Linkuri accesibilitate

„Porţile Europei nu s-au închis pentru Republica Moldova”


Valentina Ursu în dialog cu Mihai Godea.



Între demnitarii moldoveni care au participat la manifestările legate de Zilele Europei la Chișinău s-a numărat și deputatul neafiliat Mihai Godea. Domnia sa a stat de vorbă cu Valentina Ursu.

Mihai Godea: „Eu cred că Moldova s-a îndepărtat de Uniuna Europeană, iar fastul şi felul cum a fost sărbătorită Ziua Victoriei arată şi starea de spirit, şi disponibilitatatea clasei politice, inclusiv guvernante de la Chişinău faţă de Uniunea Europeană şi faţă de masivul politic estic.”

Europa Liberă: Poate fi schimbat vectorul politicii externe, în actualele condiţii?

Mihai Godea:
„Eu cred că Rusia, la 9 mai, la Chişinău, a sărbătorit victoria asupra vectorului european al Republicii Moldova. Vicepremierul rus conducea parada, în inima Republicii Moldova, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, loc sfânt pentru fiecare cetăţean, pentru că acolo ne-am recuperat limba, cultura, demnitatea şi independenţa naţională.”

Europa Liberă: Şi acum, odată cu venirea Comisarului european pentru extindere Štefan Füle va fi un mesaj opus celui pe care l-a sonorizat Dmitri Rogozin, emisarul rus la Chişinău.

Mihai Godea:
„Mizez pe înţelepciunea oficialilor europeni, dar, dacă clasa politică guvernantă a pierdut trenul spre Europa, aceasta nu înseamnă că poporul Republicii Moldova a pierdut trenul spre Europa.”

Europa Liberă: Asta cum trebuie de înţeles?

Mihai Godea:
„Aceasta înseamnă că porţile Europei pentru Republica Moldova rămân în continuare deschise, iar sprijinul care a venit şi va veni din partea comunităţii europene vine pentru cetăţenii Republicii Moldova, şi nu pentru un politician, doi sau trei.”

Europa Liberă: Domnul Füle va insista pe crearea unei majorităţi pro-occidentale în Parlament, va atenţiona, încă o dată guvernanţii: aveţi grijă de Republica Moldova? Ce va spune şi ce ar trebui să audă cei care conduc astăzi ţara?

Mihai Godea:
„Eu cred că domnul Füle se va comporta ca un prieten adevărat al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă că?

Mihai Godea:
„Aceasta însemnă că europenii sunt alături de noi şi la bine, şi la greu. Sigur că sper foarte mult ca domnul comisar să vină cu mesaje puternice, inclusiv pentru politicienii rătăciţi care au dat foc la casă şi dansează în continuare în jurul focului. Dar să vedem dacă vor fi urechi care să îl audă pe domnul Füle şi minţi care să îl înţeleagă, între acei care acum se pare că sunt angajaţi în crearea unei noi alianţe de guvernare. Guvernanţii de până mai ieri nu au depus minim efort ca criteriile de la Copenhaga să fie implementate în ţara noastră.”

Europa Liberă: Dar minimum efort în ce ar fi trebuit să constea?

Mihai Godea:
„Să îşi ia laba de pe presă, justiţie şi economie – aceasta ar fi însemnând minimum efort pentru ei.”

Europa Liberă: Şi acum credeţi că această alternativă de integrare în Uniunea Euroasiatică ar putea să aibă mai multe argumente, în favoarea pro-estică?

Mihai Godea:
„Integrarea în Uniunea Euroasiatică nu va avea loc, pentru că nu poţi să te integrezi în nimic. Or, această Uniune nu există. Este un mod de manipulare a opiniei publice, este un mod cinic şi ruşinos a unor politicieni de a scoate dividende politice şi de a-şi consolida baza electorală. Lumea trebuie să înţeleagă. Nu există Uniunea Euroasiatică şi ea nu va exista atâta timp cât nici Federaţia Rusă şi Kazahstanul nu sunt interesate în crearea acestei Uniuni. Punct.”

Europa Liberă: Bine, dar această divizare a populaţiei Republicii Moldova între Est şi Vest devine şi mai pronunţată.

Mihai Godea:
„Devine periculoasă, din punctul meu de vedere, pentru existenţa statului Republica Moldova. Dar noi am trecut prin încercări poate şi mai grele şi eu sunt absolut sigur că vom reuşi să depăşim şi această situaţie. Oamenii trebuie să aibă încredere, în primul rând, în ei.”

Europa Liberă: Mai merită de nutrit speranţă că totuşi Parteneriatul Estic sau după Parteneriatul Estic Moldova va putea să semneze aceste 3 acorduri moldo-comunitare?

Mihai Godea:
„Porţile Europei nu s-au închis pentru Republica Moldova. Să vedem cum se va dezlega acest nod gordian cu noua alianţă şi cu aburcarea unui nou guvern. Orice se poate întâmpla. Alegerile anticipate nu sunt excluse în această situaţie. Iar în cazul unor alegeri anticipate, eu mizez pe înţelepciunea poporului. Vom mobiliza tot ce se poate de mobilizat. Vom repeta experienţa din 2009, în care am umblat în fiecare localitate, pe fiecare stradă.”

Europa Liberă: De ce moldovenii ar trebui să aspire totuşi ca ţara lor să adere la UE?

Mihai Godea:
„Securitatea, bunăstarea şi libertatea cetăţenilor noştri pot fi asigurare doar într-un viitor comun cu Uniunea Europeană. Or, Uniunea Euroasiatică nu oferă nici bunăstare, nici siguranţă şi nici libertate.”

Europa Liberă: Şi vă întrebam: aceste 3 documente moldo-comunitare când au şanse să fie semnate?

Mihai Godea:
„Când va fi o situaţie clară şi stabilă în Republica Moldova şi când mesajele care vin dinspre Chişinău vor fi consolidate.”

Europa Liberă: Asta când: la anul, peste 5 ani?

Mihai Godea:
„Eu cred că lucrurile se vor precipita destul de repede. Eu cred că, până la sfârşitul acestui an, vom avea o claritate ce se întâmplă cu ţara noastră. Ori se va consolida o majoritate parlamentară, ori vom trece prin procesul electoral.”
XS
SM
MD
LG