Linkuri accesibilitate

„Publicului nostru, pur şi simplu, nu i se dă, dar el, de fapt, iubeşte frumosul...”


Valentina Naforniță la Viena
Valentina Naforniță la Viena

Un interviu la Viena cu soprana Valentina Naforniță.


Soprana moldoveană Valentina Naforniță, stabilită la Viena, a devenit cunoscută publicului larg în 2011 când a câștigat un renumit concurs al BBC în Marea Britanie. Dar profesioniștii o remarcaseră înainte de aceasta, cum relatează Irina Gotișan, care a stat de vorbă cu soprana la Viena:

E ora 11 dimineaţa şi oamenii forfotesc după bilete la ghişeele renumitei Opere de Stat din Viena, unde pot asculta unele din cele mai bune voci ale lumii. Printre ele se numără şi soprana moldoveană Valentina Naforniţă.

A intrat în ansamblul operei în 2011. Directorul Dominique Meyer a invitat-o la o audiţie după ce o auzise şi-i remarcase talentul la un concurs în Italia.

Publicul larg din Moldova a auzit de numele Valentinei Naforniţă când a fost desemnată cea mai bună voce a lumii, în 2011, la concursul BBC Cardiff Singer. Anul acesta, ea a fost cea care a deschis renumitul Bal al Operei din Viena:

Valentina Naforniță: „Acel concurs a fost foarte, foarte mediatizat. Nu ştiu dacă fără acel concurs, chiar dacă eu deja aveam contractul la Opera din Viena, eram atât de cunoscută. Însă toate lucrurile care mi s-au întâmplat mie, aici, la Viena, nu mi s-au întâmplat datorită acestui concurs. Dacă nu mă cunoşteau la concurs, mă cunoşteau după balul vienez.”

Soprana de 25 de ani, născută la Glodeni, are în palmares
În cabina Operei de Stat din Viena
În cabina Operei de Stat din Viena
rolurile Marzelline din Fidelio de Beethoven, Adina din Elixirul dragostei de Donizetti, rolul Musettei din Boema de Puccini şi Clorinda din Cenuşăreasa lui Rossini. Un rol aparte pentru Valentina Naforniţă este Gilda din Rigoletto de Verdi, cu care şi-a făcut debutul la Scala din Milano.

În vizită la Valentina Naforniță - soprana mîndrie a Moldovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

Soprana va avea o vară plină. O aşteaptă un turneu cu renumita orchestră BBC Concert în patru oraşe din China, apoi va merge la un festival de operă din Scoţia, iar sezonul viitor va debuta în rolul logodnicei lui Figaro, în Germania.

Valentina Naforniță: „Avem un turneu în Hamburg, unde se face Le nozze di Figaro, de Mozart, Nunta lui Figaro, în care eu o să fac rolul Susannei. Imediat merg la Berlin unde am spectacol, Un ballo in maschera, de Verdi, în care fac rolul lui Oscar, care este un băieţel.”

Europa Liberă: Şi o să te simţi bine în acest rol?

Valentina Naforniță: „Să vedem. Nu ştiu, că este debut. Însă eu aici în Viena am mai făcut un rol de băieţel anul trecut şi, da, am fost un pic cam feminină. O să lucrez mai mult de data asta.”

Valentina Naforniţă spune că Viena a devenit pentru ea un oraş de suflet şi împreună cu soţul ei, Mihail Dogotari, membru şi el al ansamblului Operei din Viena, au decis să se stabilească aici.

Valentina Naforniță: „Este plăcerea noastră cea mai mare şi odihna noastră cea mai mare, şi dorul nostru cel mai mare - casa din Chişinău şi părinţii, familia. Niciodată nu o să plecăm de acolo definitiv, Doamne fereşte! Pur şi simplu îţi alegi un loc şi în altă parte, ca să poţi să faci ceea ce faci cât de cât comod, confortabil.”

Împreună cu soțul ei Mihail Dogotari la Viena
Împreună cu soțul ei Mihail Dogotari la Viena
Valentina are un program foarte încărcat, iar vacanţele devin din ce în ce mai scurte. Totuşi, ea îşi propune să meargă la Chişinău cu un recital, poate chiar anul acesta. Soprana crede că publicul din Moldova are nevoie de asemenea spectacole.

Valentina Naforniță: „Cred că publicului nostru, pur şi simplu, nu i se dă, dar el, de fapt, iubeşte frumosul şi iubeşte acest gen foarte mult. Trebuie să se organizeze mai multe concerte de genul acesta pentru că avem foarte, foarte multe voci frumoase, pentru care lumea dă bani grei în afară ca să-i vadă şi să-i asculte. Ar trebui să fie apreciate. Să fie apreciate acum şi nu mai târziu când, la fel, acele voci o să aibă alte oportunităţi să cânte în altă parte şi atunci o să se spună şi despre ele, ia uite ce voci am avut.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG