Linkuri accesibilitate

Hollande la Bruxelles - președintele nepopular al unei Franțe tot mai șubrezite


François Hollande (stânga) şi Jose Manuel Barroso
François Hollande (stânga) şi Jose Manuel Barroso

Jose Manuel Barroso: „Franța cheltuiește mai mult pentru rambursarea datoriei sale externe decât pentru educarea copiilor.”


Franța tocmai a primit un răgaz suplimentar de doi ani pentru a-și reduce deficitul sub bara fatidică de 3%, ceea ce a produs nemulțumire în unele capitale unde rigoarea bugetară impusă de la Bruxelles a devenit o regulă absolută.

Președintele francez François Hollande s-a întâlnit de altfel astăzi la Bruxelles cu cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în condițiile în care poziția economică și importanța politică a Franței în interiorul Uniunii Europene apar din ce în ce mai șubrede.

La un an după victoria sa asupra lui Nicolas Sarkozy si după readucerea stângii la putere in Franța, François Hollande e cel mai impopular premier francez din istoria recentă. Doar 24 %, mai puțin de un sfert din francezi se declară mulțumiți de performanțele sale, la doar un an după ce el a convins francezii să îl voteze cu un program politic îndrăzneț, de stânga reformistă, dar care azi pare anacronic și inadecvat. Principalele puncte ale programului sau politic, anunțate in campania electorală de anul trecut, l-au facut atunci sa câștige la limită, dar nu au fost în realitate aplicate, ba chiar probabil nici nu vor fi vreodată.

Cea mai controversată măsura anunțată a fost taxarea cu 75% a veniturilor care depășesc un milion de euro pe an. Asta a dus la fuga din Franța a mai multor francezi foarte bogați, precum actorul Gérard Depardieu, sau milionarul patron al firmelor de lux și modă Bernard Arnault, ambii mergând sa se stabilească in Belgia vecină, unde impozitul pe avere este egal cu zero.

Mai mult însă decât performanțele politice sau economice reale, ceea ce îngrijorează în cazul Franței si al lui François Hollande este șubrezirea relației privilegiate cu Germania. Mai mulți miniștri din guvernul francez au criticat recent deschis politica de austeritate impusă de Germania și de cancelara Angela Merkel personal. Criticile nu au fost bine primite la Berlin.

Nici președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu a fost mai tandru astăzi la Bruxelles. „Franța“, a spus el, „și-a pierdut competitivitatea în ultimii 20 de ani, iar datoria sa rămâne extrem de ridicată. Franța cheltuiește mai mult pentru rambursarea datoriei sale externe decât pentru educarea copiilor.“

Barroso a mai spus ca e regretabil că „în Franta mentalitatea generala e negativa vizavi de oportunitățile prezentate de lumea contemporana, de pildă împotriva mondializării. A fi împotriva mondializării e ca si cum ai scuipa împotriva vîntului“, a spus Barroso.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG