Linkuri accesibilitate

Cenzura pune stăpânire pe Internetul transnistrean


Ernest Vardanean: „Nu pot să vă spun că cenzură a devenit mai puţină, dar nici mai multă – ceva aproape egal cu ceea ce a fost în timpul lui Smirnov.”


În regiunea transnistreană, accesul spre mai multe pagini de internet ce găzduiesc forumuri şi reţele de socializare a fost blocat, iar cea mai populară platformă de discuţii din regiune (forum.pridnestrovie.com) a fost închisă. Un atac asupra libertăţii presei, aşa au calificat cele întâmplate activişti pentru drepturile omului din Transnistria, în timp ce administraţia păstrează tăcerea. Liderul din Tiraspol Evgheni Şevciuk a avut o replică scurtă pe Facebook, numind cele mai populare forumuri din Transnistria drept „o gunoişte anonimă”. Ca să-i reia activitatea, Şevciuk le-a sugerat să se înregistreze în calitate de medii de informare. Ce reprezintă portalurile informative şi forumurile din regiunea transnistreană şi cu ce le-au supărat pe autorităţi? Radu Benea l-a întrebat pe jurnalistul din Tiraspol, stabilit la Chişinău, Ernest Vardanean:

Ernest Vardanean
Ernest Vardanean
Ernest Vardanean: „Din start, aceste forumuri au fost un fel de mass-media alternativă pentru regiunea transnistreană, pentru că noi ştim foarte bine cum a fost efectuată, în timpul lui Smirnov, cenzura asupra mijloacelor de comunicare în masă. Şi pe atunci aceste forumuri aveau o funcţie foarte importantă în societate. Ele au fost un fel de forum nu doar de informaţie, de divulgare, dar şi de discuţii la capitolul diferitor evenimente, pe care le-au postat utilizatorii acestora. Însă pe urmă, după ce s-a schimbat puterea, toţi cei care au fost apărătorii regimului lui Smirnov, peste noapte, au devenit mari democraţi şi mari apărători ai libertăţii exprimării, înţelegeţi? Deci, eu, pe de o parte, sunt îngrijorat de faptul că aceste forumuri sunt închise, pentru că erau acolo nu numai informaţii politice, ci şi ceva mai obişnuit, ceva mai, să zicem, frumos şi aşa mai departe. Totuşi este un forum de discuţii. Dar, pe de altă parte, mă miră faptul cum unii, care ieri au luptat tot împotriva acestei libertăţi de exprimare, astăzi afirmă că ei sunt apărători ai libertăţii şi se împotrivesc acţiunilor efectuate de administraţia lui Evgheni Şevciuk. Cu alte cuvinte, mă frapează făţărnicia acestor oameni. Unde au fost ei atunci când Smirnov făcuse acelaşi lucru? Asta e.”

Europa Liberă: Să înţeleg deci că aceste critici – în opinia administraţiei – neîntemeiate de pe aceste forumuri ar fi supărat conducerea regiunii transnistrene? Şi de aceea s-a luat decizia închiderii lor. Pe de altă parte, în perioada regimului Smirnov, aceste forumuri nu au fost închise, iar un lider considerat mai deschis, mai democratic, le închide. Acest lucru tot i se reproşează acum lui Evgheni Şevciuk...

Ernest Vardanean: „Da, eu cred că cei care îi reproşează acum totuşi au dreptate, dar parţial, înţelegeţi cum? Pe atunci forumul a fost doar un fel de teren unde era postată o bucată de informaţie, care a fost discutată, răspândită mai departe mai departe în mass-media şi atât. Nu era vorba pe atunci de înjurături, de critică de dragul criticii şi aşa ceva. Adică acum, în ultimele luni, aceste forumuri s-au transformat doar într-o platformă de denigrare unilaterală a regimului de la Tiraspol al lui Evgheni Şevciuk. Este o diferenţă mare, pentru că eu şi pe atunci citisem foarte atent aceste forumuri şi am simţit diferenţa. Ultimele luni era chiar imposibil să le citesc, pentru că orice informaţie ar fi postat deodată era transformată într-un canal de denigrare, de defăimare, un fel de canalizare, în sensul obişnuit al cuvântului. Adică forumul nu era deja forum ca platformă de discuţii, ci ca o sursă de divulgare a diferitor bârfe, a diferitor informaţii neîntemeiate şi aşa ceva. Eu înţeleg foarte bine îngrijorarea oamenilor care zic că pe atunci nici Smirnov nu făcuse aşa. Dar totuşi eu înţeleg că nici împotriva lui Smirnov nu s-au făcut atâtea defăimări, la nivelul intern în regiunea transnistreană. Niciun forum nu a îndrăznit pe atunci să îl denigreze pe Smirnov, aşa cum o face acum cineva împotriva lui Evgheni Şevciuk.”

