Linkuri accesibilitate

„Un provizorat incert, cu certuri garantate” (Adevărul)


„Uniunea Europeană a prezentat partidelor din fosta Alianță un ultimatum și așteaptă răspunsul” (Kommersant.md).



În editorialul său din „Jurnal de Chişinău”, Petru Bogatu compară jocul politic din Republica Moldova cu derapajele psihice din fotbalul rus. El face trimitere la un meci din campionatul Rusiei, care s-a jucat recent la Groznâi, capitala cecenă. La sfârşitul partidei, arbitrul asistent cecen a lăsat jos steagul şi l-a lovit furios cu pumnii şi cu picioarele pe un fundaş al echipei oaspete, umplându-l de sânge. Asemănarea nu se termină aici. Câteva echipe se aliază pentru a truca meciurile şi câştigă nemeritat trofee, întocmind clasamentul nu pe terenul de joc, ci îndărătul uşilor capitonate, continuă Bogatu. La ora actuală cooperativa blaturilor încorporează două culori – una democrată, conducătoare, şi alta liberală, subordonată, mai scrie editorialistul.

Despre politica răzbunării”, scrie astăzi Nicolae Negru de la acelaşi ziar. Domnul Negru apreciază între altele că „… şi Iurie Leancă, şi Vlad Filat au „contribuit” la „deraierea” pe pista politicului a Curţii Constituţionale”. „Decizia de demitere a celor trei miniştri liberali – Mihai Moldovanu, Anatol Şalaru şi Ion Ciobanu – nu avea altă raţiune, a recunoscut-o şi dl Leancă, decât una politică. Şi restabilirea lor în funcţie nu are cum să paralizeze guvernul. Cel puţin, PLDM nu a demonstrat acest lucru”, apreciază dl Negru.

În comentariul său din „Adevărul” întitulat „Un provizorat incert, cu certuri garantate”, Igor Cașu apreciază că „desemnarea lui Iurie Leancă prim-ministru interimar al Republicii Moldova, la 25 aprilie, a arătat că PLDM încearcă să se conformeze noii realităţi politice”. „Adică, după cum crede editorialistul, dincolo de criticile acerbe la adresa deciziei Curţii Constituţionale din 22 aprilie, liberal-democraţii au înţeles că nu există altă soluţie decât să renunţe la candidatura lui Filat la funcţia de şef de Guvern”. Pe de altă parte, dl Cașu crede că „Filat ar face mai bine să nu mai facă teste CC, oricât de supărat ar fi şi, poate, cu temei. Pentru că supărarea nu este un sfetnic bun în politică şi dacă ar fi în joc doar soarta sa personală, ar avea dreptul să se comporte cum vrea…”.

Uniunea Europeană a prezentat partidelor din fosta Alianță un ultimatum și așteaptă răspunsul”, apreciază Tatiana Gâscă și Irina Ivașkina, autoarele unui articol din „Kommersant.md. „Vizita efectuată la Chișinău în zilele de 18-19 mai de către Comisarul european pentru Extindere şi Politică europeană de vecinătate, Štefan Füle, nu s-a încununat - în ciuda așteptărilor euro-optimiștilor – cu anunțul despre reconstituirea unei coaliții pro-europene de guvernare”, apreciază autoarele. „Dlui Füle i-a reușit doar să-i adune împreună la o masă pe democrații și liberal-democrații certați și să le povestească ce consecințe poate avea pentru ei și țară ruperea relațiilor cu UE”, se mai menționează în articol.
XS
SM
MD
LG