Linkuri accesibilitate

A 58-a ediție a concursului Eurovision și drepturile omului


Afișul ediției din acest an a competiției Eurovision într-o parcare de biciclete la Malmö.
Afișul ediției din acest an a competiției Eurovision într-o parcare de biciclete la Malmö.

Competiţia din acest an are probleme din cauza principalului ei sponsor compania TeliaSonera.

Pregătirile pentru finala din această seara a celei de-a 58-a ediție a competiţiei muzicale Eurovision sînt pe ultima sută de metri, iar cei 26 de artiști din finală aşteaptă cu emoţie să intre în scenă în sala de spectacole de la Malmö, Suedia.

În ţările finaliștilor telespectatorii sunt și ei în pozitia de „start” pentru a-şi susţine favoriţii. Unii dintre finalisti sunt susţinuţi şi încurajaţi si de politicieni sau chiar de nume importante din muzica actuale.

Bunăoară, cunoscuta soprană Angela Gheorghiu a anunţat pe pagina ei de Facebook că îl susţine pe reprezentatul României în competiţie, Cezar Ouatu, cu care va cînta de alfel împreună curînd în România în curind.



Se estimează că spectacolul de sâmbătă seară de la Malmö va fi urmărit de 125 de milioane de oameni. Un prilej excelent nu numai pentru muzică dar și pentru a face ca anume mesaje să ajungă la public.

Mesaje de toleranţă, de sprijin pentru respectarea drepturilor omului. Și un excelent mijloc pentru sponsori de de a-şi face reclama în țări în care îşi vind produsdele sau serviciile.

Corespondenta Europei Libere Daisy Sindelar priveşte mai atent asupra acestui aspect.

Cîntăreaţa suedeză Loreen, care a cîştigat anul trecut finala Eurovision de la Baku, Azerbaijan, a devenit una din vocile cele mai critice la adresa încălcării drepturilor omului din această ţară.



Ea spus răspicat că în ţara care a găzduit competiţia abuzurile impotriva drepturilor omului sînt fapte cotidiene, şi l-a susţinut public pe militantul pentru drepturile omului din Belarus, Ales Bialiatski:

„Mi se rupe inima că o familie aşa de minunată este nevoită să stea despărţită : fiul intr-o ţară, mama în alta, iar tatăl în închisoare, şi toti luptă pentru respectarea drepturilor omului.”

După acest tip de declaratii, cei care militează pentru respectarea drepturilor omului în ţări aflate sub regimuri autoritare au sperat că îşi pot putea face cunoscută cauza cu sprijinul acestui mega-spectacol.

Dar competiţia din acest an are probleme, din cauza principalului ei sponsor.

TeliaSonera este anchetată investigaţii pentru că ar mimituit autorităţi din Uzbekistan pentru obţinerea de contracte avantajoase pe masiva piaţă de telefonie mobilă a acestei ţări central-asiatice.

Compania a fost acuzată şi că a permis accesul neîngrădit guvernelor din Azerbaigian, Belarus, Georgia, Kazahstan, Tadjikistan şi Uzbekistan la baza de date a clienţilor săi din aceste ţări.

Informatiile au fost folosite pentru a intimida şi şantaja oponenții politici, sau, ca în cazul Georgiei, pentru a aduce dovezi împotriva a trei fotojurnaliști acuzaţi în 2011 de spionaj in favoarea Rusiei.

Jurnalistul Joachim Dyfvermark este autorul unui program de investigatii la televiziunea publică din Suedia şi spune că TeliaSonera ar face orice ca să intră pe piațele din fosta Uniune Sovietică:

„Compania şi-a sumat acest risc, ştiind că participă la încălcarea drepturilor omului, ştiind ce preţ trebuie să plătească în Uzbekistan. Au plătit şi bani. Au obţinut licenţa mulțumită unei înţelegeri cu regimul, dînd serviciilor de informatii acces total 24 de ore si 7 zile pe săptămână, la datele clienţilor săi.”

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, sub egida căreia este organizat spectacolul și concursul, susține că a acordat companiei TeliaSonera calitatea de sponsor principal al evenimentului din aceasta seara de la Malmö datorită „excelentei colaborari” pe care au avut-o în 2007, cînd finala a avut loc la Helsinki.

Annika Nyberg, directoarea pentru media a organizaţiei i-a explicat corespondentei noastre că are încredere că TeliaSonera va putea să răspundă acuzaţiilor care i se aduc:

„Noi nu suntem o organizaţie care apără drepturile omului. Noi suntem o organizaţie de media, reprezentînd companii de media. Dar avem şi noi un set de valori şi ne căutăm sponsorii care să răspundă acestor valori în colaborarea cu ei, suntem foarte atenţi cînd îi alegem.”

Isabel Sommerfeld, activistă pentru drepturile omului din Suedia nu se lasă impresionată de aceste declaratii. Eacălătoreşte des in Belarus şi cunoaşte situaţia abuzurilor din spaţiul fost sovietic foarte bine:

„Cred că e o publicitate nemeritată care i se face acestei companii. TeliaSonera este o companie lipsită acum de simt etic. Ea cooperează cu regimuri opresive. Alte ţări nu ar trebui să sprijine acţiunile opresive ale unui dictator. Dar este exact ceea ce face TeliaSonera în acest moment”.



Cîntăreaţa din Finlanda Krista Siegfrieds, care va cânta piesa „Căsătoreşte-te cu mine” va folosi finalul prezenţei sale pe scena concursului pentru a promova ideea egalităţii în căsătorie, promovînd dreptul minorităţilor sexuale. În ţara sa, căsătoria între persoane de același sex nu este legalizată.

Agențiile de pariuri și site-urile de muzică internaționale estimează că ele mai mari șanse de a câştiga ediția din acest ani a finali Eurovision le are Emmelie de Forest din Danemarca, cu piesa „Numai lacrimile”.
XS
SM
MD
LG