Europa Liberă: Se pare că închiderea acestor forumuri i-a luat prin surprindere pe mulţi oameni, pentru că nu a existat înainte de aceasta o discuţie în societate privind reglementarea, un cadru legal pentru a se purta aceste discuţii într-o formă mai civilizată şi corectă.

Ernest Vardanean: „În legislaţia transnistreană, în legea cu privire la activitatea mass-media, pe care am citit-o eu, de mai multe ori, nu există nicio definiţie la capitolul acestor forumuri. Adică pentru legislaţia transnistreană forumuri internet, ca o instituţie care trebuie reglementată prin legi, nu există. Adică este un fenomen relativ nou pentru regiunea transnistreană. Asta e una la mână. A doua la mână este că au fost discuţii, în ultimele luni, pe Facebook chiar, pe care le-am observat eu, administraţia lui Evgheni Şevciuk ştie foarte bine cine este administratorul sau, să zicem, stăpânul din umbră al acestor forumuri. Şi domnul Şevciuk, şi echipa lui eu cred că au avut nişte discuţii, în mod neoficial, cu aceşti oameni. Şi am înţeles că ei nu au căzut de acord la activitatea ulterioară. De aceea şi a fost cred că neaşteptată această decizie. Eu am văzut cu ochii mei chiar cum domnul Şevciuk, pe Facebook, menţionase diferite persoane care sunt relevante în această situaţie. Şi el a dat de înţeles că administraţia ştie cum procedează aceşti oameni şi cu ce scopuri. Şi am înţeles că era un fel de dialog între ei, dar acesta a eşuat.”

Europa Liberă: Ernest, cum vi se pare, acum, după aproape un şi jumătate de la schimbarea regimului în Tiraspol, situaţia libertăţii presei în regiunea transnistreană s-a schimbat în bine, nu s-a schimbat în bine? Cum stau acum lucrurile comparativ cu ceea ce a fost până la venirea echipei domnului Şevciuk?

Ernest Vardanean: „Dacă lăsăm aceste forumuri pe o parte şi ne uităm numai la mass-media tradiţională, din regiunea transnistreană, vom vedea că nu s-a schimbat esenţial, doar că în mass-media este acum un lucru firesc să fie discutate problemele social-politice. Şi, din câte observăm, noi vedem că administraţia de la Tiraspol, precum domnul Şevciuk, doamna Ştanski şi ceilalţi, sunt prezenţi pe reţelele de socializare, ei sunt mai deschişi. Şi este un lucru cred că şi firesc în lumea contemporană şi foarte plăcut. Dar totuşi eu bănuiesc că echipa lui Evgheni Şevciuk este mai modernă în sensul metodelor de abordare. Însă, în esenţa lor, adică în înţelegerea lor de viaţă politică, ei nu sunt atât de moderni, aş spune eu. Adică ei sunt tot aşa, mai autocraţi, cum a fost Igor Smirnov, deşi nu în această măsură exagerată. Lor nu le place critica uneori, am observat eu. Deci este un lucru puţin controversat şi eu nu pot spune precis, peste un an şi jumătate, ce s-a schimbat esenţial în stânga Nistrului. Nu pot să vă spun că cenzura a devenit mai puţină, dar nici mai multă – ceva aproape egal cu ceea ce a fost în timpul lui Smirnov.”
XS
SM
MD
LG