Linkuri accesibilitate

Efectele noii formule de finanţare în învățămîntul preuniversitar din Moldova


Cazul Șoldănești.



În raionul Şoldăneşti au fost reorganizate 6 scoli în acest an. 3 au fost inchise, ca urmare a reformei structurale in educatie. Copiii din aceste institutii au fost transferati la patru scoli de circumscriptie.Ei zilnic parcurg cateva kilometri pentru a ajunge la scoala. Alla Ceapai a mers la una din aceste scoli de circumscriptie, liceul Alexei Mateevici din orașul Șoldănești.

După reforma structurală în educaţiei la liceul de circumscripţie Alexei Mateevici studiază de două ori mai mulţi elevi. Aproape a cincea parte dintre ei sunt transportaţi cu autobuzul şcolar din satele Şipca, Parcani şi Mihuleni, situate la diferite distanţe, între 3 şi 12 kilometri. Una din ei este şi Ionela Ceborciu elevă în clasa 6. Ea îmi spune că a avut nevoie de câteva săptămâni bune ca să se acomodeze în noua şcoală:

Ionela Ceborciu
Ionela Ceborciu
„Credeam că o să am conflicte cu colegii, sau nu o să mă împac şi voi fi singura colegă de clasă care nu va fi acceptată. Dar nu s-a întâmplat asta. Toţi suntem uniţi şi ne împăcăm. Şcoala dacă este mare colegii din Şoldăneşti mergeau primii pe la sălile de clasă. Iar noi, cei veniţi din sat nu ştiam în care parte să o luăm, pentru că nimeni nu ne-a arătat toate sălile de clasă. Dar cu timpul ne-am acomodat.”

După reorganizare la Şipca, Parcani şi Mihuleni au rămas doar şcoli primare şi grădiniţe. Iar parte din cadrele didactice au fost transferate la liceul din Şoldăneşti. Printre ele este şi profesoara de educaţie fizică Ludmila Rotaru, care acum un an a predat la şcoala din satul Parcani. Ea îmi spune că, la început, unii au primit cu înţelegere, alţii s-au opus cu vehemenţă acestei reorganizări:

Ludmila Rotaru
Ludmila Rotaru
„Ca şi în orice localitate erau şi la noi unele nemulţumiri. Lumea nu era bine informată despre ce urmează să se întâmple şi unde o să ajungem. Nu ştiam ce schimbări pozitive cor fi pentru copii noştri, pentru noi înşine. Am fost şi lacrimi. Ne era frică pentru copii. Ei sunt de la sate. Nu sunt îmbrăcaţi foarte modern. Poate puţin sunt şi închişi în ei. Îmi era grijă să nu-i obijnuiască şi să nu se simtă străini într-o şcoală nouă. Am şi eu o fetiţă în clasa a 6 şi la moment sunt foarte mulţumită.”

Am stat de vorbă şi cu şefa direcţiei asistenţă psiho-pedagogică la Liceul Alexei Mateevici din Şoldăneşti, Nadeja Rotari, fosta directoare a gimnaziului de la Şipca. Ea îmi spune că s-a împotrivit reorganizării. Dar şi-a dat seama că gimnaziul, unde învăţau 70 de copii, nu va supravieţui odată cu trecerea la noua formulă de finanţare per elev:

„În trecut nu se dădeau bani per elev, ci pentru toată instituţia şi se ajungeau bani. Dar acum dacă se dă pentru fiecare elev am înţeles că nu este posibilitate de a exista şcoala din cauza finanţelor.”

Se ştie că de la începutul acestui an toate instituţiile şcolare din ţară au trecut la noua formulă de finanţare, după principiul „banii urmează elevul”, pentru fiecare copil alocându-se anual 6280 de lei. În aceste condiţii şcolile cu un număr redus de elevi nu au suficienţi bani. Directoarea liceului de circumscripţie Alexei Mateevici din Şoldăneşti, Tamara Cernolev, spune că deocamdată nu este avantajată de noua formulă de finanțare:

Tamara Cernolev
Tamara Cernolev
„După aplicarea noii formule de finanţare am format un buget de 4 milioane 400 de mii de lei. dintre care rămâne foarte înalt procentul care revine salarizării profesorilor. Rămâne numai 1 milion şi ceva care au fot utilizaţi pentru iluminarea şi încălzirea instituţiei şi am planificat 50 de mii de lei pentru reparaţia liceului, dar asta este foarte puţin.”

Tamara Cernolev spune că dacă pe lângă cei 600 de elevi, ar mai avea cel puţin 200 şi-ar permite luxul să procure mai multe materiale didactice şi literatură artistică. I-ar ajunge chiar şi pentru o reparaţie capitală a clădirii:

„Fiindcă exteriorul clădirii, acoperişul, ferestrele lasă foarte mult de dorit.”

La sfârşitul acestei luni direcţia raională de învăţământ urmează să decide statutul altor 5 şcoli din raionul Şoldăneşti. In fiecare din ele îşi fac studiile mai puţin de 40 de copii. Reforma de optimizare a reţelei şcolare şi deschiderea şcolilor de circumscripţie a început acum trei ani şi a fost dur criticată de opoziţia comunistă. Până în prezent, la nivel de republică, 244 de şcoli au fost reorganizate şi 95 închise şi au fost create 172 de şcoli de circumscripţie. Până în 2018, 96 de şcoli de circumscripţie urmează să fie renovate, dotate cu mobilier şi materiale didactice, dintr-un credit de 40 de milioane de dolari oferit de Banca Mondială.
Previous Next

XS
SM
MD
LG