Linkuri accesibilitate

O șansă într-o viață: Programul „Loteria Vizelor”


Dispozitivul de luare a amprentelor pentru obținerea unei vize americane la un consulat din Germania
Dispozitivul de luare a amprentelor pentru obținerea unei vize americane la un consulat din Germania

Anatol Cibotărică: „faptul că am devenit mult mai independent a fost cea mai mare schimbare în viaţa mea de când am venit în Statele Unite.”



An de an, în luna mai, milioane de oameni din întreaga lume dornici să emigreze în Statele Unite stau cu sufletul la gură. Anume în această perioadă, Departamentul de Stat american emite o listă preliminară a candidaţilor care vor primi aşa numitul „Green Card”, adică dreptul de şedere permanentă în Ţara tuturor posibilităţilor. Jumătate din cei care se regăsesc pe lista preliminară, aproximativ 55 de mii, vor deveni într-un final câştigtori ai loteriei anuale.

Printre norocoşi se numără şi Anatol Cibotărică de 25 de ani. Anatol a obţinut permisul de şedere permanentă în SUA, în 2007. Din acel moment, spune tânărul, i s-a schimbat viaţa:

„Cred că am devenit mai independent, de asemenea, m-am căsătorit, am devenit mai bun în engleză..., dar asta e, faptul că am devenit mult mai independent a fost cea mai mare schimbare în viaţa mea de când am venit în Statele Unite. Dacă câştigi Green Cardul, aceasta îţi dă dreptul la reşedinţă în SUA, de asemenea îţi dă dreptul la muncă, la educaţie, unde poţi să aplici la ajutor financiar de la Guvern. Unicele două lucruri pe care nu poţi să le faci cu Green Card-ul este să votezi şi să lucrezi pentru Guvern, dar după cinci ani de reşedinţă în SUA, deja poţi să aplici pentru cetăţenie.”

În ultimul timp, tot mai multe voci susţin că programul „Loteria Vizelor” ar putea fi suspendat, după ce legiuitorii democraţi şi cei republicani au ajuns la o înţelegere în privinţa revizuirii masive a sistemului de imigrare în SUA.

Senatorul Charles Schumer la o audiere în Congresul american
Senatorul Charles Schumer la o audiere în Congresul american
Charles Schumer este membru al aşa numitului grup al „celor opt senatori” care au pregătit noua lege pe o mie de pagini, document care a ajuns în Congres şi ar putea fi votat în iunie. Luna trecută, spune senatorul, colegii săi democraţi au fost de acord să revizuiască programul:

„Eu am fost autorul „Loteriei Vizelor”, deci îmi pasă de acest program. El a fost conceput pentru a aduce în Statele Unite oameni din Europa şi Africa şi a fost unul de succes pentru o perioadă, dar lucrurile s-au schimbat între timp. Ţinând cont de opoziţia din partea colegilor noştri, am ajuns la concluzia că programul nu mai poate continua.”

„Loteria vizelor” a urmărit scopul de a diversifica fluxul de migranţi care veneau în Statele Unite. În prezent, cetăţenii statelor de pe continentul African deţin majoritatea în obţinerea permiselor de şedere, în timp ce migranţii din Asia Centrală sunt pe locul doi. Programul a cunoscut în ultimul timp o creştere a numărului de solicitanţi din ţări precum Bangladesh şi Iran.

Între timp, mulţi foşti câştigători ai acestui program nu împărtăşesc viziunea autorităţilor americane.

Ismail Shahtakhtinski, născut în Azerbaidjan, a câştigat Green Card-ul în 1999. În prezent este avocat specializat în domeniul imigraţiei şi lucrează, în special, cu clienţi din ţările fostei Uniuni Sovietice. El spune că a auzit de la mai mulţi dintre ei nedumeriri privind viitorul Programului „Loteria Vizelor” şi crede că renunţarea la acesta ar afecta imaginea Statelor Unite:

„Cred că o astfel de decizie va izola America. Acest program a atras atenţia lumii asupra SUA, lăsând să se întrevadă următorul mesaj: „Suntem gata să lăsăm să vină la noi în ţară pe oricine, însă din cauza unor limitări logistice, nu putem accepta pe toată lumea. De aceea am organizat o loterie”.

De fapt, mesajul e că oricine îşi doreşte să trăiască visul american o poate face. Din păcate, această speranţă va dispărea dacă programul va fi întrerupt”, a declarat Ismail Shahtakhtinski colegului nostru de la Washington, Richard Solash.

Dar iată ce crede moldoveanul Anatol Cibotărică despre o probabilă stopare a „Loteriei Vizelor”:

„Am auzit şi am citit în ziar despre aceasta, dar după câte înţeleg eu se vor oferi oportunităţi pentru studenţii internaţionali care sunt în Statele Unite şi care vor putea aplica pentru viză de şedere. Pentru Guvern nu are sens să aducă studenţi internaţionali aici, pentru acei care beneficiată de assistanship, adică ajutor de la Guvern, să le plătească studiile, să-i educe şi apoi să îi trimită înapoi în ţara lor.”

Din 1995, de când a fost lansat Programul „Loteria Vizelor”, aproape 10 milioane de cetăţeni care provin din ţările fostei Uniuni Sovietice, s-au înscris la „Loteria Vizelor”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG