Linkuri accesibilitate

Primejdia homofobiei instituționalizate


La nivel global, în 78 de țări persistă ura față de minoritățile sexuale.


Asociația Internațională a Lesbienelor și Gayilor, ILGA a plasat Republica Moldova printre țările europene cu cel mai mare grad de discriminare a minorităților sexuale. Într-un studiu despre respectarea drepturilor omului în cazul minorităților sexuale din lume, asociația a estimat că Moldova le-ar respecta în proporție de numai 10%, mai jos decât ea situându-se în Europa doar Armenia, Azerbaidjanul și Rusia. Corespondenta Europei Libere, Claire Bigg a discutat cu Renato Sabbadini, co-secretarul general al ILGA. Interviul este prezentat în rezumat de Alexandru Eftode.

Asociația Internațională a Lesbienelor și Gayilor, ILGA, a întocmit o hartă a respectării drepturilor omului în cazul minorităților sexuale în lume. La nivel global, în 78 de țări persistă ura față de minoritățile sexuale.

La scară europeană, harta începe în zona purpurie în Federația Rusă, Armenia și Azerbaidjan, trece în roșu pal în Ucraina, Belarus și Moldova, apoi mai departe în portocaliu, galben și tot așa până la verde închis în Marea Britanie și Spania, o excepție vizibilă în Europa Occidentală mai rămânând încă Italia catolică, de culoare roz pe harta ILGA.

Corespondenta noastră, Claire Bigg l-a întrebat la început pe
Renato Sabbadini
Renato Sabbadini
Renato Sabbadini, co-secretarul general al ILGA, care este ideea centrală a hărții:

„Ideea de bază hărții este acesta spectru, de la roșu închis la verde închis, indică, asemenea culorilor semaforului, în care țări se pot simți în siguranță persoanele LGBT și în care este primejdios, de exemplu, să călătorească”.

Harta suferă schimbări în timp. De anul trecut până acum, încă trei țări, Uruguayul, Franța și Noua Zeelandă au adoptat legi care permit căsătoriile între persoanele de același sex, numărul țărilor care au asemenea legi ajungând la 14.

La scara fostei Uniuni Sovietice, situația diferă de la o țară la alta, dar în toate se observă o tendință clară, spune Renato Sabbadini:

„Se observă o tendință generală în sensul că, imediat după căderea Uniunii Sovietice, au fost ani de speranță datorită sentimentului general de libertate. Atunci, aceste țări au scos comportamentul homosexual din Codul Penal. Către sfârșitul anilor 2000, atmosfera s-a schimbat. A avut loc o apropiere între biserică și stat, în particular în Rusia. Acest lucru a ridicat un val de homofobie, care, din păcate, a devenit homofobie instituționalizată. Așa încât lucrurile s-au schimbat în rău”.

Pe harta întocmită de ILGA, roșul Rusiei are una din cele mai închise nuanțe. Țara a adoptat la sfârșitul anului trecut o interdicție în privința a ceea ce a definit drept „propagandă homosexuală”. Renato Sabbadini spune că legea poate fi folosită pentru abuzuri.

„Rusia este în zona de „pericol”, pentru că evoluțiile din Rusia sunt îngrijorătoare, mai ales dacă sunt imitate și în alte țări. Ucraina examinează măsuri asemănătoare. O numesc în mod ridicol 'propagandă homosexuală'. Dar este vorba, de fapt, despre libertatea de exprimare a activiștilor gay și lesbiene, libertatea de a vorbi despre drepturile lor egale”.

„Consecințele acestei legi încep deja să se vadă. Chiar dacă nu face din comportamentul homosexual o crimă, ea acreditează ideea că gayii și lesbienele sunt cetățeni de mâna a doua. Acest lucru, desigur, le dă extremiștilor sentimentul că ar avea autoritatea morală de a-i ataca pe gay și lesbiene”.

În fine, corespondenta Europei Libere, Claire Bigg l-a întrebat pe Renato Sabbadini ce detaliu al hărții îi atrage atenția cel mai mult.

„Titlul comunicatul de presă pe care l-am difuzat la 15 mai era 'Fericire și Furie'. Fericire pentru că, atunci când vorbim de căsătorie, putem vedea o dâră luminoasă care se răspândește în țările occidentale și Americii Latine. Din ce în ce mai multe sunt gata să adopte asemenea legi. Și furie când privim la cele 78 de țări unde persistă ura oarbă față de oameni din cauza orientării sexuale a acestora”, i-a declarat Renato Sabbadini, co-secretarul general al ILGA, corespondentei noastre Claire Bigg.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG