Linkuri accesibilitate

În aşteptarea eurocomisarului Füle; Moldova are un premier desemnat; Marşuri pro şi anti-gay la Chişinău


Retrospectiva săptămânii politice.

Cu ochii spre Bruxelles şi cu sentimente contradictorii faţă de acţiunile pentru apărarea şi provocarea drepturilor minorităţilor sexuale, aşa ar putea fi rezumată această săptămână moldovenească.

Editorialistul de la trustul de presă Jurnal, Nicolae Negru, e de părere că odată cu desemnarea liberal-democratului Iurie Leancă drept candidat la funcţia de prim ministru, negocierile pentru crearea unei noi majorităţi parlamentare nu mai pot fi zădărnicite sau mimate:

Nicolae Negru: „Ştim din presă că s-a întâlnit domnul Filat cu domnul Lupu. S-a întâlnit şi cu domnul Hadârcă. Putem vorbi despre un început de negocieri. a fost publicat un fel de proiect de acord redactat de PLDM. Nu toată lumea a rămas încântată. Unele reacţii au fost nu tocmai entuziaste din partea PD. Probabil se vor întâlni, vor negocia. Deşi au fost adresate anumite reproşuri, s-au făcut anumite ipoteze, reproşuri că ar mima negocierile PLDM. nu cred că este în interesul PLDM să mimeze aceste negocieri. Partea majoritară a fracţiunii liberale condusă de Ion Hadârcă a zis că vor participa la formarea acestei noi majorităţi parlamentare. PD, aşa am înţeles din declaraţiile domnului Lupu, este dispus să participe. Va depinde dacă PD va renunţa să mai controleze Procuratura Generală şi CNA. Dacă vor renunţa nu văd alte piedici majore în formarea unei majorităţi şi în investirea guvernului Leancă.”

Nicolae Negru mai crede că îngrijorările occidentalilor faţă de situaţia politică instabilă din Moldova este motivul vizitei din acest week-end a comisarului european pentru extindere şi bună vecinătate Štefan Füle. Care acum câteva zile s-a exprimat critic faţă de recenta adoptare pripită în Parlament a unor importante modificări legislative, unele dintre care au fost promulgate de preşedintele Nicolae Timofti:

„Domnul Füle este îngrijorat, şi în general UE este îngrijorată, de instabilitatea din Republica Moldova. este îngrijorat de faptul că această instabilitatea poate avea drept consecinţă schimbarea vectorului european al Republicii Moldova. Cred că domnul Füle va veni şi va încerca să-i aşeze pe reprezentanţii fostei alianţe la masa tratativelor. Nu ştiu dacă lucrul acesta va fi posibil. Cel puţin Filat zice că nu va discuta cu domnul Ghimpu, dar numai cu domnul Lupu. Într-adevăr această încercare a domnului Füle este foarte importantă. S-au implicat şi alţi reprezentanţi ai Europei. Aflăm iată că şi domnul Băsescu a vorbit nu o dată la telefon cu liderii de la noi. e vorba despre o îngrijorare şi această vizită este expresia acestei îngrijorări.”

Pe lângă evenimentele politice, un subiect mult discutat în această săptămână a fost anunţul comunităţii LGBT din Moldova de a organiza un marş la finele acestei săptămâni. Despre opiniile pro şi contra acestui marş am întrebat-o pe redactorul şef al revistei discriminare.md, Natalia Ghilaşcu:

„În această săptămână am avut opinii controversate la acest subiect pe motiv că posibil cetăţenii din Republica Moldova încă nu sunt pregătiţi să îmbrăţişeze şi să accepte valorile drepturilor omului şi în primul rând acceptarea minorităţilor sexuale. Astăzi de Ziua Internaţională împotriva Homofobiei oamenii de rând chiar nu cunosc despre semnificaţia acestei zile. Şi nici nu cred că se educă societatea în spiritul valorilor democratice a respectării fiecărui cetăţean indiferent de identitatea sa sexuală. Respectiv, marşul care a fost anunţat de asociaţia Genderdoc-M a fost privit cu foarte multe critici de oponenţii creştini. Care mai văd încă un risc de a permite organizarea acestui marş şi anume că ar degrada familia, şi valorile moral-spirituale în societate. Deşi CEDO s-a pronunţat anul trecut că orice manifestaţie publică nu poate fi interzisă aşa cum s-a procedat anii trecut, dar văd că această practică este una continuă. Primăria de Chişinău a dat în judecată organizaţia şi a solicitat un alt loc pentru a fi desfăşurată această manifestaţie. Cred că există încă aceste temeri, frici de a izbucni careva conflicte care ar duce la violenţă aşa cum se întâmplă în multe ţări post-sovietice. Bănuiesc şi sper că odată cu intrarea în vigoare a legii privind asigurarea egalităţii minorităţile sexuale vor avea totuşi o mai multă acceptare din partea cetăţenilor. Şi ei vor fi mai deschişi să accepte orice identitate pentru că asta este ceea ce îi reprezintă pe oameni”, a fost opinia jurnalistei Natalia Ghilaşcu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG