Linkuri accesibilitate

„Frica, izolarea și discriminarea sunt fenomene cotidiene pentru comunitatea LGBT din Europa”


Harta drepturilor lesbienelor şi gayilor în lume
Harta drepturilor lesbienelor şi gayilor în lume

Un studiu al Agenției pentru Drepturile Fundamentale din Uniunea Europeană.


Două treimi dintre lesbienele, gayii, bisexualii și transsexualii din Uniunea Europeană încă se tem să-și arate deschis orientarea sexuală, iar o pătrime au fost victime ale atacurilor fizice s-au verbale. Acesta este concluzia unui studiu dat publicității astăzi, de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, de către Agenția pentru Drepturi Fundamentale din Uniunea Europeană. Alexandru Eftode prezintă studiul în rezumat.

„Frica, izolarea și discriminarea sunt fenomene cotidiene pentru comunitatea LGBT din Europa”, a scris în studiu directorul Agenției pentru Drepturile Fundamentale din Uniunea Europeană, Morten Kjaerum.

Studiul întocmit pe baza unui sondaj de opinie pe internet este cel mai mare efectuat vreodată. Au participat în jur de 93 de mii de oameni din toate cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene.

Peste 26 la sută au spus că au fost supuși atacurilor fizice sau verbale în ultimii cinci ani. Cel mai tare au de suferit transsexualii.

În Olanda, prima țară care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex în 2001, aproape 20 la sută dintre participanții la sondaj au spus că s-au întâlnit cu diferite forme de discriminare când merg la cluburi sportive, la spital, caută o locuință, sau când merg la bancă.

La nivelul Uniunii Europene, media celor care se consideră discriminați este de 32 la sută. Crește la 42 la sută în Lituania, la 40 în Bulgaria și la 39 în România.

Cel mai mic nivel al discriminării ar exista în țările din Benelux și cele Scandinave, precum și în Cehia și Spania.

Agenția pentru Drepturile Fundamentale din Uniunea Europeană mai spune în raport că sprijinul public acordat de politicieni a ușurat viața comunității LGBT. Dar Agenția a îndemnat la mai multe acțiuni.

Politicieni europeni de frunte și oficiali ai Uniunii Europene au răspuns astăzi apelului. Comisara europeană pentru justiție și drepturile fundamentale, Viviane Reding a spus la o conferință de presă la Haga că "homofobia și transfobia violează demnitatea umană, sunt incompatibile cu valorile și principiile Uniunii Europene”.

Reding a vorbit la o primă conferință ministerială a Uniunii Europene pe tema drepturilor minorităților sexuale. Miniștri din 11 țări, inclusiv Olanda, Marea Britanie și Polonia au spus într-un apel difuzat la conferință că Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol de frunte pe plan global în apărarea comunității LGBT.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG