Linkuri accesibilitate

„Partidul Comuniştilor, în opt ani de guvernare, a încercat să construiască Europa aici”


Artur Reşetnicov: „de la 70% de încredere în Uniunea Europeană în anul 2009 la 30% astăzi.”



Europa Liberă: Cu ce mesaj credeţi că vine Comisarul European pentru Extindere Füle la Chişinău?

Artur Reşetnicov: „Dumnealui vine să-i „mulţumească” ambasadorului Dirk Schuebel, să vadă cum a reuşit în timpul mandatului său – atunci când a venit în Moldova, la începutul anului 2010, încrederea şi speranţa cetăţenilor Moldovei în integrarea europeană depăşea 70% din totalul de cetăţeni – după trei ani de activitate „rodnică” a lui Dirk Schuebel, reprezentantul şi ambasadorul Uniunii Europene, această speranţă de integrare europeană a scăzut drastic, dramatic la aproape 30%.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi această scădere?

Artur Reşetnicov: „Poate fi explicată, în opinia moldovenilor, prin faptul că cu Uniunea Europeană se asociază degradarea principalelor instituţii democratice, destrămarea statului de drept, uzurparea puterii de stat, creşterea criminalităţii, creşterea corupţiei, degradarea infrastructurii, economiei, în general, domeniului social, medicinii. Tot acest dezastru se asociază acum cu integrarea europeană.

Pentru că cei care au guvernat patru ani de zile au luat o denumire, această coaliţie de integrare europeană, Alianţa pentru Integrare Europeană. Şi desigur că în aceşti patru ani de zile, în loc să-i laude, să-i mângâie, Dirk Schuebel şi aceşti euro-birocraţi trebuiau să demonstreze ce înseamnă în realitate standardele europene, principiile unui stat democratic şi de drept. Acum e un dezastru în acest domeniu.

Şi regretăm, pentru că Partidul Comuniştilor, în opt ani de guvernare, a încercat să construiască Europa aici, la noi acasă. Am reuşit multe lucruri. Am îndeplinit Planul de Acţiuni Republica Moldova-Uniunea Europeană. Dar acum vedem că, după patru ani de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, efectul a fost absolut invers.”

Europa Liberă: Dar demnitarii de la Bruxelles nu obosesc să spună că ei nu ajută o forţă anume politică din Republica Moldova. Ajută cetăţenii şi statul.

Artur Reşetnicov: „Dar unde au fost aceşti euro-birocraţi, în frunte cu Füle şi alţii, atunci când preşedintele ţării a fost ales nu din a doua oară, cum prevede Constituţia, dar din a şaptea oară? Unde au fost şi de ce nu au reacţionat atunci când instanţele de judecată au fost partajate politic, prin acordul Alianţei de guvernare? Atunci, în loc de a desfăşura alegerile parlamentare, au încercat aventura cu referendumul, care a eşuat? Atunci când a fost închis postul de televiziune NIT?

Unde au fost, atunci când s-a interzis simbolica unui partid de opoziţie pentru care votează, cel puţin, jumătate din cetăţenii moldoveni? Atunci când s-au intentat dosare penale pentru faptul că au manifestat paşnic? Să ştiţi că moldovenii nu le-au uitat pe toate acestea, puse grămadă. Da, ei au răbdat. Dar acum răbdarea încă o dată se materializează, repet, de la 70% de încredere în Uniunea Europeană în anul 2009 la 30% astăzi.”

Europa Liberă: Şi, eventual, dacă ar reveni Partidul Comuniştilor la guvernare, credeţi că iar s-ar ajunge la 70% din populaţia Republicii Moldova care ar opta pentru vectorul european?

Artur Reşetnicov: „Vedeţi că oamenii şi moldovenii au judecat, judecă şi vor judeca nu după declaraţii şi promisiuni. Dar ei vor judeca după fapte. Şi repet: Partidul Comuniştilor a implementat Europa aici, la noi acasă. Nu s-a ascuns după declaraţii şi lozinci, dar a adoptat şi cadrul legislativ, şi infrastructura, şi economia, şi problemele sociale. Erau standarde pe care noi le atingeam. Dar acum e un dezastru total.

Noi, Partidul Comuniştilor, nu ne dezicem, chiar şi prin ultimele acţiuni, inclusiv în Parlament, noi nu facem altceva decât să restabilim democraţia, să restabilim statul de drept şi, în ansamblu, să readucem încrederea moldovenilor în autorităţile statului.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, insistaţi şi pe vectorul pro-estic.

Artur Reşetnicov: „Absolut corect. Partidul Comuniştilor întotdeauna acţionează în interesul cetăţenilor. Toate sondajele deja arată că mai mulţi moldoveni se uită cu ochi buni spre Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan decât spre Uniunea Europeană. Toate sondajele arată o depăşire cu un punct, doi sau trei. Iar după ultimele evenimente, cu declaraţii absolut neclare ale eurocomisarilor, eu cred că această încredere în comisarii europeni a scăzut încă cu vreo zece-cincisprezece puncte.”

Europa Liberă: Dar aceasta înseamnă că PCRM s-a dezis întru totul de vectorul european?

