pentru examenele de bacalaureat în ciuda unor presiuni exercitate de nişte „grupuri de interese”. „Nici o presiune nu ne va face să renunţăm la o evaluare corectă şi cred că elevii şi studenţii trebuie să primească note bazate pe merit, nu pe fraudă” a mai spus Maia Sandu.

Mărturisesc că declaraţia ministrei m-a speriat niţel. Păi, cum se face că o ditamai instituţie ca Ministerul Educaţiei e supusă presiunilor din partea unor grupuri de interese? Şi de ce Maia Sandu nu ne spune cine anume îşi permite să preseze Ministerul Educaţiei? Eu chiar sînt curios să ştiu ce grupuri oculte încearcă cu aplomb să schimbe decizia Ministerului.

Altminteri, de ce ne-ar mai mira că asemenea grupuri există, dacă anterior chiar elevii au protestat împotriva instalării camerelor de luat vederi la examene? Vă amintiţi, stimaţi ascultători, de nişte elevi ai tranziţiei care au declarat cu tărie că vor să copieze? Era acolo şi un părinte care le-a ţinut isonul tinerilor. Mărturisesc că protestul acela mi s-a părut de-a dreptul halucinant, aiuritor. Ăştia sînt oare tinerii care vor făuri ţara de mîine? Dacă e aşa, mai bine e să nu văd viitorul acela.

Fireşte, mă bucură fermitatea doamnei Maia Sandu. Lucrurile sînt de domeniul evidenţei. Camerele de luat vederi sînt o necesitate. Nu se mai poate merge cu mişmaşul în spinare. Unde mai pui că în anii precedenţi au existat multe probleme cu examenele de bacalaureat. Elevul competent, doct, pregătit, nu are de ce să se teamă de camerele video. De ele se tem cei care se simt cu musca pe căciulă. Chestia cu emoţiile copleşitoare pe care chipurile le provoacă elevilor camerele video e un fel de poveste de adormit copiii. Toţi elevii au emoţii indiferent dacă sînt sau nu monitorizaţi de camere. Sper foarte mult, prin urmare, ca inovaţia să reziste şi să devină o regulă aici.

Totuşi, date fiind condiţiile specifice de la noi, ar mai trebui verificată cu meticulozitate, înaintea fiecărui examen, starea tehnică a camerelor. Şi nici selecţia cameramanilor nu ar trebui făcută într-o doară. Şi nici subiectele nu ar trebui să ajungă cu anticipaţie la unii elevi. Altminteri, succese Ministerului Educaţiei!
XS
SM
MD
LG