Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


La Odesa se încheie astăzi o nouă rundă de negocieri în format 5+2 asupra rezolvării conflictului transnistrean. Înaintea discuțiilor părțile s-au acuzat de provocări și încălcări ale înțelegerilor anterioare, iar observatorii se așteaptă ca aceste tensiuni reînnoite să facă puțin probabil un rezultat notabil la Odesa.

Ministrul delegat pentru energie din România, Constantin Niță, face o vizită la Chișinău într-o perioadă de discuții intense despre conectarea sistemelor de gazoducte din cele două țări.

La Palatul Republicii va avea loc prima reuniune comună a organelor de conducere ale Congresului Autorităților Locale din Moldova și Asociației Comunelor din România, iar la Institutul Muncii se deschide o conferință internațională despre promovarea turismului în Moldova, cu participarea spicherului interimar al Parlamentului, Liliana Palihovici și ministrului muncii, Valentina Buliga.

La Soroca va fi marcată diseară Ziua Europei în organizarea Consulatului României de la Bălți, a Centrului Intreactiv „Pro-Europa” de la Bălți și a Consiliului Raional Soroca.

Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, se va întâlni astăzi pentru a doua oară la Ierusalim cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, într-un efort de relansare a procesului de pace din Orientul Mijlociu.

La Moscova vor avea loc solemnități prilejuite de Ziua scrisului și culturii slave, cu participarea Patriarhului Kiril. Sărbătoarea în memoria apostolilor Chiril și Metodie a fost instituită în Rusia în 1991.

La Sochi președintele Rusiei Vladimir Putin și al Serbiei Tomislav Nikolici ar urma să semneze astăzi un pact strategic între două țări și să discute situația în jurul noului stat al albanezilor kosovari, pe care nici Serbia, nici Rusia nu-l recunosc.

La Dublin, comisarul european pentru extindere Stefan Fule va participa astăzi la un forum consacrat împlinirii a zece ani de la summitul european de la Salonic, la care li s-a promis aderarea la Uniune țărilor din vestul peninsulei balcanice: fostele republici iugoslave și Albania.

La Festivalul de Film de la Cannes atenția criticilor se îndreaptă astăzi, cel puțin potrivit agenției AFP, asupra unui film iranian turnat clandestin, al dizidentului Mohammad Rasoulof, intitulat „Manuscrisele nu ard”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG