Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională și criza politică din Moldova


Igor Boțan: Curtea ar trebui să facă totuşi abstracţie de interesele politice.



Rolul Curtii Constituţionale în actuala criză politică de la Chișinău este subiectul discuției purtate de Vasile Botnaru cu analistul politic Igor Boțan.

Igor Boţan: „Atunci când clasa politică şi societatea per ansamblu sunt divizate, Curtea Constituţională, în principiu, se pare că nu poate fi credibilă pentru toate taberele. Orice soluţie ar oferi Curtea Constituţională, va fi acceptată de o parte şi blamată de cealaltă parte.”

Europa Liberă: Parlamentul a pus, a încercat să pună deasupra Curţii sabia lui Damocles. Cât de obiectivă şi detaşată poate fi Curtea?

Igor Boţan:
„Parlamentul, ignorând Legea privind transparenţa decizională, care presupune că, cel puţin, 2 săptămâni, proiectele de legi, de hotărâri trebuie să fie accesibile pentru cetăţeni, pentru toţi cei interesaţi, înainte de a fi votate hotărârile şi legile, iată că a ignorat, în două rânduri. Au fost votate la pachet, la început, de către fracţiunea Partidului Liberal Democrat, împreună cu democraţii, un pachet de legi şi de hotărâri care trebuiau să servească drept bază pentru constituirea unei noi alianţe. Apoi, după ce Partidul Liberal Democrat s-a văzut în situaţia că şeful acestui partid nu mai poate deveni prim-ministru, a hotărât, de asemenea, la pachet să voteze un şir de documente, cu opoziţia, cu Partidul Comuniştilor, de asemenea ignorând Legea privind transparenţa decizională. Adică a votat documente foarte importante, fără ca acestea să fie avizate, potrivit Constituţiei şi fără ca să poată fi discutate de către cei interesaţi. În această situaţie, şi şeful statului a procedat de o manieră destul de ciudată: ştiind că a fost încălcată transparenţa decizională, totuşi a promulgat legile. Protestele publice împotriva acestor proceduri au fost ignorate de către componentele Alianţei pentru Integrare Europeană. Acum aceste componente sau unele dintre ele se confruntă cu efectul bumerangului. Sigur că cetăţeanul trebuie să îi transmită clasei politice un mesaj foarte clar că mai mult nu va tolera astfel de metode, iar cei care aplică astfel de metode vor fi sancţionaţi, în timpul alegerilor. Alte soluţii cetăţeanul nu are.”

Europa Liberă: Preşedintele Timofti sugerează că e nevoie de o reformă constituţională, care ar pune toate punctele pe „i”. E posibil aşa ceva?

Igor Boţan:
„Eu cred că reforma constituţională actualmente este imposibilă. Dar domnul preşedinte Timofti trebuie să ia în consideraţie că nu s-ar fi întâmplat ceea cu ce ne confruntăm acum, dacă, în mod elementar, era respectată Legea privind transparenţa decizională. Şi domnia sa, atunci când a promulgat legile, a făcut abstracţie de existenţa acestei legi. Domnul Timofti ştie că o parte din societate contestă chiar legitimitatea alegerii domniei sale. După un interimat de aproape 3 ani de zile, în condiţii destul de, hai să zicem aşa, vagi, domnia sa a fost ales în această funcţie.”

Europa Liberă: Dacă vă referiţi la comunişti, ei au recunoscut că chiar un preşedinte contestabil trebuie să-şi exercite funcţiile, ca să dea legitimitate proceselor care ar duce la un deznodământ.

Igor Boţan:
„Eu nu mă refer doar la comunişti. Eu mă refer şi la Partidul Liberal, şi la Partidul Democrat, care iată adresează mesaje şi scrisori deschise domnului preşedinte, lucru nemaiîntâlnit încă în practica moldovenească. Iar aceste scrisori deschise şi mesaje de ameninţări, probabil, ascund ideea că: „Ţine minte, domnule preşedinte, cum ai fost ales, cu votul cui, în ce circumstanţe”. Deci iarăşi sunt efectele unei guvernări păguboase.”

Europa Liberă: Adică nu mai avem nicio oază incontestabilă? Nici ultima redută nu mai rezistă?

Igor Boţan:
„Eu cred că discernământul este ultimul refugiu al cetăţenilor Republicii Moldova, să aibă răbdare şi înţelepciune şi să lase acum situaţia să fie soluţionată de către Curtea Constituţională. Iar Curţii Constituţionale trebuie să i se transmită mesaje foarte clare şi anume că deciziile acestei Curţi au caracter foarte general şi sunt aplicabile ori de câte ori este necesar, în aceleaşi condiţii.”

Europa Liberă: Adică să dăltuiască pentru veşnicie decizii?

Igor Boţan:
„Sigur că, asta e. Şi o decizie dată acum, în favoarea unei forţe politice, poate ulterior lovi o altă forţă politică, pentru care s-ar presupune că judecătorii actualei Curţi Constituţionale au simpatie.”

Europa Liberă: Deci sugeraţi că sarcina cea mai dificilă o are acum Curtea Constituţională?

Igor Boţan:
„Este sarcina cea mai dificilă a Curţii Constituţionale. Curtea este prinsă, de fapt, într-o menghină: dintr-o parte, avem un grup de partide, pe de alt parte avem un alt grup. Iar un actor politic joacă când cu un grup, când cu altul. De aici apar nemulţumirile. Cred că Curtea Constituţională ar trebui să facă totuşi abstracţie de interesele politice ale acestor grupări – mai cu seamă că judecătorii, din punctul meu de vedere, au fost promovaţi pe criterii politice – şi să aibă în vedere faptul că subminarea stabilităţii politice, dacă mai există în ţara noastră elemente de stabilitate politică, poate să se termine cu un colaps general.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG