Linkuri accesibilitate

România şi alternativa gazelor de şist (Evenimentul zilei)


Comuniştii moldoveni cer introducerea stării de urgenţă (România liberă)


O stire publicata in editia electronica a ziarului Romania libera, si care citeaza o corespondență Agerpres, informeaza despre solicitarile adresate Parlamentului de opozitia de la Chisinau: să se introducă starea de urgenţă în ţară şi să fie modificată componenţa Curţii Constituţionale. Comunistii considera ca doar interesele Partidului Democrat sunt slujite de Curtea Constitutionala. O lege care ar permite inlocuirea actualilor judecatori ai Curtii a fost adoptata, dar nu si promulgata de presedintele Nicolae Timofti, care a retrimis-o Parlamentului, dupa ce actul normativ a fost aspru criticat de Uniunea Europeana. In legatura cu starea de urgenţă, Partidul Comunistilor o considera, citam din Romania libera, „o ultimă măsură eficientă de restabilire a ordinii constituţionale şi libertăţii civile”.

Editorialul ziarului Evenimentul zilei, semnat astazi de Mircea Marian, trateaza una din temele aflate pe agenda Consiliului European: politica energetica, in relatie directa cu exploatarea gazelor de sist. Jurnalistul pune fata in fata solutia americana la problema energiei si non-solutiile europenilor. In timp ce americanii au trecut demult la exploatarea gazelor de sist, reducandu-si dependenta de importuri, europenii se codesc. Cel putin tarile est-europene sunt masiv dependente de importul de gaz rusesc. Gazele de sist ar putea reprezenta o alternativa. Prospectarile din Polonia au avut insa rezultate dezamagitoare. Mult mai promitatoare par insa resursele Romaniei, arata Mircea Marian, care explica si natura blocajului de la Bucuresti: una politică. Guvernul nu stie ce sa faca cu industria energetica existenta, extrem de costisitoare si aproape falimentara, dar a carei inchidere ar produce seisme sociale. „Uniunea Europeană este mult rămasă în urmă în ceea ce priveşte diversificarea resurselor energetice. România ar avea doar de câştigat dacă măcar în acest domeniu ar depăşi blocajul politic şi ar merge cu un pas înaintea celorlalţi”, scrie editorialistul de la Evenimentul zilei.

O analiza publicata de Hotnews sub semnatura lui Dan Tapalaga explica ce s-a aflat dedesubtul trecatoarei furtuni de la sfarsitul saptamanii trecute pe tema ruperii Uniunii Social-Liberale, aflata la guvernare. De aceasta data, nu a fost totusi o fumigena, arata comentatorul, ci un plan al Partidului Social-Democrat, care a esuat. Dincolo de esec, criza din USL ar fi cat se poate de reala. Premierul Victor Ponta daduse ultimatum liberalilor sa-l excluda pe senatorul Sorin Rosca Stanescu. Altfel, spunea el, se rupe alianta. Nu s-a rupt, pentru ca miscarile pe care conta Ponta nu s-au produs. Se astepta dezmembrarea PPDD (Partidul Poporului Dan Diaconescu) si explozia Partidului Democrat-Liberal. Parlamentarii celor doua formatiuni ar fi trecut in masa fie la PSD, fie la noul Partid Popular, anuntat de sustinatorii presedintelui Traian Basescu, creand astfel premisele unei viitoare coalitii de guvernare, alta decat USL și alta decat incomoda colaborare cu UDMR. Strategilor opozitiei le-a scapat insa un amanunt: Partidul Popular are probleme de legalitate.
XS
SM
MD
LG