Linkuri accesibilitate

Analistul George Friedman atrage atenția asupra instabilității R. Moldova (Adevărul)


USL și conflictele ei (Evenimentul zilei).



Prezent la Bucuresti saptamana trecuta, preşedintele agenţiei de analize militare Stratfor, George Friedman a facut valva cu unele dintre declaratiile sale. Ziarul Adevarul relateaza ca Friedman s-a referit la chestiuni de securitate. România ar trebui sa se teama de instabilitatea vecinilor, a Republicii Moldova, de pilda. Pe de alta parte, ar putea avea de suferit de pe urma Rusiei, daca aceasta si-ar schimba politica într-o direcţie mai agresivă. Specialistul în geopolitică a facut comentarii si legat de scutul american antiracheta, provocand o reactie din partea Ministerului român de externe.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, este citat de Evenimentul zilei cu o clarificare: Friedman a sustinut ca s-ar fi oprit lucrarile la instalarea scutului antiracheta la Deveselu, or nu este asa, sustine oficialul roman. Decizii luate in luna martie prevad o ajustare a sistemului antirachetă, „care insa nu afectează în niciun fel faza a doua a sistemului, adică operaţionalizarea Bazei Deveselu în 2015”, a declarat Bogdan Aurescu, la solicitarea Agerpres. Referitor la afirmatia lui Friedman ca scutul ar avea mai mult o valoare simbolica, secretarul de stat din Ministerul de Externe român este de acord ca nu e vorba de capacitati militare ofensive, ci defensive, se mai arata in Evenimentul zilei.

In acest sfarsit de saptamana, presa a comentat, si aproape a clasat, conflictul din interiorul aliantei care guverneaza in Romania. Dupa cum se stie, premierul Victor Ponta a cerut Partidului National Liberal, aliat cu Partidul Social Democrat, in cadrul Uniunii Social-Liberale, sa dispuna demiterea senatorului Sorin Rosca Stanescu. Drept motiv al tensiunilor, presa a invocat atacurile repetate ale lui Rosca-Stanescu la adresa lui Ponta.

O analiza semnata de Ion Cristoiu in Evenimentul zilei arata insa ca originea acestui conflict este cu totul alta. Ar fi vorba de votarea, saptamana trecuta in Senat, peste capul pesedistilor, a unei legi avizate negativ de guvern. Legea prevede gratuitatea masuratorilor cadastrale pentru terenuri - o promisiune facuta de liberali in campania electorala de anul trecut, si pe care au dus-o la indeplinire printr-o alta majoritate in Senat decat cea reprezentata de USL. Intre PNL si PSD exista deja o divergenta de interese, arata Ion Cristoiu: „Guvernul Ponta se vede obligat să strângă baierele pungii bugetare: in timp ce PSD pierde procentaje electorale însemnate prin această politică, PNL câştigă procente prin promovarea în Parlament a unor legi populiste”.

In Adevarul, Ioana Lupea e insa de parere ca toata tevatura cu asa-zisa rupere a USL, daca nu este exclus din Sorin Rosca Stanescu, este un simplu test al coalitiei de guvernare. „Fiecare parte a avut prilejul să vadă arsenalul propagandistic al celeilalte şi poziţionările sau repoziţionările din interiorul câmpului politic”, scrie Lupea. Cu alte cuvinte, liberalii vor sa stie cat se poate intinde coarda in USL; iar Victor Ponta, cat ar rezista Crin Antonescu fara sprijinul PSD, in perspectiva prezidentialelor de anul viitor.
XS
SM
MD
LG