Linkuri accesibilitate

Covor roşu la Cannes


…unde în această seară începe a 66-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film. Juriul este condus de Steven Spielberg, iar printre membri este şi regizorul român Cristian Mungiu.


In aceasta seara se deschide la Cannes, pe Coasta de Azur, cel mai luxos şi mai „strălucitor” festival al filmului, aflat la a 66-a ediţie. Filmul de deschidere este „Marele Gatsby”, o noua ecranizare a celebrului roman al lui Scott Fitzgerald cu Leonardo DiCaprio in rolul principal. Filmul nu este în competiţie. Mai multe despre aceasta editie a festivalului care se va incheia pe 26 mai, de la Oana Serafim:

In competie au fost acceptate 20 de filme din 10 ţări. Printre numele celebre de regizori cu filme in competiţie îi gasim pe fratii Ethan si Joel Cohen, pe iranianul Asghar Farhadi, cel care a luat in 2012 premiul Oscar pentru cel mai bun film strain si pentru cel mai bun scenariu pentru „O despărţire” si care acum are in competiţie filmul Trecut. Il mai intilnim in selecţia oficiala pe Roman Polanski cu „Venus în blănuri” şi pe Jim Jarmusch cu Numai iubitii au rămas in viaţă. Steven Soderberg prezintă filmul său In spatele candelabrului

Covor roşu la Cannes
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00

Preşedintele juriului este Steven Spielberg si din juriu mai fac parte Nicole Kidman şi doi dintre deţinătorii Marelui premiu la Cannes din anii trecuti Ang Lee din Taiwan şi actorul austriac Christoph Wlatz.

In cadrul festivalului este organizată şi o competiţie a scurt metrajelor, sectiunea „Un Certain Regard” si ca in fiecare an, un important tirg de filme şi un forum de discuţii. Cannes-ul va sarbatori anul acesta 100 de ani de cinema indian cu o importantă selectie din aceasta ţara.

In secţiunea numita „Cinefondation”, la care au fost inscrise peste 1500 de filme de la 277 de şcoli de cinema se afla si filmul lui Tudor Cristian Jurgiu „In Acvarium”, film prezentat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografică I.L.Caragiale de la Bucuresti.

Filmul „Colecţia de Arome, realizat de regizorul moldovean Igor Cobileanski va fi prezentat şi el la categoria „scurtmetraje”, dar nu in competiţie ci la secţiunea consacrata dialogului intre cineaşti, numit Colţul scurt metrajelor, in cadrul programului intitulat „Romanian Short Wave”… Alte trei filme de scurt metraj realizate de regizori romani sau in coproducţie vor fi prezentate la Cannes, laolaltă cu filmul regizorului de la Chisinau. Este vorba de „Boxed in”, al Ilincăi Neagu, o coproducţie romano-belgiană, „Cod Roşu” de Hanno Hoffer şi Copacul de Mihail Sofronea.

Preşedinta juriului pentru scurt metraje şi a selecţiei „Cinefondation” este regizoarea australiana Jane Campion.
Previous Next

XS
SM
MD
LG