Linkuri accesibilitate

M.Rojansky: Reconsiderarea relațiilor dintre România și Rusia ar ajuta procesului de pace transnistrean (R. Liberă)


V. Ponta a anunțat o reducere masivă a subvenției la producția de energie verde.


„România liberă” publica, citand Mediafax, o sinteza din declaratiile expertului american Matthew Rojansky, director adjunct la programul Rusia şi Eurasia al Fundaţiei Carnegie.

Acesta pledeaza pentru o reconsiderare a relatiilor României cu Rusia, ceea ce „ar crea un mediu mai favorabil pentru rezolvarea conflictului dintre Republica Moldova şi Transnistria şi atingerea unui compromis durabil”.

Expertul isi justifica increderea prin observatia ca presedintele rus Vladimir Putin a sustinut intotdeauna, la nivel statal, unitatea Republicii Moldova, numai ca, potrivit Mediafax, preluat de „România liberă”, “în Transnistria există şi interesele oligarhilor ruşi apropiaţi de regimul preşedintelui Vladimir Putin, aceştia fiind interesaţi să îşi păstreze o zonă necontrolată în care să îşi plaseze şi să îşi ruleze nestingherit banii”.

Rojansky sugereaza de asemenea ca ar fi de folos unele gesturi de deschidere pe subiecte sensibile: deschiderea arhivelor, de pilda. Ar pica foarte bine si niste vizite bilaterale la nivel inalt, discursuri ale liderilor, care sa anunte o resetare a relatiilor, o apropiere concreta la nivelul societatii civile din cele doua state.

Matthew Rojansky mai spune de asemenea, si „România liberă” preia, ca tensiunile cu Moscova pe tema scutului american antiracheta vor scadea in anii urmatori, la fel a fost si la extinderea Aliantei Nord-Atlantice.

Tot in „România liberă”, Cristian Câmpeanu face o analiza pe tema recentului summit European, axat pe problematica energetica.

Uniunea Europeana este pe cale sa schimbe brusc directia in acest domeniu, pe fondul unei crize energetice care tinde sa se suprapuna peste criza financiara.

Sursa noului fenomen ar fi revolutia energetica din Statele Unite, care a ridicat in ultimii ani mult productivitatea economiei americane, o data cu exploatarea masiva a gazelor de sist. In aceeasi perioada, Europa s-a chinuit sa-si reduca dependenta de gazul rusesc pe calea energiei verzi, mult mai scumpe.

Criza economiilor europene face acum de nesuportat costurile pentru producerea de energie curata, drept care la summitul European s-a decis reducerea la jumatate a subventiilor pentru acest domeniu.

Cristian Câmpeanu explica de ce aceste evolutii starnesc crispare si in zona Rusiei. Pe masura ce americanii au importat tot mai putin gaz, furnizorii lor de gaz lichefiat, Norvegia sau Qatar, de pilda, au vandut foarte convenabil catre europeni, lasandu-i pe rusii de la Gazprom cu 20% din gaz nevandut.

Comentatorul „României libere” arata, in concluzie, ca momentul e cum nu se poate mai prielnic pentru România, care ar putea sa foloseasca in continuare alte surse de energie decat gazul, dar nu energia verde, ci hidro, in paralel cu exploatarea intensiva a rezurselor de gaze de sist. In aceasta ultima intreprindere, mai spune Câmperanu, partenerii care ar trebui cooptati sunt americanii.

Deocamdata, premierul social-democrat Victor Ponta a anuntat o reducere masiva a subventiei la productia de energie verde, adica exact la acea resursa care i-a scumpit productia unui mare investitor, indianul Lakshmi Mittal, patronul combinatului Sidex Galati. Recent, el a venit la Bucuresti sa ceara un pret subventionat pentru energia necesara productiei siderurgice, altminteri, s-ar putea retrage.
XS
SM
MD
LG