Linkuri accesibilitate

Ultima mare condamnare din epoca tocmai încheiată şi prima mare achitare din vremurile cele noi (Evenimentul Zilei)


Prin tot ce face, opoziția se sinucide cu succes (22).


Incarcerarea europarlamentarului Gigi Becali, ca urmare a unei condamnari definitive, este subiectul cel mai comentat astazi. Verdictul a venit la 12 ani de la debutul acestui proces, care se refera la un schimb de terenuri intre Becali si Ministerul apararii.

De pe urma tranzactiei, patronul echipei de fotbal Steaua s-a imbogatit, iar ministerul a pagubit cu 600.000 de euro. „Ieri aţi văzut ultima mare condamnare din epoca tocmai ȋncheiată; şi prima mare achitare din vremurile cele noi”, scrie Sorin Ionita intr-un articol din Evenimentul zilei.

A doua parte a afirmatiei sale se refera la un alt proces rasunator din lumea fotbalului, in care patroni de echipe de fotbal sunt acuzati de evaziune fiscala de proportii. Solutia: rejudecare, adica de musamalizare. „Dacă nici ȋn fotbal nu s-a reuşit condamnarea marii corupţii, cu această generaţie de tipi mai curând primitivi, lucrând la vedere, ca maneliştii, pe ȋncuscreli şi cu sacoşe de bani, plătind lefurile jucătorilor ani la rând pe contract de sponsorizare (!), ce şanse credeţi că mai sunt să se atingă cineva de zone mai elevate”, rabufneste comentatorul de la Evenimentul zilei.

In publicatia Gândul.info, Cristian Tudor Popescu taxeaza aspru declaratia premierului Victor Ponta, de simpatie fata de Gigi Becali: „Când primul ministru al României, [...] o persoană cu coeficientul de încredere şi capacitatea de a influenţa opinia publică [...] ale d-lui Ponta, (cand o astfel de persoana) îşi manifestă simpatia faţă de un ins judecat de o instanţă, el creează celor trei judecătoare imaginea de harpii, de femei rele, care „au ceva cu Becali” de vreme ce condamnă un om simpatizat personal de premier”.

Cristian Tudor Popescu este nemultumit si de faptul ca mass media a facut din Becali protagonistul acestui subiect, cand mai vinovat decat patronul Stelei ar fi fostul ministru al apararii, Victor Babiuc, condamnat si el.

Un alt comentator de la Gândul, Rodica Ciobanu, ii indeamna pe cititori sa nu-i mai planga de mila lui Becali. „Îşi va redobândi libertatea condiţionat şi va putea trage o fugă la Sfântul Mormânt, cu avionul privat, scrie jurnalista.

Astfel, drumul căinţei va fi mai rapid şi penitentul, mai aproape de cer, iar viaţa ştirilor, din nou, se va scurge umilă, atinsă de aura lui de martir”.

Revista „22” continua sa acorde atentie in primul rand scenei politice. Andreea Pora constata ca, prin tot ce face, opozitia se sinucide cu succes.

Partidul Popular, anuntat cu surle si trambite ca formatiunea care va prelua din mers stafeta programului politic al presedintelui Traian Basescu, nu exista de fapt.

Potrivit legii in vigoare, desi infiintata, aceasta formatiune nu poate activa pentru ca nu a obtinut in doua scrutinuri consecutive cel putin 50.000 de voturi.

Eventuala rupere a Uniunii Social-Liberale, despre care atat s-a vorbit peste weekend, nu va fi, arata Pora, decat un nou prilej de reasezare la putere, si mai confortabil, a... USL, dupa ce alianta va fi inghitit fantomatica opozitie de dreapta.

In opinia lui Andrei Cornea, formulata de asemenea in „22”, etapa urmatoare nu va mai fi despre lupta impotriva lui Basescu, ci impotriva lui Crin Antonescu si a lui Dan Voiculescu.

Ponta si-a gasit deja, arata comentatorul, un aliat de nadejde in aceasta batalie: nimeni altul decat Traian Basescu. De ce ar vrea presedintele scoaterea din joc a lui Antonescu? Pentru ca dreapta pe care viseaza sa o conduca dupa incheierea mandatului ar tebui sa-i includa si pe liberali.
XS
SM
MD
LG