Artur Reşetnicov: „Nu, în niciun caz. Am spus că noi nu putem azi să ne ducem în dreapta, mâine – în stânga. Noi nu putem să fim ori la Est, ori la Vest. Republica Moldova trebuie să fie acolo unde există interesele statului nostru şi interesele cetăţenilor. Şi noi trebuie să construim standardele vieţii europene aici, la noi în ţară. Iar perspectiva de integrare în Uniunea Vamală ne oferă un spaţiu economic destul de profitabil. Eu nu cred că nici statele membre ale Uniunii Europene s-ar dezice de aşa perspective. De aceea trebuie să combinăm.”

Europa Liberă: Dar regulile de joc sunt diferite? Cele din UE faţă de cele care, eventual, vor fi în cadrul Uniunii Euroasiatice?

Artur Reşetnicov: „Trebuie să fie legile, Constituţia şi respectarea legilor. Cu regret, ceea ce a demonstrat Alianţa pentru Integrare Europeană, în patru ani de zile, cu suportul şi cu susţinerea, unde deschisă, unde tacită a reprezentanţilor Uniunii Europene a compromis însăşi integrarea europeană.

Eu nu ştiu, de exemplu, cu ce privire Füle se va uita în ochii moldovenilor. Eu nu ştiu cum Füle ar putea să-i unească într-o guvernare pe cei care patru ani de zile au furat, care au adus corupţia, au adus sărăcia, au fost autorii şi beneficiarii atacurilor raider, care au adus criminalitatea. Or, acestea sunt standarde ale vieţii europene. Şi acest joc politic pe care îl realizează Füle şi camarazii lui nu are perspectivă, pentru că războiul rece demult s-a finalizat.”

Europa Liberă: Dar de ce ar trebui să poarte vina Bruxelles-ul pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova? Doar Republica Moldova trebuie să îşi aibă stăpânul ţării.

Artur Reşetnicov: „Pentru că ei au tăcut sau chiar în unele situaţii au încurajat pe cei care au guvernat patru ani de zile pentru fărădelegile pe care le-au făcut.”

Europa Liberă: Dar şi influenţa Moscovei nu s-a lăsat nesimţită.

Artur Reşetnicov: „Noi nu am văzut niciun amestec, nici chiar prin declaraţii, nici prin vizite fulger şi contacte telefonice în stare de ebrietate a(le) unor autorităţi din Moscova. Invers, noi vedem astfel de amestecuri directe, brutale a(le) celor din Europa şi eu nu ştiu dacă aceasta se face cu bună ştiinţă a celor care plătesc impozite în Germania, în Franţa, în Spania, în Italia, în Grecia.”

Europa Liberă: Dar faptul că a venit domnul Rogozin, emisarul rus la Chişinău şi a spus că locul Moldovei este în Uniunea Euroasiatică nu e o implicare directă în treburile interne ale statului independent, suveran Moldova?

Artur Reşetnicov: „În primul rând, autorităţile Moldovei, în loc să organizeze sărbătoarea de 9 mai, Ziua Victoriei, în care a fost eliberată inclusiv Europa de această ciumă fascistă, au pus acest lucru pe seama altui stat. Este o ruşine că nu Moldova a organizat această sărbătoare. Dar expunerea domnului Rogozin a fost destul de diplomatică. Dumnealui nu ne-a impus să creăm careva alianţe, nu ne-a pus să adoptăm careva legi. Dumnealui şi-a expus viziunea cum vede viitorul dezvoltării inclusiv a statului nostru, pentru că suntem membri ai Comunităţii Statelor Independente. Dar europenii nu fac altceva decât ne impun să adoptăm legi, ne impun să adoptăm standarde, impun coaliţii, partide şi alianţe şi această aventură a lor deja se vede că are un final tragic.”

Europa Liberă: PCRM va serba Ziua Europei?

Artur Reşetnicov: „Dar când se sărbătoreşte Ziua Europei?”

Europa Liberă: Sâmbătă, duminică.

Artur Reşetnicov: „Eu cred că Ziua Europei trebuie să fie sărbătorită nu o dată în an, cum spuneţi dumneavoastră: sâmbătă sau duminică, dar în fiecare zi.”

Europa Liberă: PCRM va consemna în vreun fel Ziua Europei la Chişinău?

Artur Reşetnicov: „Ziua Europei, pentru că Moldova este un stat european, trebuie să fie consemnată în fiecare zi, nu o dată în an.”

Europa Liberă: Asta am înţeles. Dar acum, la finele săptămânii, ce veţi face?

Artur Reşetnicov: „Aşa cum am guvernat opt ani de zile, prin implementarea unor standarde ale vieţii normale, aşa considerăm şi noi, în fiecare zi, fiecare pe domeniul lui trebuie să facă ceva, ca poporul să iasă din această sărăcie, să fie o bunăstare şi un stat independent şi suveran. Acestea ar fi condiţii de viaţă normală. Dar sărbătoarea este, pur şi simplu, o lozincă sub care se ascund cei care nu reuşesc să facă zi de zi ceva.”

Europa Liberă: Vă veţi întâlni cu domnul Füle?

Artur Reşetnicov: „Eu nu cunosc: există solicitarea sau nu? Dacă va fi, ne vom vedea.”
XS
SM
MD
LG